Boekverbranden voor dummies
Maatschappij en Politiek

Boekverbranden voor dummies

Boekverbranden voor dummies – Zaterdag jongstleden zette Pegida-voorman Edwin Wagensveld een lullig vuurkorfje op het Jansplein te Arnhem. Zijn voornemen was om daarin een Koran te verbranden. Die man is toch vergaand simpel ook. Waarschijnlijk heeft hij het boek speciaal daarvoor gekocht. Toch al gauw een paar tientjes die in rook opgaan.
Hij hield het boek boven het vuurkorfje en bracht er een vlammetje bij. Een aansteker denk ik, op z’n best een Zippo. De Koran wilde niet vlamvatten. Ik weet niet waar die boeken gedrukt worden, maar misschien is het een idee voor de moslims om het papier bij voorbaat te impregneren met vlamvertragers. Totdat er een verbod is op het verbranden van heilige boeken, zoals in Denemarken en Zweden. Dat scheelt een hoop onrust.

Vier handhavers in de nek

Burgemeester Marcouch (zelf moslim) wrong zich achteraf in allerlei bochten om te verklaren waarom hij dit evenement niet had kunnen verbieden. Iets met demonstratierecht. Of vrijheid van meningsuiting. Soms is een moslim roomser dan de paus.
Nu ben ik geen expert op dat gebied, maar ik denk wel dat als ik op de Dam een fikkie ga lopen stoken, er direct vier handhavers in mijn nek springen. Als kind mocht ik dat vroeger nog, fikkie stoken, maar tegenwoordig valt dat vermoedelijk allemaal onder vandalisme.

Horizontale moslim

Het is duidelijk dat Wagensveld in zijn jeugd nooit fikkie heeft gestookt. Het woord ‘fikkie’ is trouwens bij de jongste generatie helemaal niet bekend, merkte ik laatst bij mijn zoontje.
Gekke Edwin had het boek in de vuurkorf moeten gooien, beetje benzine erbij en poef, allahoeakbar! Nu moest hij tot drie keer toe een poging wagen. Totdat een boze moslim letterlijk horizontaal door het beeld kwam vliegen en Wagensveld torpedeerde. Toen werd het Marcouch eindelijk te gortig. De veiligheid van Wagensveld kon niet langer worden gegarandeerd. Een vreemde redenering, een bezopen benadering van het probleem Wagensveld. Beter lijkt mij: arresteren, dwangbuis aan en wegvoeren. Hij doet afbreuk aan de reputatie van mensen die demonstreren tegen werkelijk onrecht in het land.

Losse schroefjes

Kijk, die Wagensveld is een ‘gevaar op de weg’. Want hij is natuurlijk niet de enige waarbij een schroefje los zit. In grote delen van de wereld groeien groepen mensen op bij wie al vanaf de geboorte losse schroefjes worden ingebouwd. Dat heeft nu eenmaal te maken met het indoctrinerend karakter van religies. Hoe fanatieker, des te losser de schroefjes. En ook in Nederland lopen er vast enkele trouwe volgelingen rond die bij voorbaat bij Allah in een extra goed blaadje willen komen. Zoals twintig jaar geleden de moordenaar van Theo van Gogh.
Onschuldige burgers kunnen te maken krijgen met dodelijke aanslagen. Ja, roepen ze dan, je moet je niet laten intimideren, vrijheid van demonstratie, enzovoort. Wij bepalen zelf wel… et cetera.
Maar het is nu eenmaal niet slim om de aandacht onnodig op je te vestigen als daarmee onschuldige burgers een groot risico kunnen lopen. Als het nu om grote maatschappelijke misstanden ging, maar die Wagensveld is feitelijk gewoon een neonazi. Pegida is een uit Duitsland afkomstige ultrarechtse beweging: Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Deze mensen hebben een volkomen vertekend beeld van de werkelijkheid. Laten zij hun tijd beter besteden en zich inzetten voor maatschappelijk echt relevante kwesties, zoals het klimaat. Of als dat onderwerp te veelomvattend voor ze is, het lot van de met uitsterven bedreigde Noordse woelmuis.

Lees ook:
Moe van petities

Op naar Kaboel


Tien jaar geleden schreef ik in een stukje: De Europese Unie telde eind 2014 ruim 507 miljoen inwoners. Daarvan zijn er 20 miljoen moslim.
Ik ga het niet opnieuw opzoeken, maar ik denk niet dat deze verhouding zo drastisch veranderd is, dat we straks honderden moskeeën moeten bijbouwen. Ik heb trouwens nog nooit moslim-jehova’s aan de deur gehad die mij wilden bekeren.
De Nederlandse moslims zijn bijna allemaal goed in de Nederlandse achterstandswijken geïntegreerde brave burgers die hier al generaties lang wonen. Misschien moeten Wagensveld en zijn Pegida zegenrijk zendingswerk gaan verrichten in Afghanistan. Een vuurkorfje op de markt in Kaboel zal meer mensen op de been brengen dan in Arnhem. Is die Taliban nog érgens goed voor…

Laatste revisie op 18 januari 2024.

(53 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share