Huishoudschool
Alledaagse bijzonderheden

De prinses op de huishoudschool

Ik las laatst het bericht dat prinses Amalia naar het gymnasium gaat. Een slim kind gelukkig. Wat een opluchting op het paleis! Je zal het als koning maar treffen dat je erfopvolger een VMBO-advies krijgt. Dan zit je toch even met de handen in het blonde haar.
Niet dat er iets mis is met VMBO, maar tijdens het koningschap is het handiger wanneer je niet telkens in de Wikipedia hoeft te spieken waar al die geleerde ministers het over hebben.

Zwakbegaafd

Wat zouden de Oranjes eigenlijk doen wanneer de troonopvolger zwakbegaafd is? Doen of hun neus bloedt en hem of haar gewoon naar het gymnasium sturen? Niets is onmogelijk. Ik wed zelfs dat u nu in gedachten nagaat bij welke Oranje-telg dit in het verleden gebeurd zou kunnen zijn.

Je zou zeggen dat landen met een president dit risico niet lopen. Maar gek genoeg is daarbij de kans op een volslagen idioot als staatshoofd nog veel groter. Zie de Verenigde Staten, waar we presidenten als Bush junior en Ronald Reagan voorbij hebben zien komen. Dat waren werkelijk totale onbenullen. En dan te bedenken dat er in de aanloop naar de presidentsverkiezingen nog veel ergere nutcases in de race zijn of waren, denk aan Sarah Palin of Donald Trump.

Cijfers niet openbaar

Ik hoop dat prinses Amalia op het gymnasium goede cijfers haalt, dat kan het landsbestuur misschien ietwat ten goede komen later. Mogen we die cijfers eigenijk weten of moeten we daarvoor een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)? Ik durf te wedden dat het koninklijk huis buiten de werking van die wet valt. Zo gaan die dingen hier nu eenmaal.

Lees ook:
Getverderrie, kweekvlees!

In elk geval: Amalia, veel succes in de speciaal voor jou opgezette VMBO-T afdeling van het Christelijk gymnasium Sorghvliet in Den Haag! 
Ach ja, de mooiste prinsessen komen tenslotte van de huishoudschool.

Bron afbeeldingen:
Amalia: RVD, uiteraard met dank aan de belastingbetaler.
Huishoudschool jaren 50: Pinterest.

Laatste revisie op 5 juli 2020.

(981 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

8 Reacties

  • esther

    Alexander was niet zo’n slimme hoor. Toen hij naar de universiteit van Leiden ging studeerde een vriendin van mij daar. Ineens mochten de cijfers van tentamens niet meer openbaar in de hal hangen 🙂 en hij heeft zijn hele studie een tutor gehad.. Ik denk wel eens: wat een narigheid om niet gewoon iets te mogen doen wat bij je capaciteiten aansluit en gevangen te zitten in dat koninklijke harnas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share