Aan de hoogste boom
Schandelijke taferelen

Aan de hoogste boom

Aan de hoogste boom – Op Facebook tref ik steeds meer mensen die niet dezelfde mening hebben als ik. Lastig is dat altijd. En het is zo onnodig!
Waarom denken veel mensen toch niet zo verstandig als ik? Dat klinkt natuurlijk heel erg pedant, dat weet ik, maar vooral bij hoogoplopende kwesties als het Israëlisch-Palestijns conflict heb ik toch regelmatig iets van ‘denk nu toch eens wat beter ná!’
Misschien herkent u dit.
Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er veel mensen die menen te moeten kiezen tussen Israëliërs en Palestijnen. Zij gaan dan met vlaggen over straat lopen en schelden op partij A of partij B. Dat is niet verstandig. Zo importeer je de agressie naar onze polder.
Beter is het om onderscheid te maken tussen daders en slachtoffers. Daders plegen oorlogsmisdaden, slachtoffers zijn mensen die daar, ja eh, slachtoffer van zijn. Alleen die laatste groep verdient mededogen en solidariteit. Er zijn geen vlaggen bij nodig.

Aan de hoogste boom

Als je zo verstandig bent het daarbij te laten, scheelt dat een hoop discussies. Je hoeft niet voor het ene of het andere volk te zijn. Je hoeft geen aantallen doden tegen elkaar af te zetten (elke dode is er eentje teveel). Je hoeft geen historische vertogen te houden over wie er het meeste recht heeft op een stukje land. Je hoeft alleen maar degenen te veroordelen die onschuldigen naar het leven staan. Oplossingen liggen niet binnen het bereik van een individu. Die moeten bewerkstelligd worden door de machtigen der aarde en die luisteren toch nooit naar ons.
In gedachten mag je natuurlijk altijd de hoofdschuldigen, de aanstichters, de uitvoerders, de leiders, aan de hoogste boom hangen. Die hoogste boom is trouwens een Sequoia sempervirens, genaamd Hyperion. Hij is 115 meter hoog en hij staat in Californië. Daar kunnen we heel wat slechteriken aan laten bungelen, hoewel dit -besef ik- ook niet bepaald een vreedzame gedachte is. Maar dat hij flink zal doorbuigen onder het gewicht staat vast.

Lees ook:
Gepantserde kamer

Primitief, dom en doelloos

Religie moet je er ook buiten laten. Dat is de oorzaak van alle ellende op de wereld. Moslims, joden en christenen doen de vreselijkste dingen voor hun respectieve fictieve goden en denken daar later nog mee weg te komen ook. Dat kan overigens best kloppen, want voor hetzelfde geld is ‘later’ het Grote Niets en daar word je nooit ter verantwoording geroepen.
Neem het dus uitsluitend op voor onschuldige burgers in de kibbutz en de Gaza, niet voor leiders in Israël en Palestina die deze ellende op hun geweten hebben.
Ik snap trouwen toch nooit wat oorlog voor nut heeft. Het is hooguit een onaangenaam instrument tegen overbevolking. Maar verder is het volslagen primitief, dom en doelloos.
Ik weet zo gauw geen aanvalsoorlogen te noemen die tot een bestendig resultaat hebben geleid. Alleen maar tot onnoemelijke verliezen aan mensenlevens.
Wat is het nut van het uitmoorden van enkele kibbutzim? Het uitmoorden van jongeren op een festival? Het ontvoeren van onschuldige burgers. Het verkrachten van vrouwen. Het bombarderen van miljoenen mensen in de Gazastrook, waarbij er 17000 omkomen, waaronder onnoemelijk veel kinderen? Het is geweld van oudtestamentische proporties. Geen wraak, geen zelfverdediging, maar allemaal regelrechte oorlogsmisdaden. Wat doe je die mensen aan?

Moeilijke positie

Het brengt velen in Nederland in een moeilijke positie. Je hebt familie in Israël, je wilt solidair zijn, maar als de regering daar zulke wreedheden tegen een Palestijnse bevolking begaat, valt er weinig meer solidair te zijn.
Je bent begaan met het lot van de Palestijnen, maar als ze hier gaan lopen zwaaien met vlaggen nadat Hamas net een paar dorpen heeft uitgemoord, wordt het toch lastig.
Dit gaat dus allemaal niet goed. Waarom dit blinde moorden alsmaar doorgaat, is mij een raadsel. Laten we het maar gooien op een verkeerde stand der planeten. Al heb ik daar geen verstand van.

Laatste revisie op 10 december 2023.

(184 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share