Pakjesboot pakjesavond dhl
Milieu,  Geschreven voor Amsterdam Centraal

Pakjesavond slecht voor milieu

Cadeaumaand december nadert en ik werd er door de familie al op gewezen dat we weer lootjes moesten gaan trekken. ‘Zodat wij Bol.com weer helemaal leeg kunnen trekken’, merkte mijn neef op. En inderdaad, steeds meer mensen kopen steeds meer spullen online. Hiermee doen niet alleen de webwinkels goede zaken, maar ook de pakketdiensten. Ik draag er zelf enthousiast aan bij, want webwinkels hebben vaak een breder assortiment dan gewone winkels.

DHL pakketboot

Deze ontwikkeling lijkt me echter slecht voor het milieu, dat is de schaduwkant. Het is in elk geval géén bijdrage aan de reductie van de CO2 uitstoot die Amsterdam nastreeft. Anderzijds levert het natuurlijk ook weer werkgelegenheid op, al is het een wat miezerig soort werkgelegenheid. De bezorgers rijden in veel gevallen als ZZP’ers, krijgen slecht betaald en maken lange dagen. Eén pakketbezorger bezorgt per dag toch al gauw 150 pakketten op zo’n 120 adressen.
De markt voor pakketbezorging breidt zich uit, reden voor PostNL om er verder in te investeren. Straks kunnen pakketten ook ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat worden aangeboden. Dit alles ter compensatie van de instortende markt voor gewone post.

Milieuclubs

Bij mijn weten hoor je hier de milieuclubs niet of nauwelijks over. Een beetje raar is dat wel. Zelfs de Partij van de Dieren blijft stil over dit onderwerp. De dieselbusjes scheuren blauw rokend af en aan door de wijken, maar niemand die het onderwerp aansnijdt.
DHL experimenteert in Duitsland een beetje met een Parcelcopter,een drone die pakjes transporteert . Voor grootschalige inzet lijkt me dit middel ongeschikt en of het milieuvriendelijk is valt sterkt te betwijfelen.
In de grachtengordel zie ik DHL wel eens met een pakketboot rondvaren. In combinatie met fietskoeriers is dit een van de weinige milieuvriendelijke manieren van pakketbezorging die ik tot dusver signaleerde.

Lees ook:
Steppen in de stad

Weinig meer van vernomen

Ja, een groep studenten (De Groene Weg) bedacht een duurzame oplossing voor de pakketlevering van PostNL en won daarmee de Sustainability Challenge 2013 .
PostNL was razend enthousiast, maar sindsdien is er weinig meer van vernomen. Mijn pakketbezorger komt in elk geval nog steeds niet in een elektrische bus voorrijden. Wél heb ik inmiddels een dusdanig duurzame band met hem opgebouwd dat ik hem bij zijn voornaam mag noemen.

Om misverstanden te voorkomen: het verhaal dat elk jaar weer opduikt over een pakjesboot uit Spanje is een verzinsel. Ook de milieuvriendelijke bezorging te paard is een zoethoudertje.

Afbeelding: wikipedia.

Laatste revisie op 10 februari 2019.

(303 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share