Kiev
Schandelijke taferelen

Gewoon glashard blijven liegen

De Russische minister Sergej Lavrov beweerde een maand geleden nog dat Rusland niet van plan was om Oekraïne binnen te vallen. We weten inmiddels beter.
Volgens Poetin is dat ook helemaal niet gebeurd. Het zijn slechts ‘militair-technische maatregelen’. In de Russische pers mag dan ook niet worden gesproken van een ‘aanval’ of ‘invasie’. Waarschijnlijk is er in de Russische optiek dan ook slechts sprake van ‘een excursie’ of ‘een personeelsuitje’.

Het is inmiddels wel duidelijk dat Poetin zich totaal heeft misrekend, zelfs als hij er uiteindelijk in slaagt om Oekraïne te onderwerpen. Hij leeft blijkbaar in een werkelijkheid die is terug te voeren op het oude communistische regime. Daarin bepaalde het Politbureau wat de werkelijkheid was. Maar de wereld om hem heen is totaal veranderd. Het is geen 1956 meer, waarin je vrijwel ongestraft Hongarije kon binnenvallen. Geen 1968 meer, waarin je de Praagse Lente om zeep kon helpen. Want er is geen IJzeren gordijn meer om je misdaden uit het zicht te houden.
Nu is er internet.

Yvon Jaspers

Zou het nu ook gevaarlijk voor ons worden? Je kunt net zo goed stellen: zolang ‘Boer Zoekt Vrouw’ gewoon weer begint, valt het allemaal reuze mee. Er is sowieso meer nodig dan een nucleaire dreiging om Yvon Jaspers te stoppen. Maar dat afschrikkingswapen zal nog niet uitgevonden zijn.

Het is uitermate onnozel van Poetin en Lavrov om te denken dat ze het publiek nog onbekommerd kunnen voorliegen. Die illusie dateert nog uit de Sovjet-periode, waarin de leugen net zolang als waarheid werd gepresenteerd tot iedereen hem geloofde. Je moest ook wel, anders zat je binnen no-time in de Goelag.

Lees ook:
De Bullebak in Rijswijk

Herman Koch

Heel toepasselijk las ik deze week in de verhalenbundel ‘Korte geschiedenis van het Bedrog’ van Herman Koch. Hij beschrijft hoe de leugen als waarheid kan worden verkondigd. Wanneer men je niet gelooft, lieg je nog niet hard genoeg. Gewoon doorzetten, voortdurend twijfel zaaien over wat gelogen is en wat waarheid is.
Mocht u die Herman Koch ooit persoonlijk ontmoeten, kijk uit met die man, hij besodemietert je waar je bij staat. Hij is de Nederlandse Lavrov. Wel een stuk leuker, geef ik toe.

Sergej en Vladimir

Ik ontdekte toevallig dat meneer Lavrov maar een paar maanden ouder is dan ik. Onze levens hebben zich parallel aan elkaar volkomen verschillend voltrokken.
Ik moet dan altijd uitkijken dat ik me niet een mislukkeling ga voelen. Tenslotte bewijst Lavrov dat ik mijn tijd veel beter had kunnen besteden. Ik had minister van Buitenlandse Zaken kunnen zijn. Beroemd en berucht in binnen- en buitenland. Maar ja, dus ook een beroepsleugenaar. De diplomatieke loopjongen van Vladimir Poetin. De vertegenwoordiger van een land dat op een paar uitzonderingen na inmiddels wereldwijd wordt uitgekotst. Dagelijks komen er landen, instellingen, organisaties en bedrijven bij die niet langer geassocieerd willen worden met Rusland.
Arme Russen. Dit kon zich ook binnenlands wel eens geheel tegen Tsaar Vladimir keren. En tegen zijn vazal Lavrov.
Want zij zouden niet de eerste despoten zijn die uiteindelijk bungelend aan een boomtak de geschiedenis in gaan.
Bij nader inzien is een eenvoudig Nederlands pensioen dus toch te prefereren.

Laatste revisie op 3 maart 2022.

(174 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

  • Bart

    Lavrov is een buikspreker, die de onderbuik van Putin naar het westen toe voeding geeft, een volstrekte sufferd zonder geweten, waarschijnlijk krijgt hij een jacht en een datsja van mister Putin, als hij zijn huiswerk goed doet.. En Mister Putin heeft nog een paar van dat soort pratende poppen in zijn archiefkast staan: binnenkort zul je zien dat er weer een nieuwe pratende buikspreker zal optreden. Hitler had ook zulke figuren…
    Deze oorlog is ziek, Putin gokt op een zege op lange termijn, het westen wacht af op de eerste echte harde klap van Rusland: dat lukt niet omdat Rusland altijd gebluft heeft over z’n wapenarsenaal. Logische conclusie: Het westen, zeg Europa, moet gewoon even heel hard optreden, en Putin op z’n nummer zetten, bijvoorbeeld een raket op een wapendepot bij Moskou afvuren… Dan komt de oorlog heel erg nabij, want de ‘kernwapens’ van ‘kameradskie’ Putin stellen niets voor, want zeer verouderd.. Eindelijk rust in de wereld, Putin weg, Rusland weg en ruimte voor nieuwe initiatieven…

  • John Zwart

    Sergej Lavrov is een oud geschinckte buiksprekerspop. Die met de spraakcomputer van Poetin diens stem vervormt. Zijn kleine kring van adviseurs zijn ledepoppen met een scharnier in de hals met hun hoofden verbonden, die zó ‘da’ kunnen knikken op de gewenste ogenblikken. Ziedaar de perfecte dictatuur in volle glorie…
    Democratie volgens Thierry, opdat u dat weet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share