Geluksgevoel tijdens quarantaine

Geluksgevoel tijdens quarantaine

Laat ik voorop stellen dat ik de ernst van de corona-crisis niet wil bagatelliseren. Daarvoor zijn er teveel doden te betreuren. Maar in mijn particuliere situatie ervaar ik opmerkelijk genoeg tijdens deze corona-quarantaine regelmatig een buitengewoon gevoel van geluk. Bij ons thuis gaat het boven verwachting prima. Wij zijn gezond en hopen dat dit zo blijft. De kleine jongen (ZKKH) maakt braaf zijn schoolwerkjes, vermaakt zich voornamelijk zelf en leerde zichzelf binnen een dag fietsen. Ik noem dit even, omdat ik al bang was er naast te moeten rennen. Dat zou mijn geluksgevoel dan weer getemperd hebben.

Ik besef dat er talloze gezinnen zijn waar het minder goed loopt, vooral omdat ze thuiswerken moeten combineren met thuisonderwijs aan meerdere kinderen. Als laatste redmiddel zette ik voor hen enkele bemoedigende, maar evengoed waardeloze tips online.

Genoeg mensen die als mantelzorger moeten optreden voor hun bejaarde ouders. Neem van mij aan: je doet het maximale en dat geeft je later zielenrust, geen schuldgevoel. Mijn eigen ouders zitten al tien jaar veilig in quarantaine op de begraafplaats. Afstand hoeven ze niet meer te houden, ze liggen vlak boven elkaar.

Mafklapper

Een tip die je beter wél kunt toepassen, is dat je ook je geest een beetje in quarantaine moet plaatsen. Als je er niet tegen kunt, moet je niet gaan focussen op het gezwatel van allerlei rare lieden in het nieuws. Dat dient geen enkel doel, tenzij je eens lekker wilt gaan zwelgen in een depressie.

Laat bijvoorbeeld al het ultieme geraaskal van de presidentiële mafklapper aan de overkant van de oceaan langs je afglijden. Punt 1: het is niet hier. Punt 2: voor ons heeft het vooralsnog geen gevolgen. Punt 3: wij zijn meer op de VS gericht dan goed voor ons is.

Het gedachtegoed uit de Quote500

Ga je ook niet opwinden over crypto-nazi gedachtegoed van egoïstische geesten als Jort Kelder en Klaas Hummel. De laatste schreef in Quotenet een stuk vol cijfertjes waarin hij betoogde dat we de economie niet ten onder mochten laten gaan om bejaarden te redden die binnen enkele jaren toch dood zullen gaan. Dat geluid kenden we al van Jort.

Citaat: Als we doorgaan met een sterfte van circa 140 per dag dan overlijden er circa 40.000 mensen aan Covid 19 in 2020. Circa 1 % van de doelgroep van 4 miljoen mensen boven de 60. Deze groep zou echter deels sowieso overlijden door andere onderliggende kwalen.

Het gevaarlijke aan dit soort stukken is, dat de redenatie lijkt te kloppen. Dat is niet zo, er zit een denkfout in. Als we doen wat Klaas graag wil, is straks iedereen boven de zestig geruimd door corona.

Belangrijker is in de gaten te houden wie het schrijft: een vastgoedtycoon uit de Quote 500, die in de eerste plaats beducht is voor zijn centjes. Zijn opinie kan in wezen worden samengevat als: Fuck you, alle mensen boven de zestig! Fuck you all, jullie zijn slecht voor de business! Ga eens lekker dood, wij van de Quote500 moeten verder!
Van mensen als Klaas Hummel kun je dus niet gelukkig worden, zeker als je boven de zestig bent. Daar ga je alleen maar dood aan. Mijd zijn opinies als de pest of de corona.

Lees ook:
Lekker vechten

Overbuurman

Mijn overbuurman maakt zich zorgen. Zo is hij nu eenmaal. Hij is econoom in ruste. Ik kan mij zijn zorgen voorstellen, als ik lees dat de KLM-baas Elbers ondanks de miljarden staatssteun een hogere bonus krijgt. Die moet in overeenstemming worden gebracht met zijn collega bij Air France. Niemand die overweegt die Fransman dan te laten inleveren. Daar is immers alle aanleiding toe, zo best doet Air France het niet.
Na de crisis zullen de toptypes van grote bedrijven zo snel mogelijk proberen alles weer op de oude voet te laten doorgaan. Alsof de mensheid geen wake-up call heeft gekregen.

Topman Elbers van KLM draagt dus niet bij aan ons geluksgevoel. Integendeel.
Terwijl ik dit schrijf komt het bericht dat de KLM na druk van minister en kamerleden het bonusplan heeft ingetrokken. Maar als ik het lulverhaal eromheen de argumentatie lees, lijkt er bij de betrokkenen geen sprake van voortschrijdend inzicht. Het innerlijk besef dat na deze crisis de bonussen niet meer kúnnen en dat vooral de top zich veel bescheidener moet opstellen, is volslagen afwezig.

Hemelsblauw

Van de KLM en Schiphol worden we dus eveneens niet gelukkig. Waar ik wél extra gelukkig van word, zijn de blauwe, schone luchten boven mijn hoofd, zonder condensstrepen, zonder stikstof, zonder aanhoudende herrie van overbodige vliegtripjes naar Frankfurt, Luxemburg, Parijs of Brussel.
Geniet ervan zolang het kan. Straks keert het zakelijk milieubederf weer terug.

Een jaar later professor

Het beste is genoegen te scheppen in de kleine dingen. De dingen waar in het pre-corona tijdperk geen mogelijkheid voor was. Mijn kind laat ik alleen spelen met de kinderen van de buren, als behorend bij één gezin. Dat mag en dat moet kunnen. Blijf erbij, kijk ernaar en ervaar het geluksgevoel.
Ik hield nooit van spelletjes. Nu zit ik eindeloos de ganzenborden, kwartetten, bingoën en Bunny-hoppen. Ik ken mijzelf niet meer terug.

Doe niet te krampachtig over het thuisonderwijs. Als het moeizaam gaat, geef ze dan meer ruimte voor plezier. Denk altijd: dan worden ze een jaar later professor, nou en? Laat de kinderen gerust dwars door de videovergaderingen heen lopen en schreeuwen. Je wilt tenslotte geen onrealistisch beeld schetsen tegenover de collega’s. Ze zullen opgelucht merken dat het bij jou ook een zootje is, net als bij henzelf.

En nu ga ik weer lekker fietsen met Zijne Kleine Koninklijke Hoogheid.

Laatste revisie op 20 april 2020.

(392 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
John Zwart
John Zwart
3 jaar geleden

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het terecht vind dat je het gedrag van Klaas Hummel als schandelijk afschildert. Aan de andere kant bedenk ik hierbij dat figuren als Klaas Hummel al een veel te groot podium werd gegeven en daarom meen ik dat elk woord aan hem verder verspild er 1 teveel is. Ik heb het even nagekeken: .Hummel is 60 jaar of wordt in 2020 60 jaar. Daaraan heeft hij bij het schrijven van zijn betoog even voorbij gezien – begrijpelijk want hij voelt zichzelf natuurlijk een jonge god die geheel terecht in de Quote500 is… Lees meer »

John Zwart
John Zwart
Antwoord aan  Arnoud Hugo
3 jaar geleden

Het begon al met die kwal, die elite slippendrager (”mag ik ook een beetje met jullie meedoen?”) Kelder. Eigenlijk vind ik hem erger: ”ruimen van 80 jarigen”, want hij heeft alleen maar zijn babbeltafel lidmaatschap bij de omroep te verliezen. Bij Hummel (zijn naam past zo goed bij zijn geestelijk peil) gaat het simpel om de poen. (zijn poen welteverstaan). Het goede van deze tijd is dat het gemakkelijker wordt de januskoppen te herkennen.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share
4
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x