Faillissement Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam
Geschreven voor Amsterdam Centraal,  Even afreageren

Faillissement geslaagd, patiënt overleden

Ik maak mij even kwaad. Het faillissement van het Slotervaart Ziekenhuis kwam voor Amsterdam (en ver daarbuiten) als een donderslag bij heldere hemel. Van de ene op de andere dag was het ziekenhuis niet meer. Personeel ontslagen, patiënten voor 15.00 uur overgeplaatst naar elders, operatieafspraken afgezegd. De minister (VVD) was verrast, zag het aan, deed niets en vond dat dit nu eenmaal marktwerking was. En ook: een ziekenhuis is geen bank en hoeft dus niet gered te worden.
Deskundigen zeggen dat je een ziekenhuis niet kunt runnen als een bedrijf, want daarvoor zijn ze teveel gebonden aan allerlei regels. Ziekenhuizen kunnen dus helemaal niet opereren volgens de regels van de markt. Het ziekenhuis is daardoor meestal zelf van meet af aan ziek.

Schandelijk verwaarloosd

Het Slotervaart Ziekenhuis is nu alleen nog maar een lege betonnen kolos. De poliklinieken laat men de komende maanden leegbloeden.
De Amsterdammers keken verbijsterd en met grote verontwaardiging toe. En terecht. Het Slotervaart Ziekenhuis is nooit financieel gezond geweest en heeft een lange historie van bestuurlijk gesjoemel en wanbeleid. Maar zelfs als je vindt dat het ziekenhuis niet langer levensvatbaar is, moet je de zorg vanuit deze lokatie zorgvuldig en geleidelijk afbouwen. Het belang van de patiënten is hier op een schandelijke manier verwaarloosd.

Dit ziekenhuis vormde een vertrouwd beeld in de buurt, waar de bewoners van Nieuw-West met een gerust gevoel naartoe gingen. De artsen en het verplegend personeel waren aardig en zorgzaam, de kwaliteit van de zorg was over het algemeen goed. Dit kun je niet zomaar uit een stadsdeel weghalen, laat staan binnen 24 uur. Zorg is meer dan geld, veel meer zelfs. Een verzekeraar (Achmea) die dit doet, zou eigenlijk niet meer in de gezondheidszorg mogen opereren.

Lees ook:
Mijn moment met Van Thijn

In verkeerde handen

Onze zorg is in handen van de verzekeraars gekomen, precies waar we altijd bang voor waren. Het geld maakt de dienst uit. 
In Amsterdam was blijkbaar al vanaf de oprichting van het SLZ een overcapaciteit aan bedden. Bedden moeten volgens de principes van de markt altijd bezet zijn, anders kosten ze alleen maar geld. Het resultaat is dat een patiënt zijn bed nog niet uit is, of de volgende wordt er alweer in gekwakt. Bij een operatie is de narcose nog niet uitgewerkt, of de zieke wordt alweer naar huis gebonjourd.
Daar kun je natuurlijk genuanceerder over denken dan ik nu doe, maar feit is dat het geld dicteert en niet de patiënt en de noodzakelijke zorg. Dat bewijst het feit dat de patiënten nu van de ene dag op de andere het ziekenhuis uit worden geflikkerd. Netter kan ik het niet zeggen.

Gek trouwens dat men telkens spreekt van overcapaciteit aan bedden, terwijl we vorig jaar nog berichten zagen dat bevallingen regelmatig moesten worden uitbesteed aan ziekenhuizen in omliggende gemeenten wegens gebrek aan verloskamers.

Grove nalatigheid

Het laatste woord zal hier nog over gezegd zijn. Want de manier waarop hier is gehandeld tegenover patiënten en personeel van het Slotervaart Ziekenhuis is ronduit schandelijk en schofterig. Betrokkenen nemen woorden in de mond als ‘zorgvuldig’ en ‘warme overdracht’, maar dat is natuurlijk flauwekul bij deze manier van handelen. Eerder is een aanklacht wegens grove nalatigheid op zijn plaats.

Ook gepubliceerd op stadsweblog Amsterdam Centraal.

Laatste revisie: jan 13, 2019 @ 11:51.

Laatste revisie op 13 januari 2019.

(1.770 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

  • JohnN

    Met 10 gegadigden voor een doorstart zou je toch zeggen: er zal er toch minstens 1 zijn die voor een doorstart kan zorgen. Er ligt een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de curator. Als Slotervaart in de basis te zwak is om renderend te worden zou toch iig een selectie moeten gemaakt voor de specialismen die het sterkst zijn. De snelheid van het faillissement na minstens 4 jaar pappen en nathouden blijft verbijsterend.

  • Engelina

    Kreeg gisteren uitslag van de neuroloog , moet geopereerd worden !!!!
    Maar we weten niet waar mijn neurochirurg heen gaat ? !!!
    En het ergste hij weet het ook niet , moet maar Google erop raadplegen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share