Maatschappij en Politiek,  Persoonlijke notities

Mijn Halberiaanse ontmoeting met Ruud Lubbers

Lubbers is dood. Hij ruste in vrede. Ik herdenk hem als een groot staatsman waar wij in het verleden erg veel last van hebben gehad. Hij leidde drie achtereenvolgende kabinetten en voerde draconische bezuinigingen door. Ook graaide zijn kabinet brutaal in de pensioenpot van het ABP. U begrijpt: ik heb nooit op hem gestemd.
Aan de vooravond van zijn tweede kabinet (Lubbers II) stond zijn partij (CDA) er niet zo best voor. Maar hij kreeg nog uitgebreid de kans om op tv zijn verhaaltje te doen. Dat kon je wel aan hem overlaten, want hij was een gladde prater. En dus zat Nederland een tweede termijn met hem opgescheept, want hij won prompt de verkiezingen. Onder het motto: ‘Laat Lubbers zijn karwei afmaken!’

Ik was aanwezig!

Na de affaire Halbe Zijlstra durf ik het bijna niet te zeggen: ik zat eens in dezelfde ruimte met Lubbers. Niet in zijn datsja, maar in de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae. Het was geloof ik op 13 februari 2014. Hij dineerde daar met een deftige groep dames en heren en was duidelijk het middelpunt. Ik sprak hem niet, hij zat een stuk verderop, maar toch, ik was erbij! Halbe niet!

De wc was bezet

Ik moest naar de wc. Een klein hok ergens onder de trap. De wc was bezet. Ik moest lang wachten. U raadt het al: Lubbers zat erop. Die zat daar even zijn karwei af te maken. Toen hij klaar was verliet hij zwijgend de ruimte. Dat was dan wel weer jammer. Ik had graag nog een geopolitieke uitspraak van hem opgetekend. Met zulke mazzeltjes kun je minister worden, dat is wel gebleken. En dan had ik nog niet eens hoeven liegen.

Lees ook:
Een dode kraai

Na zijn tijd als premier deed Lubbers enkele mislukte pogingen om internationaal belangrijke baantjes te scoren. Hij probeerde voorzitter te worden van de Europese Commissie, maar dat zag de Duitse bondskanselier Helmut Kohl niet zitten. Secretaris-Generaal van de Navo ging ook niet door, deze ambitie werd getorpedeerd door de Amerikanen.

#Metoo en Lubbers

Uiteindelijk werd hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Daar heeft hij goed werk gedaan, het aantal vluchtelingen nam flink af. Maar hij kneep een medewerkster in de billen en raakte verzeild in een #metoo schandaal avant la lettre. Exit Lubbers. Karma dat hij op Valentijnsdag overlijdt.

Een tijdperk is afgesloten. Ruud Lubbers, de premier met de eeuwige stoppelbaard. Dankbaar onderwerp voor tekenaars van spotprenten. Een slag voor de Philips scheerapparatendivisie.

Afbeeldingen: Wikipedia Commons (Lubbers), Arnoud Hugo (Arti et Amicitiae).

Laatst bewerkt: jan 13, 2019 @ 17:20. Correctie: er stond aanvankelijk dat de leus ‘Laat Lubbers zijn karwei afmaken’ sloeg op Lubbers III. Dit moet Lubbers II zijn. Aangepast in artikel.

Laatste revisie op 13 januari 2019.

(288 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

  • JOHNN

    Beetje een open deur intrappen. Nou mag je van mij, na alle lof waarvan de ether overstroomt best e.e.a. ten nadele van een dode zeggen. Maar toch: richt liever je pijlen op Rutte. Ze lijken zo op elkaar, ook wollige praat en ook gebrand op drie zittingsperioden – en hij zit nog steeds, een dode ex-premier kan ons weinig postuum kwaad doen, maar een levende des te meer. O ja: Lubbers was heel goeie maatjes met Beatrix, of hij die in de billen kneep is nog niet opgehelderd. Zo ja, dan had ze er blijkbaar weinig bezwaar tegen. Beatrix vindt Mark lang niet zo aardig als Ruud, maar goed we hebben nu een koning, dus…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share