Ganzen-en-kuikens
Waargebeurde verzinsels

Mijn paranoia door Facebook

Ik voel me bedreigd door grote bedrijven. Het zal wel een psychische afwijking zijn. Bedrijvenparanoia of zoiets. Want in werkelijkheid is er natuurlijk niets aan de hand. Dan zou onze overheid immers al lang hebben ingegrepen. Toch? Laat ik dus de oorzaak bij mezelf zoeken.

Het is wel lastig, zo’n kwaal. Ik denk steeds dat die bedrijven mijn gezondheid en mijn leefomgeving ondergeschikt maken aan geldelijk gewin. Onzin natuurlijk, zij hebben het beste met ons voor. En dus ook met mij. Dat staat in hun jaarverslagen.

Verontrustende meldingen

Ik weet wel waar het vandaan komt. Van Facebook. In mijn tijdlijn verschijnen allerlei verontrustende meldingen over RoundUp-fabrikant Monsanto die onze tuinen vergiftigt en ook nog eens de hele natuur wil patenteren, de NAM die wil boren in de Waddenzee (werelderfgoed), de Shell die wil boren op de Noordpool. Ze doen ook enge dingen als fracken, schaliegassen en weet ik allemaal veel. Dat verontreinigt de bodem en ons drinkwater.
De chemische industrie lobbyt in Europa om strengere regels voor landbouwgif van tafel te krijgen. Dat lijkt te lukken. Geld heeft geen geweten.

Onheilstijdingen

En dan krijgen we ook nog TTIP natuurlijk, dat transatlantische handelsverdrag dat straks in de plaats komt van ons eigen parlement. Ik vat het maar even kort door de bocht samen.
Die onheilstijdingen deel ik zelf dan ook weer op Facebook, heel dwangmatig.

Waarom voel ik met toch altijd weer in de verdediging gedrongen? Waarom moeten wij als burgers toch voortdurend op onze hoede zijn dat ons geen kunstje wordt geflikt? Waar komt die arrogantie bij bedrijven vandaan om te denken dat ze miljoenen mensen hun wil op mogen leggen? Dat ze het recht hebben de natuur te vernietigen? Eerst het dividend, dan de moraal?

Lees ook:
2003: Hond is potentiële bedreiging privacy

Afwijking

Ik heb een dagtaak aan het ondertekenen van petities op Petities.nl. Helpt niet. Er zijn ook geen massademonstraties op het Malieveld of op de Dam, dus niemand kan het schelen.
Blijkbaar zijn er te weinig mensen met mijn afwijking. Het ligt gewoon aan mij. En aan Facebook, want dat schijnt ook niet koosjer te zijn.

Laatste revisie op 6 februari 2019.

(364 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

9 Reacties

  • JOHNN

    Het is alweer vele jaren geleden dat ik signalen ontving van ‘wizkids’ die veel meer wisten van de virtuele wereld dan ik, dat alle Amerikaanse pc’s die in ZO Azië geproduceerd werden fabrieksmatig van een stiekem toegangspoortje voorzien werden zodat het US Government altijd ongemerkt kennis kon nemen van het doen en laten van de toekomstige gebruiker. Paranoia, die lui, dacht ik. Maar toch twijfelde ik, want ik las ook Orwell. Inmiddels dankzij klokkenluiders als Snowden weten we hoe erg het werkelijk gesteld is met PRISM, waarbij het oude Watergate schandaal als miezerig kinderspel verbleekt. Nee, je hoeft niet paranoia te zijn als je Facebook boycot en ik laad ook niet klakkeloos ieder gratis app-je wat me zo kwistig aangeboden wordt.

  • Ximaar

    Klopt. ik boycot façadeboek dan ook maximaal. Voor de rest zijn het de aandeelhouders en de klanten die be(t/p)alen. Dus tank ik geen brandstof van shell of wie dan ook. Dat zal ze leren. Zo sponsor ik ook niet Saoudi-Arabië die op hun beurt IS van geld voorzien. Fietsen lost dus erg veel op. 😉

    Maar helaas heb ik geen invloed op mijn pensioenfonds, die met hun aandelen aan- en verkoopgedrag wel degelijk dit soort bedrijven aanzet tot minder verantwoorde keuzes. Ik heb ook nooit een vrije keus gehad qua pensioenfonds en of ik er überhaupt gebruik van wens te maken. De laatste heb ik overigens wel geregeld door te stoppen met betaald werk. Het is een redelijk rigoureuze maatregel, maar wat moet je anders?

    (Gravatar ligt bij mij op dezelfde stapel als feesboek, dus verwacht niet dat ik hieronder een bestaand mailadres invul.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share