Dokkum doorgestoken kaart
Waargebeurde verzinsels

Dokkum was doorgestoken kaart

De Friezen uit Dokkum hadden die randstedelijke Hollanders toch wel behoorlijk tuk vorige week. Normaal is zo’n intocht van Sinterklaas eigenlijk een behoorlijk zouteloze bedoening. Een lullig stoombootje (op plaatjes is hij altijd veel groter), een paar fanfarekorpsen, een schimmel, een Sint, een roedel Pietjes, de burgemeester en vier pelotons ME.

Spectaculair plan uit Dokkum

Dat moet spectaculairder kunnen, dacht het organisatiecomité in Dokkum. De centrale vraag was: hoe krijgen wij landelijk aandacht voor het racistisch karakter van Zwarte Piet? Niet door een paar demonstranten in een vak apart te zetten. Daar heeft de volgende dag niemand het meer over.

En dus nam de organisatie contact op met de leden en sympathisanten van protestgroep ‘Kick out Zwarte Piet’. Die werden op kosten van de gemeente Dokkum in twee bussen gezet. Volgens afspraak werden ze op de A7 bij Oudehaske op spectaculaire wijze tegengehouden door enkele enthousiaste vrijwilligers.

Zonder ongeregeldheden

Briljant! Tot in de verste uithoeken van Nederland staat Zwarte Piet nu ter discussie! Zonder ongeregeldheden. Niemand kan er meer omheen. Iedereen beseft ineens dat Zwarte Piet anders moet.

Alle media waren er een week mee bezig, columnisten beten zich erin vast. Commentatoren (uit de Randstad) legden uit dat er een cultuurverschil was tussen de Randstad en ‘de provincie’. Waaruit maar weer eens bleek hoe wereldvreemd deze lieden zijn. In de provincie weten ze dat al eeuwenlang.

Sint zag het niet meer zitten

En het heeft gewerkt. Afgelopen zaterdag was ik in Heerenveen. Normaal zijn de winkelstraten daar op zo’n dag in deze periode vergeven van de hulpsinterklazen en zwarte Zwarte Pieten. Dit keer: geen Piet te zien. De winkeliersvereniging durfde zijn handen hier niet meer aan te branden.

Lees ook:
"Zeg nee tegen statushouders"

Ten einde raad stapte ik met ZKKH (drieënhalf) maar de Hema binnen, om op eigen kosten een zak pepernoten aan te schaffen. En wat taaitaai voor mezelf.

“Ja jongen, jammer, maar Sinterklaas ziet het vandaag geloof ik éven niet zitten…”

Goejanverwellesluis

Intussen hulde voor het Dokkumer organisatiecomité en de groep Kick Out Zwarte Piet! Ze hebben geschiedenis geschreven. Sinds de blokkade bij Goejanverwellesluis op 28 juni 1787 hebben wij dit niet meer meegemaakt!
En wie niet weet wat daar toen gebeurde moet voortaan z’n mond houden over ‘Nederlandse cultuur’ en ‘tradities’. Daar heb je dan geen verstand van.

Afbeelding: Bij bakkerij Verloop in Heerenveen beeldt men de Pieten nog volledig ‘old school’ af: oorringen en rode lippen.

Laatst bijgewerkt: jan 19, 2019 @ 17:51.

Laatste revisie op 19 januari 2019.

(539 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

7 Reacties

 • JOHNN

  ”een roedel pietjes en 4 pelotons ME”, prachtige afronding van een gebruikelijke intocht (sinds het laatste decennium).
  En die aanhouding van de Pruisische Willemien bij Goejanverwellesluis vind ik er ook mooi bijgehaald. Sinds wanneer krijg jij de Jouster Courant in de bus?
  Overigens ben ik het met ximaar erg eens dat we ons niet van de hoofdzaken moeten laten afleiden. Sinterklaas moet de eer krijgen en houden die hem toekomt. Hij is tenslotte de beschermheilige van onschuldige en kwetsbare kinderen, zeelieden, maagden en ”gevallen vrouwen”. Een eervolle status. De knechtjes, ach het zijn maar knechtjes, offer ze maar op aan de boze creoolse mannen die meeliften op de blackfaceschaamte van de Amerikanen. Ze moeten dan naarstig op zoek naar een nieuwe slachtofferrol.

 • ximaar

  (Hoezo Gast! Ik ben geen student.)

  Zelf denk ik overigens ook dat die zwartepitenophef meer aandacht moest geven aan sinterklaas om zo wat terrein terug te winnen op de kerstman. En volgens mij werkt dat ook nog. Aan mij overigens niet besteed, ik vier geen van beide. Aan alle andere verzinsels van de middenstand (moederdag, valentijn e,d.) doe ik evenmin mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share