landgoedje
Schandelijke taferelen

Waardeloze smoezen

Het is af en toe tenenkrommend om te merken welke waardeloze smoezen (om geen gangbaar drieletterwoord te gebruiken) er worden verzonnen om bepaalde doelstellingen en regels te saboteren. En mochten het geen smoezen zijn, dan heeft men z’n zaakjes gewoon slecht op orde.

Ik dacht hieraan toen ik las dat de boeren niet wisten welke bufferzones ze moesten aanhouden bij het uitrijden van mest naast de sloten. Je hebt namelijk (leerde ik) ‘droge sloten’ en ‘watervoerende sloten’.
Het schijnt niet bekend te zijn welke sloten ‘droog’ en ‘welke watervoerend’ zijn. Van watervoerende sloten moet je bij de bemesting meer afstand houden, dus bestempelen de boeren het liefst zoveel mogelijk sloten als ‘droog’. En anders worden ze gewoon gedempt. Einde discussie en wel zo makkelijk.

Uiterst ongeloofwaardig

Dat niet bekend zou zijn welke sloten tot welke categorie behoren lijkt mij uiterst ongeloofwaardig. In dit land is alles tot op de centimeter vastgelegd. Het is het fundament onder programma’s als De Rijdende Rechter.
Achter mijn riante buitenverblijfje in Friesland loopt een smalle sloot. Daarachter is weer een weiland. Als de boer en ik die sloot in november niet ieder voor de helft uitbaggeren (het zogeheten ‘hekkelen’), weet het waterschap ons wel te vinden: brief op de mat met ultimatum. Want de waterafvoer moet gegarandeerd blijven. Overigens drijft regelmatig het schuim op de sloot door de uitgereden mest, dus met een flinke bufferzone zou ik wel blij zijn.

Lakse provincies

Laatst klaagde ik ook nog over de onduidelijke vergunningen van landbouwbedrijven. De provincies wisten niet welke stikstofvergunningen de bedrijven precies hadden. Te laks geadministreerd? Onbekwaamheid? Luiheid? Sabotage van overheidsmaatregelen? Corruptie zelfs misschien?
Tegenwoordig komen er zoveel bestuurlijke ongerechtigheden naar buiten, dat niets meer is uit te sluiten. Regels en uitzonderingen worden in ruime mate verzonnen, maar bijhouden en handhaven is kennelijk een brug te ver.

Lees ook:
De schijn van vriendjespolitiek

Plichtsverzuim

Wacht, ik zie hier nog een nagekomen bericht. De mensen die op Schiphol de bagage moeten afhandelen, hebben jarenlang veel te zwaar moeten tillen. Met vaak arbeidsongeschiktheid tot gevolg. De arbeidsinspectie had hierop moeten controleren, maar heeft dat twaalf jaar lang niet gedaan. De vakbond gaat nu een massaclaim indienen. Ben benieuwd hoe dit afloopt, want die afhandelingsbedrijven kunnen dat denk ik nooit betalen.
Het is verbijsterend hoe deze regelrechte uitbuiting van mensen zo lang heeft kunnen voortbestaan zonder dat de arbeidsinspectie ingreep. Vroeger heette dit domweg plichtsverzuim, tegenwoordig is het een ‘capaciteitsprobleem’.
Ja, dit is echt een ‘gaaf land’, zoals Rutte dat noemde. Alleen voor de één wat gaver dan de ander. Maar goed, alles beter dan Rusland.

Laatste revisie op 14 februari 2023.

(108 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • Bart

    Gelukkig daalt het aantal boeren gestaag. Reden: veel kleine boeren worden opgekocht door ‘grote boeren’ (lees:franchisers van multinationals zoals Unilever en Campina), en die hebben natuurlijk ‘schijt'(lees ‘mest’) aan welke verordening dan ook, die gaan eerst naar de rechter, en betalen boetes pas na een arrest van de hoge raad… Er schijnen ook nogal wat ‘boeren’ uitsluitend op papier te bestaan: boeren die minder dan 5% aandeel hebben in een boerenonderneming, en de rest verkocht hebben, maar voor de Belastingdienst nog steeds ‘boer’ zijn; en intussen financieel goed boeren… we praten niet meer over boeren, maar over miljoenenbedrijven, die de schurft hebben aan elke milieuverordening. Ik zou XR aanraden hier maar eens werk van te maken, in plaats van dat zielige schilderijtjes plakkwerk…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share