Verwarde man
Criminaliteit,  Nieuws en media

Verwarde mannen

Een verwarde man liep met een pistool de journaalstudio binnen en eiste zendtijd. We hebben het allemaal kunnen zien.
Hij was uiterst netjes en beleefd en zat keurig in het pak. Eigenlijk was alleen dat pistool met geluiddemper wat ‘overdressed’. Maar het was een noodzakelijk accessoire, anders was hij de studio niet binnengekomen.

Toen hij uiteindelijk werd overmeesterd wierp hij direct en met een glimlach zijn wapen op de grond. Vervolgens kwam hij achter een bureau onder een stapel iets te corpulente, schreeuwende politiemannen te liggen. Ze waren zo te zien al redelijk dicht bij hun pensioen. Vandaar dat het misschien wat knullig oogde, je zag als het ware Captain Mainwaring in de coulissen staan.
Achteraf krijg je zoals altijd de discussie hoe die man zo makkelijk de studio kon binnenkomen. Nou gewoon: met een wapen in de hand. Zo doe je dat als je geen pasje hebt.

Psychose

Verwarde mensen zijn in het algemeen redelijk eenvoudig te herkennen aan hun incoherente verhaallijnen en zijn meestal niet direct een gevaar voor hun omgeving. Als dat zo zou zijn hadden we dagelijks wel ergens een bloedbad. Alleen als ze in een psychose zitten wordt het uitkijken. Maar in zo’n toestand gaan ze doorgaans niet planmatig op weg naar het Journaal. Maar laat ik er niet luchtig over doen, de situatie kan toch wat dreigend overkomen.

Wanneer verwarde mensen ergens ongevraagd binnenlopen is de verontwaardiging groot. Onterecht, dan had de overheid maar niet jarenlang moeten bezuinigen op de GGZ.

Concertgebouw

De Journaalman deed me denken aan de Concertgebouwman, die was ook zomaar binnengelopen om een betoog af te steken waar geen touw aan vast te knopen was. Nota bene in het bijzijn van Hare Majesteit. Er werd schande van gesproken.

Lees ook:
Een chip voor vaccinatie-gekkies

Twintig vrouwen

In een vorig leven gaf ik eens les aan een groep van twintig vrouwen. Ze hingen allemaal aan mijn lippen toen er ineens een verwarde man het lokaal binnen liep. Waarschijnlijk was hij ook nog een beetje dronken.
“Wat is hier te doen?” vroeg hij opgetogen.
Van mij werd nu krachtdadig optreden verwacht, dat voelde ik wel. Mijn reputatie bij twintig vrouwen stond nu op het spel.
“Eruit!” bulderde ik dus meteen en ik wees naar de deur. Hij sputterde nog wat tegen, maar liet zich daarna tamelijk gewillig door mij naar de uitgang begeleiden. Daar had ik dus geluk bij. Hij eiste niet dat hij ook een lesje mocht draaien.
“Zo, waar waren we gebleven…” hervatte ik mijn college zo luchtig mogelijk. Dat had ik ‘m toch maar geflikt!

Inloopspreekuur bij het journaal

Over het algemeen zijn het hele lieve mensen, die verwarde mannen. Je moet ze als maatschappij alleen een beetje serieuzer nemen en de aandacht geven die ze verdienen. Dan hoeven ze niet op het journaal of naar een concert.
Maar onze minister van Volksgezondheid lijkt te volharden in haar plan om 330 miljoen te bezuinigen op de GGZ. Als dat doorgaat kunnen ze bij het NOS Journaal beter een wekelijks inloopspreekuur voor verwarde mensen instellen. Met zendtijd.

Laatste revisie op 9 februari 2019.

(210 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

  • JohnN

    Ha, natuurlijk wist ik het achteraf ook allemaal best hoe het zat: het maakte op mij de indruk van een slecht gespeelde scene door een lid van een amateur-toneelgezelschap. Alleen al de lankmoedige manier waarop de verwarde man “het duurt me veel te lang” zei deed bij mij de geloofwaardigheid tot 1 procent dalen. Maar toch had de Haagse studio tevoren gewaarschuwd dat er “heftige beelden” zouden komen. Mijn verwachting werd gewekt: dat er toch misschien wel bloed ging vloeien. Maar nee hoor, een anticlimax: de man die zijn startpistool achteloos achter zijn rug hield gooide het ding al neer nog voordat het commando klonk om dat te doen. Het leek me van het begin af een lieve jongen die inderdaad misschien wel wat aandacht kon gebruiken. Werd ik in mijn nieuwsgierigheid naar spektakel toch teleurgesteld. Maar godnogaantoe wat waren al die nossers en hotemetoten blij met al die heldhaftigheid zeg! Opsteltens vertraagde spraak kwam van zelfgenoegzaamheid nu bijna geheel tot stilstand. Net wat we nodig hebben…

  • Grietje

    Er loopt heel wat verwarring rond, dat hebben wij wel in de gaten. Nu de politiek nog. Ik ben bang dat in het Westen de zendtijd wel heel snel opraakt als de verwarring echt toe slaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share