Buurt preventie criminaliteit
Criminaliteit,  Geschreven voor Amsterdam Centraal

Een streng bewaakte buurt

Onze buurt staat tegenwoordig onder permanente en strenge bewaking. Wij hebben namelijk een Whatsapp groepje voor criminaliteitspreventie. Vanachter de vitrage en de sanseveria’s houden we de straten en steegjes zorgvuldig in de gaten.
Ik ben onlangs lid geworden, want het leek mij wel gunstig om tijdig gewaarschuwd te worden voor ongure types in de omgeving.

Tot dusver viel het resultaat mij enigszins tegen. Men kreeg een werknemer van Liander in het vizier die op zoek was naar een gaslucht. Hij droeg wel een uniform, maar kon zich niet legitimeren. En dus kreeg hij al spoedig een paar agenten in zijn nek. Loos alarm, bleek later. Ook was er ingebroken in twee auto’s, zo werd gemeld. Tja, dat is mosterd na de maaltijd natuurlijk. Preventie, dáár draait het om.

Helicopter boven haar huis

Verder waren er nog twee kinderen verdwenen (en teruggevonden) en struinde er een hondje door het plantsoen dat niet kon aantonen dat het een baasje had. Een vrouw vroeg midden in de nacht paniekerig wat die helikopter boven haar huis deed. Ze kreeg nooit antwoord. Het is allemaal veel minder spectaculair dan ik stiekem had gehoopt…

Zo’n digitaal clubje heeft natuurlijk wel iets burgerwacht-achtigs. Maar dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling, zo blijkt uit het reglement. Het groepje wordt streng gemodereerd, alleen meldingen over daadwerkelijk verdachte zaken zijn toegestaan en verder geen geouwehoer. Maar ja, wat is precies verdacht?

Criminelen omgelegd

U zult denken: waar maakt men zich druk om in dat suffe Amstelveen? Onderschat de gevaren hier niet! Regelmatig worden er wietplantages opgerold of zware criminelen omgelegd. Ook wemelt het hier van de Britse en Ierse klusjesmannen met een hoog dreigingsniveau en een lage arbeidsmoraal.

Lees ook:
Messen in alle maten

Ik twijfel regelmatig of ik iets zal melden. Zo hield onlangs een wagen vol aardappels zich verdacht op in de straat. Kort daarna was er ook eentje die kaas verkocht. Gewoon uit de achterbak. En altijd op hetzelfde adres, bij de overbuurvrouw. Volgens mij wordt hier gedeald bij het leven.

Verdachte oudere heer

Ik ben nog niet helemaal overtuigd van het nut van de WhatsApp groep voor de buurt. De resultaten zijn tot dusver wat pover. Straks sta ik met mijn zoontje bij de glijbaan en krijg ik een melding dat een oudere heer zich al een kwartier verdacht ophoudt op de speelplaats. En dat ze het dan over mij blijken te hebben…

Laatst bewerkt: jan 26, 2019 @ 12:45.

Laatste revisie op 26 januari 2019.

(247 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

  • JOHNN

    Ben niet zo voor deze trend. Heb je eindelijk weer wijkagenten en dan vinden ze die straks weer overbodig. Er is immers een buurtwacht – sorry buurtpreventie. Amerikaanse toestanden maar dan zonder wapens gelukkig. Mijn eigen ervaringen zijn vooral ongewenste sociale controle en bemoeialligheid.

  • Henk van S tot S

    Hebben jullie binnen de “club”wel goed kennis met elkaar gemaakt:
    Voordat je het weet, word je door een mede groepslid als onguur type doorgegeven aan de hermandad 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share