Koeien
Maatschappij en Politiek

Het bedrijfsleven regeert

Na de hysterische verkiezingsoverwinning van BBB, mag de kiezer bij zichzelf laten indalen dat wij op provinciaal niveau nu rechtstreeks worden geregeerd door het agrarisch bedrijfsleven. Dat bestaat in de eerste plaats uit de agro-industrie en in de laatste plaats uit de boeren die aan de leiband daarvan lopen.
Het is een totaal verkeerde ontwikkeling. Want het is niet langer de vertegenwoordiging van een politiek idee, een overtuiging, maar het economisch bevoordelen van een specifieke groep in de maatschappij: de agrarische sector.

Het is nog nooit zo opzichtig vertoond. Natuurlijk was er altijd al overvloedig invloed vanuit de agrarische sector, maar die liep dan via het lobbycircuit en het CDA. Maar omdat het CDA steeds verder inkakte, besloot de agro-industrie nu zelf maar een partij op te richten.
En met succes dus. Mede met dank aan de talkshows, die zich slaafs voor de mestkar, dan wel tractor lieten spannen van Caroline van der Plas. Resultaat: een partij met 1 zetel in de Tweede Kamer zat tijdens de campagne vaker in de talkshows dan de Partij voor de Dieren, die er 6 heeft!

Elke beroepsgroep z’n politieke partij

Ik moet er niet aan denken dat elke beroepsgroep straks z’n eigen politieke partij gaat oprichten. Taxichauffeurs bijvoorbeeld. Die willen de wegen ook nog wel eens blokkeren, net als de boeren. Of notarissen, ik noem maar wat: de Notariële Solidariteits Beweging. Vooral de afkorting zal kiezers op rechts trekken.
Maar serieus, terug naar de BBB.

Gewoon minder natuur

Mevrouw van der Plas wil de stikstofproblematiek oplossen door onder meer het aantal Natura 2000 gebieden drastisch in te perken. Want een weiland is ook natuur, vindt ze. Met dit soort politiek wordt dit land en z’n natuur drastisch en definitief naar de verdoemenis geholpen. Dat moet toch te halen zijn voor 2030.

Lees ook:
Verrukkeloze verkiezingen

Of je politiek nu links of rechts staat, je moet blijven nadenken en beseffen dat natuur niet links of rechts is. Het is in ons eigen belang dat we de zaken goed op orde houden in dat opzicht.
Onvrede met Rutte betekent niet dat je dan maar meteen op de volgende natuurverpester moet gaan stemmen. Dat inzicht is er helaas bij velen niet geweest.

Besturen wordt lastig

Hoe dan ook zal de BBB klem komen te zitten tussen de eigen populistische praat en het nieuwste IPCC-rapport: “In de komende vijf jaar zullen de emissies sterk moeten afnemen, anders komt niet alleen het 1,5-graden-doel in gevaar, maar komt ook het andere Parijse doel, ‘ruim onder de 2 graden’ blijven, onder druk te staan.”
Sowieso wordt besturen voor BBB tamelijk lastig. Grotendeels onervaren politici. Vooral aangehaakt vanwege de boerenbelangen. Maar hebben ze ook verstand van migratie, kinderopvang, arbeidsmarkt, woningbouw, onderwijs, gezondheidszorg, weg- en waterbouw of energiebesparing?
Ik denk dat al die BBB-fracties in de provincie heel vaak Caroline gaan bellen om te vragen wat ze moeten stemmen. Maar ja, weet zij veel…

Laatste revisie op 21 maart 2023.

(99 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

  • Bart

    Ik denk dat de BBB en haar ‘boerenverstand’ minder ‘gevaarlijk’ is dan het CDA en de VVD samen..Eerst maar het positieve: vliegveld Lelystad gaat niet open (zegt BBB), da’s wel een punt voor mij. Er valt te praten over het stikstofbeleid, alleen 2030 moet van tafel (2035). Daar kan ik wel inkomen, want het zijn niet alleen boeren (of de agro-industrie) die veel te veel stikstof uitstoten. Schiphol en Tata-steel, DSM, DOW en andere grootvervuilers kunnen er ook wat van! Het stikstofprobleem wordt eigenlijk gewoon te groot gemaakt, want heel veel bedrijven hebben vooral een CO2 probleem, of een fijnstofprobleem, of… De rekenmodellen kloppen ook niet overigens.En de EU heeft weer een heel ander beleid…
    Mevrouw van der Plas is voor mij zeker niet het voorbeeld van een milieu deskundige of een voorstander van een betere wereld. Maar ze blijft minder gevaarlijk dan het CDA en de VVD, die een zeer verborgen agenda (met veel lobbyisme!) voeren. En ze is ook niet zo dom als FvD, die nergens de ballen verstand van heeft, en maar wat roeptoetert. Zelfs de PVV is gevaarlijker.. Aan de andere kant heeft D66 de stikstofproblematiek zo ongeveer tot enige agendapunt gemaakt en weet van geen compromis meer. Een echte one-issue partij geworden dus. Deze partij zal binnenkort, net als het CDA waarschijnlijk opgedoekt kunnen worden: loze kreten, slap geklets en geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. En de 1,5 graden-grens is alweer verleden tijd, dat kan toch niet alleen door Nederland komen? zullen we wat mondialer gaan denken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share