Logo

Amstelveen won in Hongarije laatst een prijs: groenste stad van Europa. Daar waren ze natuurlijk erg verguld mee. Het gemeentebestuur klopte zichzelf ermee op de borst en ging vervolgens lekker door met het gebruik van Roundup om de stoepen onkruidvrij te maken.
Roundup (van de beruchte fabrikant Monsanto) is een onkruidbestrijdingsmiddel dat giftig is voor bijen, maar dat ook schadelijk is voor kinderen. Amsterdam is er om die reden al mee gestopt.

Geld boven gezondheid

Het product wordt volgend jaar sowieso verboden, maar de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren in Amstelveen gaan door tot het gaatje. Vorig jaar kreeg ik toevallig de gelegenheid om de wethouder erop aan te spreken. Hij kronkelde zich in wat moeilijke bochten om het gebruik te vergoelijken en vond het uiteindelijk allemaal zo erg niet. Roundup is tenslotte een relatief goedkope manier om de straten onkruidvrij te houden. En zo gaat geld weer boven gezondheid.

Gifmengers

Toch voelen de gemeentelijke gifmengers volgens mij ergens wel nattigheid. Ze hebben destijds een paar stoere quads aangeschaft om het spul te spuiten, maar laatst zag ik bij een kinderspeelplaats een apparaat aan het werk dat het onkruid wegbrandde. Hopelijk zijn de dagen van de quads dus geteld.

Wegbranden van onkruid in Amstelveen

Het blijft uitermate wrang en onbegrijpelijk dat een gemeente die het groen zo prachtig op orde heeft, zelfs de bermen inzaait met wilde bloemen en planten, op het vlak van onkruidbestrijding zo’n uitermate belabberd figuur slaat. Eén van de criteria voor het winnen van de prijs is nota bene ‘Responsible use of chemical products’. De jury heeft blijkbaar op dit punt zitten slapen of op zijn minst een oogje toegeknepen.

Lees ook:
De boer als held met kanttekeningen

Ik probeer me te herinneren hoe de straten er vroeger eigenlijk bij lagen. Ze waren niet overwoekerd door onkruid. Of hadden ze toen nog een ander gemeen spulletje om al dat verderfelijk groen binnen de perken en buiten de stoepen te houden?

Laatste revisie: feb 9, 2019 @ 17:17.

(251 keer gelezen)

 

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Reactie 'draadjes'
0 Antwoorden in dit 'draadje'
0 Volgers
 
Reactie met meeste antwoorden
Meest actieve discussie
1 Auteurs van reacties
michael minneboo Recente auteurs van reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Nieuwste Oudste Meest gestemd
Abonneren op
michael minneboo
Gast

” Hij kronkelde zich in wat moeilijke bochten om het gebruik te vergoelijken en vond het uiteindelijk allemaal zo erg niet.” Klinkt als een wethouder die maar snel moet vertrekken om plaats te maken voor mensen die wel prioriteiten kunnen stellen. Zoals je zelf al schrijft: het spul is vanaf volgend jaar verboden. Waarom wachten met stoppen er gebruik van te maken?

Pin It