Het Hypnotiserende scherm
Persoonlijke notities

Het hypnotiserende scherm

Beeldschermen van smartphones en tablets hebben een extreem hypnotiserende uitwerking op kleine kinderen. Daarbij vergeleken is een televisie maar een saai ding. Vooral ook het feit dat er iets gebeurt -doet er niet toe wát- als je het scherm aanraakt, heeft een bijzondere aantrekkingskracht.
Geen wonder dus dat ook volwassenen de hele dag op hun smartphone staren. Er moet iets in de hersenen zitten dat dit gedrag oproept en stimuleert. Het scherm van een smartphone is een visuele drug.

Beangstigend

Andere ouders vertel ik niets nieuws, maar ikzelf werd verrast door de letterlijk aanzuigende werking van mijn iPhonescherm op Zijne Kleine Koninklijke Hoogheid (ZKKH). Toen hij pas begon te kruipen kocht ik voor hem een hondje om achteraan te gaan. Volgens de verpakking werkte het stimulerend. In werkelijkheid werkte het dusdanig beangstigend dat hij ervan moest janken.
Al snel ontdekte ik echter dat mijn iPhonescherm een magische invloed had op de mobiliteit van ons meneertje. Ik hield het ding op tien meter afstand vlak boven de grond en hij vloog er als een speer op af. Toch handig als je hem ergens uit de buurt wilt hebben, zoals de pot met aarde van de Ficus Benjamina.

Ontvrienden

Ik ben er al lang van teruggekomen om met ZKKH op schoot de krant te gaan lezen op mijn iPad. Hij gaat volledig uit z’n dak en moet en zal het scherm aanraken. Voor je het weet zijn er tien programma’s geopend en weer gesloten, is hij aardig op weg de hele App-store at random leeg te kopen (alleen mijn Apple ID verhindert dat), heeft hij de foto’s uit mijn fotostream gewist en kan ik nog net verhinderen dat al mijn Facebookcontacten worden ontvriend. Je kunt niet eventjes je hoofd omdraaien, want dan is er onherstelbaar sociaal-mediaal leed geschied.

Lees ook:
2009: Een iets te ver doorgebogen baby

Technologische beleid

Op last van De Directie is het in ons huis niet toegestaan een iPad te openen in het bijzijn van ZKKH wanneer hij met taken bezig is die zijn concentratie vereisen, zoals het innemen van voedsel of drinken. Deze basisbehoeften worden direct terzijde geschoven als de welhaast evolutionaire kracht van het iPadscherm zich aandient: het licht, het vuur, de hoop, weet ik wat. Dat heeft die Jobs toch maar goed aangevoeld.

Ondertussen zijn wij hier ten paleize bezig het technologisch beleid voor de toekomst te formuleren. Het zijn zware onderhandelingen.

Laatste revisie op 19 november 2019.

(240 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share