zwarte tandenborstel
Persoonlijke notities

Een zwarte tandenborstel

Vandaag waag ik mij maar eens aan een volkomen onbenullig bericht. Ik wil het gewoon eens proberen. Per slot van rekening besteden ook de reguliere media zonder enige gêne aandacht aan flauwekul. Bijvoorbeeld aan ene mevrouw Pauline Wingelaar (35). Zij heeft op Instagram gemeld dat ze veertien weken zwanger is van een derde kind. Zij is volgens het bericht een ‘echte Gooise moeder’. Dat zegt mij niets. Volgens mij lopen er in het Gooi duizenden moeders, waarvan er vast ook een heleboel zwanger zijn. Ik ken haar niet, maar dit is ongetwijfeld te wijten aan mijn verwaarloosbare kennis van onbenullige televisieprogramma’s. Niettemin: gefeliciteerd Pauline! *Update)

Tandenborstel

Genoeg gedraald, over naar mijn eigen onbenullige nieuws. Ten behoeve van de vakantie had ik een nieuwe tandenborstel nodig. In de supermarkt koos mijn zoontje voor mij een tandenborstel uit van Jordan. Een zwarte tandenborstel. Ik was er niet bij, anders had ik dit verhinderd. In een eerste impuls vond ik zwart niet geschikt als kleur voor een tandenborstel. Ik kon niet begrijpen waarom Jordan de kleur zwart aan een tandenborstel gaf.

Glad ijs

Onder de douche bedacht ik ineens dat Jordan deze tandenborstel natuurlijk had uitgebracht voor zwarte mensen! Of begeef ik mij nu op glad ijs?
Recente culturele discussies hebben uitgewezen dat wij niets meer als zijnde vanzelfsprekend kunnen aannemen! Decennialang hebben wij in Nederland hygiëne geassocieerd met kleuren als blauw, wit, roze. En voor tandenborstels bij gods gratie ook nog wel rood en geel.
Onze westerse samenleving heeft daarentegen zwart verbonden met slecht, vies en verdorven. In mijn culturele vooringenomenheid heb ik nu ook de tandenborstel in die hoek gezet.

Lees ook:
Hoe de intocht van de Sint mijn leven veranderde

Smerige racist

Het kan natuurlijk ook zijn dat ik door al die identiteits-debatten geheel het spoor bijster ben, dat ik er teveel achter zoek. Of dat ik zonder het te beseffen (want zo gaat dat bij witte mannen tegenwoordig) gewoon een smerige racist ben die zich niet wil inlaten met zwarte tandenborstels.
Gelukkig heeft mijn zoontje dat soort vooroordelen niet en leert hij mij om blij te zijn met een zwarte tandenborstel. Het wachten is nu op zwarte tandpasta. Ja, ik weet, die bestaat al, maar die is bestemd voor ‘whitening’. En daarmee zijn we natuurlijk dan weer terug bij af!

Valt nog niet mee om volkomen onbenullig te blijven

Update: Dat liep nu weer vervelend af. Ik moest in oktober uit de onbenullige media vernemen dat de baby van mevrouw Wingelaar veel te vroeg is geboren en dit niet heeft overleefd. Heel triest voor deze familie. Gecondoleerd Pauline!

Laatste revisie op 9 oktober 2021.

(224 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

  • Bart

    Zullen we het ‘onbenullige nieuws’ laten voor wat het is? Dit land is vergeven van onbenullen die denken dat ze even iets moeten kotsen op Instagram,Twitter of dergelijke wegwerpprodructen. En zwarte tandenborstels lijken mij vooral nuttig voor personen die een heel slecht gebit hebben(of om je schoenen te poetsen, John). En het zou zo fijn zijn als mensen wat minder aandacht zouden geven aan alle onbenulligheid die de pulpmedia dag en nacht over ons uitstorten.
    Gooise moeders (ik kom uit het Gooi): kotsblawhgrssburp… Nooit meer over hebben, Arnoud, de wereld heeft nog zoveel moois om over te schrijven!

  • John Zwart

    gezien de borstelkleurtjes half wit half zwart vind ik dat qua ‘t onderwerp racisme aardig aan de neutrale kant, van nonbinaire vormgeving heb ik geen verstand, voor mij sws een zware opgave om geslachtskenmerken in zo’n ding te ontwaren… Maar ik zou hem niet aanschaffen, ik zou verstrooid als ik soms ben wel ‘s gaan gebruiken om m’n schoenen te poetsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share