Blogger des Vaderlands mist iets

Blogger des Vaderlands mist iets

Op vrijdag 6 maart 2015 wordt de Blogger des Vaderlands gekozen. Deze gebeurtenis zou geheel langs mij heen zijn gegaan als ik niet attent gemaakt was op het feit dat ik tot de finalisten behoorde. Ik was hoogst verbaasd. Ik had geen campagne gevoerd en zelfs niemand omgekocht. Ook heb ik geen vriendjes bij de VVD.

De uiteindelijke verkiezing van de Blogger des Vaderlands vindt plaats in de sociëteit Arti et Amicitiae aan het Rokin te Amsterdam. Alleen de mensen die daar fysiek aanwezig zijn op die avond kunnen een stem uitbrengen.

Geen schijn van kans

U begrijpt, ik maak geen schijn van kans, tenzij ik op de valreep nog een vloot touringcars weet in te zetten die mijn fans vanuit het hele land zullen aanvoeren. Maar ik denk niet dat het lukt om nu nog alle opstappunten via de lokale media bekend te maken. Bovendien kan ik er op die vrijdag zélf niet eens bij zijn, dus het zou niet netjes zijn om dan iedereen te laten opdraven.
De Blogger des Vaderlands wordt daarom iemand die het best in staat is geweest al z’n kroegmaten onder druk te zetten, respectievelijk om te kopen met de meest waanzinnige beloftes. Eigenlijk een beetje zoals Driek van Wissen indertijd de eerste Dichter des Vaderlands werd.

Wat verwacht men van de Blogger des Vaderlands?

Wat wordt er van de Blogger des Vaderlands verwacht? Niets. Hij/zij mag doen wat hem goeddunkt. Afgaand op de functie-invulling van andere Types des Vaderlands (Dichter, Denker, Componist, Kok) komt het toch wel neer op het tekstueel begeleiden van indringende gebeurtenissen van nationale omvang. Zoals daar zijn: feestelijkheden (Nederlands Elftal wint schoolvoetbaltoernooi in Albanië), rampen (stad Groningen geheel verwoest door aardbeving), discutabele heuglijke tijdingen (het zoveelste koningskind geboren), droeve tijdingen (Denker des Vaderlands overleden), aanslagen (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding ontvoerd door Al-Qaida) en natuurrampen (Drentse Aa treedt buiten zijn oevers).

Lees ook:
Dit blog bestaat twintig jaar!

Maatschappelijk onrecht

Zelf (als ik dan toch even mag) zou ik de functie toch wat maatschappijkritischer invullen, verbaal ten strijde trekken tegen maatschappelijk onrecht: het ontmantelen van de rechtsstaat, het ontmantelen van de zorg, het ontmantelen van de privacy, het afknijpen van de zwakkeren in de samenleving, vriendjespolitiek, regentengedrag, baantjesjagers en alle overige aspecten van de VVD. Maar dat doe ik altijd al, dus daarvoor hoef ik geen Blogger des Vaderlands te worden. Want waar is zijn podium? Dat zijn ze dus vergeten! De Blogger des Vaderlands heeft geen podium in een groot medium!

Stokslagen voor de winnaar

De uiteindelijke winnaar krijgt duizend euro en een aantal stokslagen (iets met solidariteit voor een Arabische blogger).
Vooral het vooruitzicht op die stokslagen sterkt mij in de overtuiging dat anderen veel beter geschikt zijn voor de functie dan ik. Ik zie genoeg kandidaten die wel eens een flink pak op hun flikker kunnen gebruiken (grapje collega’s, moet kunnen).

Update: Met grote opluchting geef ik u kennis van het feit dat tot Blogger des Vaderlands is gekozen Ton van Eck, van het blog Dagtaak. Ik wens hem veel succes.

Laatste revisie op 8 februari 2019.

(294 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
JohnN
8 jaar geleden

Even een kleine correctie (voor de goede orde, dat kun je vast waarderen): Driek van Wissen (god hebbe zijn ziel) was niet de eerste Dichter des Vaderlands. Dat was Gerrit Komrij (ook al niet meer onder ons). Driek was overigens een fijne man en aimabel gezelschap. Ik heb hem ontmoet op een festival in Drente waar hij eregast was. We hebben uitgebreid gesproken en geborreld, nadat hij eerst wat afhoudend was (hij vreesde met iemand van het type Joost Zwagerman van doen te hebben, vertrouwde hij me later toe.) Toen hij ontdekte dat dit niet het geval is werden we… Lees meer »

CiNNeR
CiNNeR
8 jaar geleden

Moet bekennen dat ik het ook niet helemaal begrepen heb. Dat men alleen kan stemmen als je daar fysiek aanwezig bent maar nog meer niet dat er geen functie of vervolg aan vast zit. Je verwacht toch iets van iemand die des vaderlands verkozen is. Oftewel, men zocht gewoon een excuus voor een feestje.

Spencer Brandsen
Spencer Brandsen
Antwoord aan  CiNNeR
8 jaar geleden

Voor een feestje is ieder excuus goed genoeg.

Henk van S tot S
8 jaar geleden

Alleen stemmen door “bezoekers”
Dat is nog erger dan dat gedoe met het Europees songfestival 😉
NB
Solidair met bloggers e.d. uit bijv. Azerbeidzjan

https://www.amnesty.nl/actiecentrum/acties/azerbeidzjan-vrijheid-voor-alle-gewetensgevangenen?utm_source=KIA&utm_medium=email&utm_campaign=20150304&utm_content=Europese+spelen

Jeroen Mirck
8 jaar geleden

Dat podium om de vaderlandse blogboodschap uit te dragen miste ik dus ook. Aan de andere kant: misschien kan de winnaar zichzelf vermarkten door zijn kunsten te pitchen bij alle landelijke dagbladen en te kiezen voor de hoogste bieder. (Al klinkt dat ook wel weer heel erg VVD…)

Jeroen Mirck
Antwoord aan  Arnoud Hugo
8 jaar geleden

Omdat ik zzp’er ben, bedoel je? 😉

Kinga
Kinga
8 jaar geleden

Ik zou zo op je willen stemmen, ware het niet dat ik graag de tien stokslagen een andere blogger wil laten toekomen. Ik noem geen namen, maar elke relatie kent zo haar ‘plak-achter-behang’ momenten. Zo ook de mijne met de desbetreffende blogger. De stokslagen zie ik als een legale uitbesteding van huiselijk geweld, zonder dat ik er maar iets voor hoef te doen. Alleen maar een naam aanvinken. Ook een grapje natuurlijk, ondanks mijn perverse blij gevoel bij de gedachte. (Nee, dit heeft niks te maken met Fifty Shades of Whatever…denk ik).

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
10
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x