Schiphol
Milieu

De F-side van de partij

Het congres van de VVD vond met een minieme meerderheid dat we toch maar weer 130 km per uur op de snelweg moesten rijden. Dat is natuurlijk geen afspiegeling van de gemiddelde VVD’er, want op zo’n congres zitten alleen de echte hardcore VVD’ers, zeg maar de F-side van de partij. De hooligans die echt overal schijt aan hebben, vooral aan zoiets hinderlijks als natuur en milieu. Want een harde kern supporter moet je toch wel zijn om in je vrije weekend op een duf partijcongres gaan zitten. Ik gok dat er een bovengemiddeld aantal BMW’s en Range Rovers op de parkeerplaats stond. Dus rot op met dat klimaat, wij willen 130.
Milieu, de aarde, stikstof, klimaat, het zijn geen thema’s die links of rechts zijn, ze zijn het probleem van iedereen. Behalve voor de VVD, eigenbelang eerst, dus milieu is links.

Geen eten

Bij dat congres zal ook wel een aantal boeren en vertegenwoordigers van de agro-industrie gezeten hebben. Zij voelen zich allemaal bijzonder onheus bejegend. Zij krijgen altijd de schuld van alle vervuiling, van de mest, van de ammoniak. Zij geloven zelf in het sprookje dat de boerderij een paradijsje is, waar de romige melk, de boter, de kaas en het malse diervriendelijke lapje vlees vandaan komt. Zonder boeren geen eten.
In die kringen gaat het nooit over mega-stallen, oververhitte veetransporten, stalbranden, vergiftigd oppervlaktewater, glyfosaat en foute slachterijen. Dat is allemaal stemmingmakerij. Ze willen niet als enige bedrijfstak opdraaien voor de gevolgen van de stikstof-ellende.

Leedvermaak

Met dat laatste hebben ze wel een beetje gelijk. Bij jonge boeren zie je vaak nog wel pogingen tot verbetering. Maar de luchtvaart werd altijd ontzien. Tot voor kort, want Schiphol heeft er inmiddels een dusdanige puinhoop van gemaakt dat het aantal vluchten drastisch omlaag moet. Wat de milieubeweging niet voor elkaar kreeg, wordt nu bewerkstelligd door het te grote aantal reizigers. Dat noem je nu karma. Schiphol verslikt zich in de eigen gulzigheid en hebzucht.
Ook de reizigers zelf krijgen hun trekken thuis: al die mensen die niet dachten ‘laten we dit jaar eens niet gaan vliegen, beter voor het milieu’ staan nu zes uur in de rij. Ik sla het met leedvermaak gade. Van de Nederlandse vakantiegangers gaat maar liefst 41 procent met het vliegtuig! In zo’n wachtrij hebben ze nu mooi de tijd om over hun klimaatzonden na te denken.

Lees ook:
Misnoegd staarde ik naar de sloot

Niet meegeteld

Benschop, de baas van Schiphol, zal niet op het VVD-congres hebben gezeten. Hij is van de PvdA. Als hij tenminste niet van partij veranderd is. Maar Benschop houdt niet van verandering, dat zie je aan zijn Schiphol-beleid. Hij is blind geweest voor de maatschappelijke ontwikkelingen, voor de klimaatschade. Zonder vergunningen werd er schaamteloos gestreefd naar steeds maar meer. Meer vluchten, meer passagiers, meer lawaai, meer stikstof, meer gifstoffen.
Vanwege dat altijd maar aangehaalde ‘economisch belang’ van Schiphol werd de luchtvaart telkens de hand boven het hoofd gehouden. De regels werden omzeild, bijgebogen of domweg overtreden.
Zo wordt de hoeveelheid stikstof die vliegtuigen uitstoten boven de 915 meter niet meer meegeteld. Huh??? Opstijgende vliegtuigen hebben de 1300 meter bereikt als ze boven mijn huis vliegen. Ik kan gerust zijn: blijkbaar stoten ze volgens de luchtvaartsector dan geen stikstof meer uit. Wel een hoop lawaai, maar daarvoor zijn weer andere foefjes om het in de metingen te bagatelliseren.

Perverse bedrijfstak

De grote reisorganisaties als Corendon en Tui hebben nog steeds het licht niet gezien. Het is een perverse bedrijfstak, want hun verdienmodel is gebaseerd op het principe groei en graai. Ze hebben zelfs eigen vliegtuigen.
Die krijgen nu ook hun trekken thuis. Maar ze laten het er niet bij zitten, ze gaan Schiphol aansprakelijk stellen voor de schade. Alsof ze er zelf niet volop aan hebben bijgedragen.
Let op: straks mag de belastingbetaler Schiphol weer redden van het faillissement.

Als maatschappij zullen we toch harde keuzes moeten maken. Zowel oorlog als klimaat dwingen ons daartoe.
We moeten veel minder fossiele brandstoffen gebruiken, we moeten de natuur oplappen, de broekriem aanhalen.
Wanneer we de pijn eerlijker verdelen, is het te doen. We kunnen toe met minder zonder er al teveel van te hoeven merken.

Laatste revisie op 19 juni 2022.

(125 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

5 Reacties

 • Bart

  De VVD stikt in de stikstofaffaire, en zoals je weet heeft Mark geen actieve herinnering aan wat dan ook, en ook Sofie schijnt alleen om haar eigen verdriet te huilen. Iedereen weer minstens 180 op de snelweg! Vijf keer per jaar vliegen naar minstens Gran Canaria is de norm. Schiphol is toch alleen voor de Partij van de Vrijheid? O, ook voor mensen die hun zieke moeder in New Zeeland willen opzoeken, voor de laatste keer? Of voor die oma die haar zoon in Moskou in de gevangenis wilde opzoeken? Voor die mensen is vliegen de enige optie, voor al die feestvliegers is het afgelopen! JA, afgelopen, Schiphol gaat op slot! 50.000 vluchten minder, 10 miljoen passagiers minder, en Dickie Benschop maar janken! Wat een ongelofelijk ziek landje is Nederland. En letterlijk ook: laatste onderzoek wijst uit dat alle omwonenden van Schiphol behoorlijk snel kanker gaan krijgen, tja niet opgelet Amsterdammers: meer acties nodig, ga Dickie Benschop thuis opzoeken, ideetje?

  • john zwart

   Geen gezeik,allemaal rijk, was dat niet de leus van de Tegenpartij? Koot en Bie, ach een satirisch programma riepen we, zonder te beseffen dit is het echte verborgen idee – van de VVD

   • Bart

    Tja, en de enigen die er rijk van geworden zijn, zijn Dickie Benschop en zijn voorgangers, ook allemaal vrolijke VVD’ers… Maar alles gaat veranderen: Vliegveldje Lelystad gaat gewoon niet open, Schiphol zal minstens 100.000 vluchten (1/5e) moeten gaan schrappen, diverse low budget maatschappijen gaan snel failliet, en Nederland gaat binnenkort weer met de trein (want die wordt de helft goedkoper, toch?

     • Bart

      Niet zo pessimistisch, John, een betere wereld ligt in het verschiet door alle rampen en oorlogen.. Daarmee bedoel ik slechts dat ik hoop dat de mensheid zich bedenkt dat er maar 1 wereld is die we allemaal bevuilen. Hoe minder consumptie, hoe beter, iedereen die groente uit eigen tuin eet, tomaten bij de buren ruilt tegen aubergines? en vlees laat staan (en die vervloekte auto) zal er beter van worden. Ik begreep dat je in Friesland woont, daar is toch alles mogelijk? Zelfs in het door mij vervloekte Lelijkstad hebben we nog tomaten uit eigen tuin. Ook waar: sinds een paar weken denkt Schiphol weer dat ze het monopoly op het luchtruim hebben: vanaf 05 uur hoor ik weer Boeings en Toepolevs van de grootste categorie overkomen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share