simulator
Schandelijke taferelen

Milieucrimineel van het jaar

Onlangs las ik het bericht dat Max Verstappen was bevorderd tot Sportman van het Jaar. Al voor de derde keer. Hij was weer eens wereldkampioen in de Formule 1 geworden. Ze vonden dat wel een beloning waard. Een erkenning. Dachten ze. Hij krijgt dan een beeldje van Jaap Eden. Nu heeft hij er dus al drie op het dressoir. Heeft hij inmiddels opgezocht wie Jaap Eden was?

Geen sport

Ik begrijp totaal niet waarom Max die prijs zou verdienen. Ten eerste is autoracen in mijn optiek geen sport, net als darten (waarom zijn veel van die gasten anders zo dik?). Weliswaar is er een flinke conditie voor nodig om goed te kunnen sturen, maar het zijn de auto’s die het uiteindelijk doen. Hij hoeft niet zelf die rondjes te rennen. Niet voor niets is het geen Olympische activiteit.
Het is ook niet gezond. Niet voor de coureurs en niet voor de omgeving. Menig coureur heeft al het leven gelaten. Over de omgeving worden natuurlijk geen cijfers bijgehouden, dat zou te pijnlijk worden.

Veilige keuze

Wie kiezen eigenlijk zo’n sportman/-vrouw van het jaar? Dat heb ik even opgezocht. Sportjournalisten nomineren een aantal kandidaten. Topsporters kiezen uiteindelijk de winnaar. Eigenlijk dus een incrowd-feestje. Max is dan een veilige keuze, want je bent niet genoodzaakt om op een concurrent van jezelf te stemmen.
Ik pleit voor een onafhankelijke commissie, opgebouwd uit alle geledingen van de samenleving. Daar zijn ze goed in in dit land.

Ecologische voetafdruk

Autoracen is denk ik de meest milieuvervuilende ‘sport’ ter wereld. Heeft een enthousiaste journalist wel eens uitgevogeld wat inmiddels de ecologische voetafdruk van Max is? Tata Steel is er niks bij. Max is wereldkampioen milieuvervuilen in de solo-klasse. Ik hoor dat hij ook nog een privé-jet heeft.
Waarom kunnen ze bij de Grand Prix niet met hun tijd meegaan en meteen overschakelen op elektrisch rijden? Dan vervul je tenminste een voortrekkersrol. Of alles in simulators doen, dat kunnen fans via YouTube-kanalen meekijken. Ook daarmee valt goed geld te verdienen naar het schijnt.

Lees ook:
Lesgeven moet je niet aan God overlaten

Offers

Ik heb de pest aan dit soort scheve toestanden. Van alle burgers en bedrijven worden offers gevraagd om het klimaat te redden. En niet zo’n beetje ook. Voor de doorsnee VVD-automobilist is de limiet van 100 km per uur overdag al een forse beknotting van zijn/haar vrijheden geweest. Dat heeft diep ingegrepen op hun emoties.
Maar Max mag onbekommerd met 260 km per uur zijn smerige rondjes rijden en krijgt er nog dik voor betaald ook.
Geld buigt recht wat krom is. Jaap Eden draait zich om in zijn graf. Wel in een wereldrecordtijd natuurlijk.

Laatste revisie op 27 december 2022.

(86 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • Bart

    Beste Arnoud,
    Waarom maak jij je nog druk om sportprijzen? Alles wat ‘sport ‘heet, heeft met geld te maken, behalve als je zelf gaat hardlopen. Goed gevoel, en het kost niets, nou ja beetje energie dan…
    Maar eens: al die figuren die in auto’s met wat voor snelheden dan ook (gemiddeld) het milieu weer meer vervuilen, en dat niet beseffen vanwege mooie bonussen (tot 10 mio) zijn volledig de weg kwijt. Boykotten dus deze figuren, en hun optredens in het openbaar. Negeren, niet meer tv kijken en gewoon doodzwijgen. Doe ik al jaren: werkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share