Op mijn tv wordt steeds meer gerookt. Niet in Nederlandse programma’s, want roken op de werkplek (en dus ook op de set) is in Nederland verboden. Maar goed ook. Mijn fantasie ziet al een Sint in het Sinterklaasjournaal met een dampende sigaar in zijn gezicht. Zo zijn ze hier wel: alles doen wat niet expliciet verboden is.
In de vorige eeuw zat Koos Postema tijdens de presentatie van actualiteitenrubriek Achter het Nieuws live en pontificaal achter zijn bureautje te paffen. Dat staat nu zielig.
Nee, de tv rookt vooral sinds ik Netflix heb. Daar doen ze blijkbaar niet aan rookvrije werkplekken.
Kwaliteitsmomentje
Ik was het roken op de buis al dusdanig ontwend dat ik het bijkans gênant vond om te zien hoe bij The Bridge, The Killing, Mad Men en House of Cards onbekommerd de ene sigaret na de andere werd opgestoken. Frank en Claire Underwood uit House of Cards (eigen productie van Netflix) verheffen het zelfs tot een kwaliteitsmomentje in hun huwelijk en gezamenlijk roken zij één sigaret in de vensterbank van het nachtelijke open raam. Wij moeten dit associëren met romantiek.
Ik vond het maar verdacht. Netflix is afkomstig uit de VS. Was de VS niet eertijds de bakermat van de bijna hysterische anti-rooklobby? En werd vervolgens ook in Europa niet elke roker behandeld als een paria, een tabaksneuroot, een beklagenswaardige verslaafde?
Maar het mag kennelijk weer.
Bijdrage sigarettenindustrie
Want al die prachtige series kosten klauwen met geld. Toch mooi wanneer de sigarettenindustrie dan een genereuze bijdrage kan leveren. Of bedenken acteurs zelf dat het heel creatief staat om regelmatig een peuk op te steken? Onwaarschijnlijk. Sommigen roken zo knullig als een puber achter het fietsenhok.
De tabaksindustrie heeft dus blijkbaar een nieuw ingangetje gevonden om bij het volk de nicotineverslaving weer aan te wakkeren. De sector had nu wel lang genoeg armoe geleden. Lang leve Netflix.
Je loopt alweer achter
Bijna zeven jaar geleden stopte ik met roken. Ik ben nog steeds blij. Ik kan het iedereen aanraden. Het leven wordt lichter. En goedkoper.
Wie ook van plan is maar eens te stoppen, moet ik helaas meedelen: je loopt waarschijnlijk alweer hopeloos achter.
Maar als je dan zo nodig moet: neem in elk geval geen Netflix.
Vermoed dat je vooral de ‘bad guys’ ziet roken. Zo wordt het al enige jaren ingezet, alleen de boosdoeners, de slechte mensen die roken. De helden en good guys natuurlijk niet.
Het valt op dat de laatste tijd vooral in de detectives van kroncrv weer volop (ketting)rokers in beeld zijn.
Kan inderdaad geen toeval meer zijn….ook de nieuwste serie…Stranger Things…. volop rokers te zien.
Gegarandeerd dat ze worden gesponsord door de sigaretten industrie….
Ik zie het ook bij Deense series en Britse en Franse films. Ik dacht dat het kwam van oud materiaal of onder invloed daarvan. Als je iemand in een telefooncel ziet bellen is het niet gek als-ie een sigaret opsteekt.
In Denemarken werd al door vrouwen op straat gerookt – zelfs sigaren – toen dat voor vrouwen in Nederland nog beslist ongehoord was. Ook In Engeland rookte iedereen vanouds ook veel meer dan in NL
Als ik kijk (niet op Netflix maar sporadisch op Gemist), voornamelijk Franse films of Britse series, dacht ik met oud materiaal te doen te hebben of nieuwe series die een bepaalde tijd er authentiek wilden laten uitzien. Jouw achterdocht zet me aan het denken. Waarom gaan die fabrikanten niet over op wiet en/of pilletjes? Dat is nog een groeimarkt en daar hebben de cleanair liefhebbers minder last van.
De doelgroep voor wiet en pilletjes is veel kleiner dan die voor tabak. Bovendien is tabak legaal en minder leeftijdsgebonden.
Goede kans, dat de tabaksindustrie veel aandelen netflix heeft 😉
Ik bedoel maar… Dit kan geen toeval zijn!