Dit loopt vreselijk fout af
Maatschappij en Politiek

Dit loopt vreselijk fout af

Dit loopt vreselijk fout af op den duur. Dat denk ik telkens wanneer er weer eens een vertwijfeld bericht over de vluchtelingencrisis lees. Dit jaar worden er tussen de 67000 en 76000 verwacht. Volgens mij is dit heel veel.
Ik krijg, net als volgens mij de meeste Nederlanders, geen duidelijk beeld van wat er nu precies allemaal aan de hand is. Het beleid voltrekt zich ver boven ons hoofd. Je hoopt althans dat er inderdaad sprake is van beleid en dat er niet maar wat aangerotzooid wordt. Daar lijkt het namelijk op.

Ruimte voor populisme

Deze onduidelijkheden geven ruimte aan populisme en vreemdelingenhaat, terwijl ik toch het liefst op een menslievende en ruimhartige manier tegen de kwestie aan kijk.
Maar hoeveel er ook over wordt geschreven, ik kan er weinig wijs uit worden. Het enige dat ik weet is dat we sinds 1951 volgens het vluchtelingenverdrag verplicht zijn vluchtelingen op te vangen. En dat driekwart van de vluchtelingen al wordt opgevangen in de veelgenoemde ‘eigen regio’. Behalve natuurlijk in de Golfstaten, die rijke patsers hebben het vluchtelingenverdrag nooit getekend en houden hun grenzen lekker dicht voor de dikwijls islamitische broedervolken. Lekker solidair.

Pijnpunt

Gelukkig heeft de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, voor ons in Nederland al een handzaam overzicht gemaakt.

Toch is er een grens aan het aantal vluchtelingen dat Nederland kan opvangen. En daar ligt natuurlijk het pijnpunt. Ten eerste omdat in Nederland (en in Europa) het beleid nogal chaotisch is. In het verleden zijn opvanglocaties gesloten die nu weer hard nodig zijn. Het vluchtelingenprobleem is niet iets dat op den duur verdwijnt, dus je zult er permanent voldoende voorzieningen voor moeten hebben.
Ten tweede omdat er een groot tekort aan woningen is. Die woningen kunnen voorlopig niet worden bijgebouwd omdat er ook nog een stikstofcrisis is.
Ten derde helpt het niet dat er al jarenlang sprake is van een illegale ‘reisindustrie’ door mensensmokkelaars. Want laten we wel wezen, de meeste vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika weten niet of nauwelijks waar Nederland ligt, als ze er al ooit van gehoord hebben. De mensensmokkelaars weten waar je ze het beste kunt ‘afleveren’.
Dramatisch daarbij is dat er jaarlijks een paar duizend mensen verdrinken tijdens de overtocht naar Europa. En zo zitten we klem in een voortdurend dilemma tussen ethische en praktische overwegingen.
Het zou voor het maatschappelijk draagvlak toch bijzonder wenselijk zijn wanneer de regering duidelijk maakt welk beleid men de komende jaren wil gaan voeren. Een langetermijnvisie, zogezegd, al moet je daar bij iemand als Mark Rutte niet te veel van verwachten (‘een visie is als een olifant die het zicht belemmert’).

Lees ook:
Verkenners in een mijnenveld

Doodleuk op vakantie

Ook moet er in dit kader een scherpe regeling zijn voor statushouders die doodleuk voor vakantie of het illegaal laten besnijden van hun dochter terugkeren naar het land dat ze ontvlucht zijn. Het komt vooral voor onder vluchtelingen uit Eritrea, Soedan, Irak en Iran. Dit werkt allemaal niet lekker voor de vergroting van het draagvlak.

Grote Volksverhuizing

Soms denk ik wel eens dat we aan het begin staan van de nieuwe Grote Volksverhuizing, zoals die plaatsvond tussen de vierde en zesde eeuw, toen het Romeinse rijk steeds verder afbrokkelde. We leerden er op school over, maar tegenwoordig moet je uitkijken dat de populisten op rechts niet met het begrip aan de haal gaan. In elk geval mogen we hopen dat ons dat bespaard blijft, want deze intocht van allerlei oorlogszuchtige stammen valt eerder aan te duiden als De Grote Puinhoop.

Toch een limiet?

Waar komen we uiteindelijk op uit? Waarschijnlijk gaat Nederland toch een limiet stellen aan het aantal mensen dat we opnemen. Nederland laat nu naar verhouding veel asielzoekers toe, maar ik verwacht dat dit aantal de komende jaren onder druk van binnenlandse problemen, zoals woningnood en gebrek aan opvanglocaties, zal krimpen. Het strenge Deense model zal steeds verleidelijker worden.

Laatste revisie op 21 april 2023.

(74 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share