horizon AH
Persoonlijke notities

Zelfbeheersing

Het oudejaar loopt weer ten einde. Het vaste cliché voor 31 december. Het juiste moment voor een moralistisch stukje.
Mensen hoor je zeggen dat ze blij zijn dat 2021 voorbij is. Zal 2022 dan plotseling beter zijn?
Mensen willen hoop op verbetering, een ‘stip op de horizon’. Alsof die stip niet net zo goed een beer op de weg kan blijken te zijn. Of een barrière. Maar dat heeft iedereen zelf in de hand uiteindelijk.

Ik zeg u, de grootste barrière is het gebrek aan zelfbeheersing dat een deel van de populatie aan de dag legt. Ze moeten zo nodig in volle treinen naar Antwerpen en Aken gaan zitten. Om daar te winkelen. Want ze hebben al zo weinig. Ze moeten zo nodig in België vuurwerk gaan kopen. Want er mag ook niks meer.
Ook mogen ze hun ski-vakantie in Oostenrijk niet mislopen. Ze hebben er recht op. De regels, ze hebben er schijt aan. Het virus is er blij mee.

Daden van verzet

Het zijn dezelfde mensen die in de winkel dat mondkapje demonstratief onder hun neus laten bungelen. Een kleine daad van verzet tegen de dictatuur! Het zijn de aso’s die dubbel parkeren of op een invalidenplaats gaan staan. Die op de fiets steevast door rood licht rijden. Die hun huurfiets of E-scooter na gebruik gewoon maar ergens neer flikkeren. Die bij McDonalds hun rotzooi op tafel laten staan in plaats van het op te ruimen. Het zijn dezelfde mensen die voor twee tientjes drie keer per jaar klimaat-onvriendelijke vliegreisjes willen maken. Mensen die zwarte piet als nationaal erfgoed beschouwen en niet te bewegen zijn tot verandering.

Lees ook:
De koning en de volkstuin

Vette drol

Het zijn de smerige aso’s die hun rottweiler ongegeneerd een vette drol laten draaien op het grasveld naast de kinderspeelplaats en daarna snel doorlopen. Of in het cafétoilet hun remsporen achterlaten tot aan het plafond.
De mensen die hun winkelwagentje mee de wijk in nemen en daar laten rondslingeren. Ze weten dat het in een gracht gaat belanden.
Hun grofvuil naast de container smijten, met liefst nog een smerig tweepersoons matras vol pisvlekken erbij.
Ze demonstreren voor hun ‘vrijheid’. Ze laten zich niet vaccineren, want het is maar een griepje. Menigeen overlijdt aan dit misverstand.

Een gezond 2022!

Mijn hoop en wens voor 2022 is dat we deze mensen achter ons kunnen laten. Dat ze niet telkens het nieuws beheersen. Dat iedereen tot het inzicht komt dat we met de neuzen dezelfde kant op moeten gaan staan. In de richting van de positieve stip op de horizon. Zonder corona.
Ik wens u een relaxte jaarwisseling en een gevaccineerd en gezond 2022!

Als u behoefte heeft aan een jaaroverzicht vindt u dat hier.

Laatste revisie op 31 december 2021.

(111 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

5 Reacties

 • Bart

  Het leven is zoals het is, om met een arabisch gezegde te spreken: ‘de honden blaffen, maar de karavaan gaat verder’. Mijn optiek is om niet de aso’s en de hondendrollen tot speerpunt te nemen, maar de stip wat verder weg te zoeken (dus niet Rutte, John).
  Praktische onverkwikkelijke zaken in ons dagelijks leven kunnen ons het zicht op een betere toekomst ontnemen…
  Voor zover nog niet op Amsterdam Centraal uitgesproken: voor allemaal een minder somber 2022 en minder zicht op Rutte…

 • John Zwart

  Ik ben nog somber.
  Nog steeds op zoek naar die stip om mijn neus op te richten. Zie jij hem al? Bij mij doemt steeds die grote kop van Rutte op, die mij het uitzicht beneemt.

  • Arnoud Hugo

   Hij had het er altijd over dat een visie wat als een olifant die het uitzicht beneemt. Nu hebben wij hier in Nederland geen loslopende olifanten, dus het zal inderdaad zijn eigen kop wel zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share