Een onverdraaglijke man
Maatschappij en Politiek

Een onverdraaglijke man

Een onverdraaglijke man. De afgelopen dagen stonden de kranten vol met necrologieën over Dries van Agt. Al zullen jongere generaties zich afvragen: Dries van wie?
Geeft ook niet. Zo belangrijk was hij ook weer niet, al doet men dit graag zo voorkomen. Hij was voormalig premier van CDA-huize en minister van Justitie. Toen het CDA nog iets voorstelde.
Ik heb mij altijd afgevraagd of deze man nu werkelijk iets bijgedragen heeft aan ons land. Ja, de kranten weten wel allerlei dingen te noemen, zoals de legalisering van de hasj. Maar aan de andere kant liet hij ook Molukse treinkapers over de kling jagen en probeerde hij de abortus in Nederland te… ja, aborteren eigenlijk. Maar dat ging gelukkig niet door.

Dagelijkse lijdensweg

Van Agt zagen wij bijna dagelijks op tv, beste jongelui. Dit was een eveneens repeterende lijdensweg, een bron van walging en irritatie. Ten eerste was de man vroom katholiek. Daar is op zichzelf niets tegen, maar hij zag er ook nog eens uit als een steile Jezuïet en gedroeg zich zo. Zijn uiterlijk was een goudmijn voor cartoonisten als Peter van Straaten en Opland. Vooral dat kapsel en die smerige pukkel op zijn wang, die hij volgens mij expres liet zitten om het volk te treiteren. Pas toen hij uit de politiek was is de pukkel verwijderd.

De letter W

De man was niet te harden. Te meer omdat hij er ook nog eens een buitengewoon ouderwets taalgebruik op nahield, met bovendien een vet Brabants accent. Hij sprak de mensen niet met u aan, maar met Gij. Hij sprak over mensen die tegen hem waren over ‘non-valeurs’ en ‘de honden blaffen, maar de karavaan trekt verder’, een oude uitdrukking die overigens binnen het CDA wel populair was om de oppositie te kleineren. Hij zei ‘vrind’ of ‘amice’. Maar ik denk niet dat hij veel echte ‘vrinden’ had.
De letter W werd niet gewoon uitgesproken als W. Nee, het woordje ‘wat’ veranderde in ‘oewwat’.
Oewwaar, Oewweer, onverdraaglijk, wij zaten kokhalzend voor de tv.

Dagelijkse presentatie

Dit gedrag zou men in het algemeen ten aanzien van dode politici in de necrologieën moeten betrekken. De politieke besluitvorming gaat immers toch aan het merendeel van de bevolking voorbij. Het is de dagelijkse presentatie waaronder wij het meest te lijden hebben.

Schijnheilig

Wat Dries van Agt het meest verweten wordt, is dat hij nogal schijnheilig en achterbaks was. Kijk, van de doden niets dan goeds, zegt men, maar enkele kanttekeningen mogen toch wel geplaatst worden. Anders gaat zo iemand straks nog als held de geschiedenis in en dat dient voorkomen te worden.
Hypocriet is bijvoorbeeld dat hij vrouwen een abortus wilde ontzeggen, maar zoals nu blijkt, vond hij euthanasie geen probleem.
Ook zijn felle campagnes over het treurig lot van de Palestijnen hebben mij altijd verbaasd. Op zichzelf is daar niets op tegen, maar Van Agt was toch wel de laatste om zich daarmee te mogen profileren. Immers, als premier heeft hij ruim de gelegenheid gehad om Israël in dit opzicht de les te lezen, werkelijk wat te kunnen betekenen voor het Palestijnse volk. Maar nee, de handelsbelangetjes gingen destijds blijkbaar voor. Tja, dan had hij later ook beter zijn mond kunnen houden.

Lees ook:
Nederland is een overdreven aangeharkt land

Premier in de brillenwinkel

Hebben wij ooit premiers gehad die sympathiek waren? Misschien moeten wij daarvoor wel terug naar vadertje Drees. Het waren over het algemeen toch rare kwasten, die premiers van ons. Lubbers, Kok, Balkenende, Rutte. Kok kwam nog het vriendelijkst over, maar het was in werkelijkheid meestal een stugge man. Hij woonde bij mij in de buurt, in een eenvoudig rijtjeshuis. Na zijn ambtstermijn had hij nog wel enkele vette commissariaten. Zo gaat dat bij de socialisten blijkbaar.
Ik kwam hem eens tegen bij de brillenwinkel. Zijn vrouw zocht een bril uit en vroeg wat hij ervan vond. Nou, ik kan u zeggen: zijn enthousiasme klaterde door de zaak, alle monturen stonden in de rekken te rammelen. Kuch.

Alleen maar slechter

Nee, van onze premiers moeten we het eigenlijk niet hebben. En het dreigt nu met een regering Wilders alleen maar slechter te worden. Tel daar nog een belachelijk koningshuis bij op en je kunt vaststellen dat dit arme volk toch heel wat te verduren heeft.

Afbeelding: de premiers van de afgelopen decennia. Tweede van links is Van Agt. Bron: Wikipedia.
Opmerkelijk: Er zijn er vier van het CDA, één van de VVD en één van de PvdA. En nóg krijgt links altijd de schuld van wat er fout is gegaan in Nederland.

Laatste revisie op 11 februari 2024.

(100 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share