Persoonlijke notities

Ik mocht mij er niet mee bemoeien

Ik moet me niet meer zo overal mee bemoeien, heb ik voor mezelf besloten. Dat is heel hinderlijk voor andere mensen. Zo kwam er laatst een man naar me toe die zei: “Wil je je er niet mee bemoeien?”
Ik had namelijk in Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum twee opgeschoten meiden gemaand niet zo vervelend over de baan te rennen waar kleuters probeerden hun trapautootjes op koers te houden.
Mocht niet. Het waren namelijk zijn dochters.
Je hebt van die ouders die hun kinderen van alles laten uitvreten, maar die pas van hun luie reet af komen als een ander daar wat van zegt. En dan niet om hun kinderen te corrigeren, maar de ander.

Burgerarrestatie

Dit was er dus ook zo een. Kort, zwart geverfd haar en een grote gouden ring in zijn oor. Type woonwagenkamper. Of maak ik mij nu schuldig aan sociaal profileren, stigmatiseren of discriminatie? Whatever.

Laat ik er overigens bij vermelden dat ik mij bij de trapautootjes bevond omdat mijn zoontje daar speelde. Dat u niet denkt dat ik zomaar als hobby in speeltuinen rondhang. Daar kunnen immers heel verkeerde conclusies uit worden getrokken en voor je het weet word je door omstanders gelyncht. Tegenwoordig heet dat een ‘burgerarrestatie’.

Maffia

Voordat de man terugliep naar zijn luie bankje en zijn biertje zei hij nogmaals dreigend: “Niet mee bemoeien.”
Ik haalde mijn schouders er maar over op. Een confrontatie met een duidelijk lid van de Oudemirdummer mafia zag ik niet zitten waar kinderen bij zijn.
Liever een deuk in mijn ego dan later mijn tanden uit het zand te moeten zeven.

Het voorval bracht mij tot het diepere inzicht dat het ook helemaal niet nodig is dat ik mij overal mee bemoei. Het begrip ‘bemoeien’ moet ik zelfs verbreden tot ‘bezighouden met’.
Tegenwoordig komt er een vloedgolf van nieuwsfeiten tot ons. Het merendeel daarvan heeft geen enkele toegevoegde waarde voor mijn persoonlijk leven. Maar als je niet uitkijkt maak je je er wél druk om. Nutteloos.

Lees ook:
Ik loop weer vreselijk achter

Epstein

Neem de kwestie van die Amerikaanse meisjesmisbruiker Jeffrey Epstein. Ernstig, ernstig, maar wat hebben wij daarmee te maken? Nederland is geen Amerika, dus laten we ons niet zo belachelijk veel op dat land focussen. Anders houden we geen tijd meer over voor onze eigen schoften.
Dus ik besloot me niet met Jeffrey te bemoeien. Niet mee bezig te houden. Niet over op te winden. En dag later pleegde hij zelfmoord. Zo zie je maar, als je iets geen aandacht geeft lost het zich vaak vanzelf op.

Verkeerde knop

Of natuurlijk Donald Trump. We weten nu zo langzamerhand wel dat deze president een mafkees is en dagelijks een twitter-diarree aan onsamenhangend gedachtegoed over het internet rond spuit. Maar al die onzin hoeven we niet nog eens door te sluizen naar onze eigen serieuze nieuwskanalen. We merken het vanzelf wel wanneer ‘s werelds belangrijkste patiënt op de verkeerde knop drukt, daar doen we verder toch niets aan.

Zorgeloos bestaan

Ik kan me dus beter hooguit bemoeien met dingen die mijn eigen kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Het klimaat, het milieu, dierenleed, Schiphol, Lelystad, de Brexit desnoods. Eigenlijk is dát al heel veel. De meeste mensen in Nederland komen niet verder dan wat opwinding over de immigranten, de islam of Zwarte Piet. Relatief een zorgeloos bestaan, zou ik zeggen.

“Nog nieuws onder de zon?” Vroeg mijn moeder altijd aan mijn vader als hij de krant uit had. Mijn vader had geen zin om de krant na te vertellen en beperkte zich dus maar tot dingen van zijn werk. Als grafisch ontwerper was hij daar gauw mee klaar. Kijk, die kant wil ik eigenlijk uit.

Inmiddels is Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum voorgoed gesloten, dus die kamper hoef ik ook niet meer tegen te komen. Heerlijk, zo’n kleine wereld.

Laatste revisie op 3 december 2019.

(328 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

  • Laurent

    Ja hoor eens, maar er bestaat ook nog zoiets als meningsbeïnvloeding. En hoe meer mensen ik ervan kan overtuigen dat Trump een gevaarlijke gek is die uitgeschakeld moet worden hoe beter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share