mondmasker naaien
Maatschappij en Politiek

Een orgie met schuimkraag

Vlak voor het ingaan van de strengere coronamaatregelen, waren er café-gangers die op de valreep nog wat laatste biertjes wilden innemen. In Den Haag liep dat uit op een orgie met schuimkraag onder de party-tent.
Ik misgun niemand zijn biertje, vooral niet de expliciete liefhebbers van het betere bier. Ik kijk wel uit. Ik zou mij onmogelijk maken in mijn eigen vriendenkring. Maar wanneer je een paar uur voor aanvang van de horeca-lockdown expliciet op pad gaat voor een laatste kroegbezoek, komt dit toch wat desperaat over. Dan lijd je aan leukedingendeficiëntie, oftewel een ongezond tekort aan ander vermaak in het leven.
Het oogt bijna net zo onbeholpen als in de rij gaan liggen voor de nieuwste iPhone. Maar daarbij ga je uiteindelijk nog met iets spannends naar huis, bij de kroeg rest alleen de kater.

Het zwaard

Een paar straten verderop debatteerde de Kamer over de aanpak van de coronacrisis door het kabinet.
Het Haagse ‘bierfest’ liet meteen zien hoe de maatregelen beter hadden kunnen zijn: alleen de café’s sluiten in plaats van de hele horeca.
Het valt mij namelijk op dat het afgelopen jaar met name de restaurants en andere eetgelegenheden enorm hun best deden om de corona-maatregelen stipt na te volgen. Overal ontsmetten, inschrijven, looproutes, maximum aantal personen, reserveren, schermen. Zij zagen voortdurend het zwaard van Damocles boven hun hoofd en zorgden nauwgezet dat zij letterlijk hun zaakjes op orde hadden. Er is flink geïnvesteerd in al die beveiligingsmaatregelen.

Klappen

Het is daarom in mijn optiek oneerlijk dat restaurants nu de klappen krijgen, waar andere partijen worden ontzien. Een medische of rationele onderbouwing ontbreekt. De luchtvaart is uit de wind gehouden. Ryanair blijft ongehinderd tegen bodemprijzen de virusvoorraad tussen diverse vakantiebestemmingen uitwisselen. Mensen uit risicogebieden worden doodleuk toegelaten. De teststraat op Schiphol is alweer dicht wegens ‘gebrek aan belangstelling’. Toch gek hè, als hij vrijwillig is en 140 euro kost.

Lees ook:
Urk in tijden van corona

De kerken mochten eveneens al psalmzingend ongelimiteerd het virus over de samenleving uitstorten. Vooral in Staphorst werd dit groots aangepakt.
De internationals bij het mannenvoetbal mogen wél voetballen, de vrouwen niet. Dit wordt ongetwijfeld teruggedraaid, maar de kortzichtigheid bij de KNVB is stuitend. Daar zitten een paar onnozele idioten die denken dat dit zonder morren gepikt wordt door de dames.

De mondkapjes soap

Dan hebben we nog het gedoe rond de mondkapjes. Ik zei het al maanden geleden: waarom geen grote fabriek uit de grond gestampt die absoluut veilige mondkapjes maakt voor de hele bevolking? Het is even een investering, maar tegelijk bespaar je miljarden aan ondersteuningsmaatregelen.

Maar ik zal dat allemaal wel te simpel zien. Want als het vaccin er eenmaal is, is die hele fabriek overbodig. Een langetermijnvisie helpt dan: gewoon alvast bedenken wat die fabriek daarna kan maken.

Belangetjes

De regering is naar goed Nederlands gebruik te afwachtend in dit soort zaken. Het doet me denken aan de weinig doortastende manier waarop een andere bedreiging van de volksgezondheid wordt aangepakt: de tabaksindustrie. Tja, belangetjes hier, belangetjes daar…

Kritiek op de regering is daarom grotendeels terecht. Het is inconsistent zwabberbeleid. Gewoon één lijn trekken, gelijke monniken, gelijke kappen. Dat maakt het makkelijker voor iedereen om solidair te zijn. Beter voor de volksgezondheid en voor de economie.

Laatste revisie op 15 oktober 2020.

(231 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

5 Reacties

 • John Zwart

  Mooi op smakelijke wijze samengevat waarom gezagsgetrouwe mensen zich ergeren aan wat best gekwalificeerd mag worden als: zwabberbeleid. Dat geldt niet alleen de regering maar ook op andere niveaus. De burgemeestersclub waarover die ene typische VVD burgemeester de scepter zwaait: inderdaad Bruls, die man zonder nek.
  Ik zag hoe Liverpool de beest ging uithangen toen de pubs werden gesloten. Ik dacht meteen: hoe zal dat morgen in ónze grote steden gaan? De burgemeester van Den Haag zal meteen met schout en schepenen voorbereidingen hebben getroffen, dacht ik – men heeft daar in het Haagje immers al heel wat meegemaakt… Maar nee hoor, Nederland valt niet uit de toon: ook hier werd vrijuit de beest uitgehangen.
  Goed en terecht kritisch stuk! Compliment.

  • Arnoud Hugo

   Dank je voor het compliment, John! De burgemeester van Den Haag is ook van de VVD, Jan van Zanen. Overigens geen slechte. Ik heb hem in Amstelveen meegemaakt.
   Sommige dingen lopen nu eenmaal raar, zijn moeilijk te voorspellen. Er is net een persconferentie geweest waarop de ernst van de situatie en de noodzaak van extra maatregelen bekend wordt gemaakt. Zoiets maakt indruk, zou je dan zeggen. Dat er dan toch een club idioten is die gaat feestvieren is niet voor te stellen. Kennelijk moet je als burgemeester in dit land zijn voorbereid op de meest stupide uitwassen.

   • John Zwart

    Waarom zouden hooligans van Liverpool anders zijn dan hooligans in Den Haag? Ik vind de vooruitziende blik van Van Zanen maar erg kortzichtig. En die Bruls… nou ja, ik zeg maar niks meer.

 • jan krosenbrink

  je kunt van het coronavirus een abstractie maken onder de naam: bedreiging van de volksgezondheid. Het roken kun je ook zien als een bedreiging van de volksgezondheid. Voldoende de abstractie kun je het virus vergelijken met het roken. Ik vind de vergelijking niet opgaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share