Stadhuis Amsterdam
Geschreven voor Amsterdam Centraal

Speculaties over een nieuwe burgemeester

Stadhuis Amsterdam

De koning en de premier gingen op bezoek bij de Amsterdamse burgemeester. Hij is stervende. Dat moet ongemakkelijk zijn geweest. Want heeft Van der Laan op zijn sterfbed wel behoefte aan zoiets? Maar goed, ik neem aan dat hem dat gevraagd is. Anderzijds is het moedig van de koning en de premier. Wat zeg je in zo’n gesprek? Vooral wanneer je weggaat op het laatst.
“Nou, Eberhard, we stappen maar weer eens op…”
Dat doe je niet. Ik denk dat het bij een woordeloze omhelzing blijft.

Het lijkt misschien onfatsoenlijk om nu al te speculeren over de opvolging van Van der Laan. De man is nog niet eens overleden. Maar reken maar dat in de coulissen het machtsspel al volop gaande is. Dus is er geen reden om schijnheilig te doen.

Lastig

Het wordt lastig. Wie heeft voldoende persoonlijkheid in huis om in de voetsporen te treden van een man met de statuur van Van der Laan? Ik kan zo gauw niemand verzinnen die dat zou kunnen. Hooguit Lodewijk Asscher, die het voordeel heeft dat hij van oudsher de leerling en protégé was van Van der Laan en met hem bevriend is. Dat voelt dan als een soort erfopvolging. Maar ik denk niet dat veel krediet heeft hij na zijn ministerschap in het voorbije kabinet.

Tactische benoeming burgemeester

Tactisch is het beter om het over een geheel andere boeg te gooien en nu eindelijk eens een vrouw tot burgemeester van Amsterdam te benoemen. Dan verzeil je om een of andere reden minder snel in een vergelijking met Van der Laan.

En dan niet aankomen met onbenullige types als Annemarie Jorritsma. Dat zou een regelrechte belediging zijn aan de nagedachtenis van Eberhard.
De huidige waarnemend burgemeester, Kajsa Ollongren, komt waarschijnlijk in het volgende kabinet, dus die is niet beschikbaar.
De VVD zou misschien graag Jeanine Hennis-Plasschaert hier willen droppen, maar dat is allemaal nog te vers. Zoiets is respectloos naar de nabestaanden van de omgekomen militairen in Mali.

Lees ook:
2006: Ongebluste kalk

Femke

De naam die serieus wordt genoemd is die van Femke Halsema. Persoonlijk heb ik wat moeite met haar. Haar stem heeft als ondertoon altijd weer die moedeloze zucht: hoe kan de rest van Nederland nou zo stom zijn om niet in te zien dat ik gelijk heb? Dat enigszins hautaine houdinkje van de kleuterjuf die haar kindertjes bevoogdend toespreekt.
Maar daar moet ik dan maar overheen stappen. Want ik besef dat zij politiek voldoende gewicht heeft om de plaats van Van der Laan in te nemen. Ze heeft een lange ervaring, is intellectueel van hoog niveau en heeft het goede linkse gedachtegoed om bij een stad als Amsterdam te passen. Dat is nodig als tegenwicht voor de uitverkoopmentaliteit die de stad onder het huidige bestuur in z’n greep heeft. Misschien valt er nog wat te redden. Zelfs toeristen beginnen het hier al veel te druk te vinden.

Willem van Oranje

We moeten vermoedelijk wachten tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Dan zijn er nieuwe politieke verhoudingen en wordt duidelijk wie er het meeste recht heeft op het baantje. Ineens moet ik denken aan de laatste woorden van Willem van Oranje: “Mon Dieu, ayez pitié de moi et de ce pauvre peuple…” *) De staat van de stad geeft daar wel aanleiding toe. Welke burgemeester krijgt de boel weer op de rails?

* Voor wie geen pretpakket had en dus misschien geen Frans: “Mijn God, heb medelijden met mij en dit arme volk.”

Update 6 oktober 2017: Burgemeester Van der Laan overleed helaas nog dezelfde avond dat dit stuk werd geplaatst. Tot verdriet van de hele stad.

Eveneens gepubliceerd op website Amsterdam Centraal.
Laatste aanpassing: jan 2, 2019 @ 23:05.

Laatste revisie op 2 januari 2019.

(209 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

 • JOHNN

  Toch wat prematuur vind ik.. Als de betreffende dit leest is het net alsof over je levende hoofd heen al gespeculeerd wordt op gebeurtenissen na je dood. Eerst ons maar eens aan een requiem zetten denk ik dan. Misschien ben ik te fijngevoelig op dit punt.

  • Arnoud

   Ik heb daar uiteraard ook over nagedacht. Maar officieel heeft hij zijn burgemeesterschap neergelegd en zijn de taken overgegaan naar een waarnemend burgemeester. Het is dus logisch dat er al druk wordt nagedacht over nieuwe kandidaten. Er is nog geen officiële procedure in gang gezet bij mijn weten, maar de reden hiervoor ligt in de komende verkiezingen van volgend jaar. Niet het feit dat Van der Laan nog niet is overleden.

   • JOHNN

    Ze doen maar. Maar zullen wij dan toch maar even afwachten – rouwen misschien ook nog. We hoeven niet meteen uit te roepen: ”Le roi est mort, vive le roi!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share