Torentje Tweede Kamer
Maatschappij en Politiek

Boreaal is opgevolgd door tribunaal

Uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen!
Dit dreigement van Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) aan het adres van Sjoerd Sjoerdsma (D66) bracht deze week de hele Tweede Kamer in rep en roer. Vooral omdat maar niet duidelijk werd wat hij daarmee precies bedoelde.

Tribunalen hebben in de geschiedenis niet direct een zonnige reputatie. Ook al voldoen ze aan de vereisten van een eerlijke rechtspraak, er moet toch nog wel wat voorgevallen zijn eer de behoefte aan een tribunaal ontstaat. Het feit dat in Den Haag allerlei internationale tribunalen functioneren, heeft FVD misschien op een idee gebracht.

Stinkende blubbersloot

Aan de borreltafel van FVD is het daar altijd woekerende ongenoegen waarschijnlijk uitgelopen op de behoefte aan een bijltjesdag. De politici die de burgers hun ‘vrijheden’ hebben ontnomen, worden ter verantwoording geroepen. We hebben de instrumenten ervoor: normaal doen we dat in het parlement, desnoods in een parlementaire enquête. Maar als je als partijtje op de rechterflank niets bereikt met de democratische middelen, pas je gewoon onfrisse kunstgrepen toe. Je neemt je toevlucht tot allerlei fascistisch jargon uit vroeger tijden.
Van Houwelingen betreurt ongetwijfeld dat hij die gloriejaren is misgelopen. Maar hij is bezig met een inhaalslag. Zo kun je als onbetekenende parlementariër toch nog de media halen. De man schijnt aardig hoog opgeleid te zijn, maar het is een verspilde investering. Ergens onderweg is hij een stinkende blubbersloot ingelopen.

Aan de enkels over het wegdek

Op het imaginaire filmdoek van het Forum verschijnen beelden van briesende paarden die Sjoerdsma aan touwen bij zijn enkels over het Haagse plaveisel trekken.
Zijn tijd is gekomen! Ze slepen hem naar Het Tribunaal! Daar moet hij zich verantwoorden voor de corona-maatregelen tegen het arme Nederlandse volk. Hun vrijheden zijn verkwanseld! Alleen maar vanwege een griepje! O ja, ze pakken in hun aanklacht ook nog even de massale omvolking mee waaraan hij heeft bijgedragen. Al die vluchtelingen die hier zomaar binnen mochten lopen!
Het scheelt weinig of Sjoerdsma ondergaat hetzelfde lot als destijds de gebroeders De Witt, die volslagen werden uitgebeend door het opgehitste gepeupel.

Ik kom er niet goed uit. Ik probeer de gedachtegang van Van Houwelingen te volgen. Op zijn bureau -stel ik mij voor- ligt een dik draaiboek getiteld ’Tribunalen!’. Lijvig boekwerk, bruine kaft uiteraard. In zo’n tribunaal komen de leden van FVD en PVV te zitten. De rest van het parlement wordt voor dit gerecht gesleept. Of alleen Sjoerdsma, als afschrikwekkend voorbeeld?
Hij wordt natuurlijk schuldig bevonden. Maar dan? Dit lijkt me toch wel even een aandachtspuntje. Hier moeten flinke knopen worden doorgehakt. Tegen de muur met hem, voor het vuurpeloton? Radbraken? Vierendelen? Het is rigoureus, maar een taakstraf lijkt me geen optie die binnen FVD op steun kan rekenen.

Lees ook:
Schijt aan de waarheid

Pepijn mag wel oppassen

En dan is er ook nog de factor van wat ik zal noemen ‘het eigen risico’.
Pepijn mag wel oppassen. Misschien komt ook zijn tijd nog wel! De geschiedenis leert namelijk dat dergelijke ad-hoctribunalen zich ook nog wel eens tegen de initiatiefnemers keren en dat de ‘rechters’ zélf met hun nek onder de guillotine belanden. Of dat pogingen tot zuivering van het land leiden tot massale slachtingen, waarbij het tij telkens keert. Zie Robespierre, die bij de Franse Revolutie tijdens zijn Schrikbewind (‘Terreur’) duizenden tegenstanders liet onthoofden. Uiteindelijk ging hij ook zelf onder het mes.

Pepijn van Houwelingen moet dus heel erg gaan oppassen! Ik licht dit toe, anders wordt het als dreigement gezien.
Iedereen kan in feite een tribunaal oprichten, dat is in een vloek en een zucht geregeld. Zo hebben ze in 1989 in Roemenië op een achternamiddag korte metten gemaakt met het presidentiële echtpaar Ceaușescu. Een schijnprocesje, tegen de muur, vuurpeloton en klaar. En daarbij ging het nog om een échte dictatuur die tientallen jaren had geduurd.

Kijk hoe die geëindigd zijn

Maar in 1989 was Pepijn nog maar een basisschool jochie, zonder enige notie van de gevaren van fascistische, nazistische en communistische denkbeelden. Van Mussert. Van Mussolini. Kijk hoe die geëindigd zijn. Daar zijn foto’s van. Dus pas jij maar op met je tribunalen, Pepijn. In het kader van de verbale verharding durf ik hier nog wel aan toe te voegen: voor je het weet steek je zelf met je lijpe hoofd door de strop.

Laatste revisie op 20 november 2021.

(164 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

 • Bart

  ‘Tribunalen’ zijn loze kreten, maar ooit vooral gebruikt door nazi’s en trotskisten… Het FvD is een verkapt tribunaal van redeloze ondemocratische rechtse nationalisten (in de slechte zin van het woord!). Thierry B. is een fantoom van een personage uit het boek 1984 van George Orwell (net weer gelezen!) en het Forum is een clubje zielige spiegelkijkers.. Pepijn van Houwelingen weet absoluut niet waarover hij praat, heel jammer voor een 2e kamerlid. L’histoire se ré pete toujours, toujours…

 • John Zwart

  Het past uitstekend in het imago van ‘wij zijn het hoger en klassiek opgeleide segment en weten alles beter’ dat de hoofdman van dit clubje altijd wilde uitstralen. Maar daar bind je geen grote achterban mee en die heb je als stemmers wel even nodig. Dan appelleer je aan de ontevredenen (en die zijn er nu volop in alle soorten en maten) en geeft een staaltje van minachting naar de meerderheid met macht. Dat werkt tot de kritische grootte is bereikt. Dat punt is FvD mijns inziens allang bereikt. De praktijk is dat het zwabberende zaakje al krimpend onder onderling geharrewar in elkaar zakt in vergetelheid.

  • Bart

   Inderdaad, Thierry B. (noem hem maar even zo, want ooit wordt hij nog door zijn eigen tribunalen aan de schandpaal genageld) is exponent van een clubje bevoorechte rechtse, toevallig hoog opgeleidde maar zeker niet intellectuele elitejongeren.. Veel poeha en gezwam over uilen en Minerva.. Ruzies binnen FvD zijn meer regelmaat dan uitzondering…De achterban bestaat uit verdwaalde Wilderskiezers en virusontkenners, en al het volk dat Rutte c.s. haat, en denken dat deze fladderende uil de oplossing voor alle problemen is… Constructief nadenken over de Democratie is bij deze partij ver weg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share