Geen rechtse hobby VVD
Geschreven voor Amsterdam Centraal

Geen rechtse hobby

Ik reed langs een bushokje. Van daaruit braakte een VVD-verkiezingsposter zich mijn blikveld binnen met de leus: ‘Bouwen in Noord-Holland is geen rechtse hobby, maar noodzaak’.
Dit zette mij aan het denken. Ik kan mij niet herinneren dat ‘rechts’, in casu de VVD, er ooit van is beticht het bouwen als hobby te beoefenen.
En over wat voor soort bouwen hebben we het dan? Over het bouwen van woningen of het bouwen van fabrieken, bedrijfspanden, kantoorlocaties, hotels of kerncentrales?
Het bouwen van (sociale) huurwoningen is volgens mij nooit een prioriteit van de VVD geweest. Integendeel.
Vooral linkse partijen hebben zich altijd beijverd voor de sociale woningbouw, en zelfs zij zijn erin tekortgeschoten.

Het orakel

Maar laat ik ons moderne orakel ChatGPT raadplegen over de mate waarin de VVD in het verleden de ‘noodzaak’ heeft gevoeld tot het bouwen van sociale woningen. Het oordeel:

De VVD heeft historisch gezien geen sterke focus gehad op sociale woningbouw. In feite heeft de partij vaak gepleit voor een kleiner aandeel van de overheid in de huisvestingssector, en heeft zij zich in plaats daarvan gericht op het bevorderen van de particuliere sector.
In de afgelopen jaren heeft de VVD echter wel enkele stappen gezet om sociale woningbouw te bevorderen, zij het in beperkte mate. In het regeerakkoord van 2017 bijvoorbeeld, werd afgesproken dat er 2,5 miljard euro zou worden geïnvesteerd in sociale woningbouw. Daarnaast heeft de partij gepleit voor meer maatwerk bij de toewijzing van sociale huurwoningen en voor het verminderen van de wachttijden voor woningzoekenden.

Over het algemeen kan echter worden gesteld dat de VVD geen uitgesproken voorstander is van sociale woningbouw en dat andere partijen binnen de Nederlandse politiek doorgaans meer nadruk leggen op dit onderwerp.

Nou, dat is dan duidelijk, de VVD voelt helemaal geen noodzaak tot bouwen. Of het moet zijn voor de rijken en het bedrijfsleven.

Lees ook:
Gif en groen in Amstelveen

Opgeofferd aan villa’s

Ik woon tegenwoordig in Amstelveen. Een typische VVD-gemeente. Hier is de laatste jaren veel gebouwd. Vooral villa’s en luxe appartementen. Zo is het terrein van het gezellige tuincentrum Konijnenburg opgeofferd om er dertien villa’s van meer dan anderhalf miljoen euro te bouwen. Als dat geen rechtse hobby is!

Aan sociale huur laat de VVD zich hier weinig gelegen liggen. Volgens de Metropoolregio is de verdeling als volgt:
In Amstelveen bestaat de woningvoorraad voor 47% uit koopwoningen en dit aandeel blijft relatief stabiel. Van de woningvoorraad in Amstelveen is 27% een sociale huurwoning. Het aandeel sociale huurwoningen in het particuliere segment is afgenomen van 10% naar 4% tussen 2017 en 2021.

Mijn stemadvies

Wanneer u de komende jaren compassie wilt zien met de leefomgeving, voldoende inzet voor starters op de woningmarkt, sociale huur en de natuur, moet u in de eerste plaats gaan stémmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Stem daarbij in elk geval op partijen ter linkerzijde van de VVD. Ik hoop daarvan ‘de noodzaak’ in dit stuk te hebben aangetoond.
En als u op zoek bent naar een villa, bent u waarschijnlijk al in de eerste alinea’s afgehaakt.

Tevens gepubliceerd op de website Amsterdam Centraal.

Laatste revisie op 13 april 2023.

(84 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share