Nieuws en media

Het was om razend van te worden!

Als fanatiek Amerika-ontkenner zat ik op dinsdag 4 november ondergedoken. Ik kon de spanning niet aan. Net als wanneer Oranje in de finale staat. Met beide heb ik niks, dus ik vraag mij af waar die onwillekeurige nervositeit dan toch altijd vandaan komt.
Om de bloeddruk te ontzien besloot ik dus onder te duiken. Ik had bedacht dat de media de schuld hadden, met hun live-blogs. Speciaal uitgevonden om mensen met zwakke zenuwen, zoals ik, te tergen. Zolang ik daar maar verre van bleef, zou ik het opzwepend effect (URGENT!) daarvan wel ontlopen.

Ik wilde geen slachtoffer worden van de angst dat Trump opnieuw president zou worden. Geen idee waarom ik daar bang voor zou moeten zijn, want ik woon niet in Amerika, ik heb er geen familie, ik doe er geen zaken mee en ik ben er zelfs nooit geweest. Ik zou er dus net zo min wakker van moeten liggen als van verkiezingen in Rusland. Ik heb hooguit medelijden met de bevolking, die lijdt onder het asociale, keiharde kapitalisme. Maar ik weet nog hoe ontsteld ik vier jaar geleden op de morgen na de presidentsverkiezingen ontwaakte.

Ik had een rustige dinsdag. Woensdag dacht ik weer ontspannen en uitgerust tevoorschijn te kunnen komen en kalm de uitslag te kunnen vernemen. Ik had mij er dit keer mentaal op voorbereid dat Trump weer gewonnen had.

Betweters

Maar zoals u weet wás er helemaal nog geen uitslag. Ze waren nog aan het tellen! Het was om razend van te worden! Ze konden de boel niet eens binnen een dag klaar hebben! Kijk, die ruimte geef je een land als Indonesië of India, waar ze de boel niet altijd zo goed op orde hebben (denken wij). Maar de VS weten anderen altijd zo goed te vertellen hoe die het moeten doen. We worden overspoeld met Amerikaanse managementboeken hoe we onze bedrijven moeten organiseren en leiden. Ze zullen andere culturen wel eens leren wat democratie is! Ze gingen ons altijd vertellen hoe dingen het meest efficiënt gedaan konden worden. Kortom, het zijn de betweters van de wereld! En dan blijkt nu dat elke staat verschillende regels heeft bij het tellen van de stemmen! Waardoor ze het niet op tijd af kregen.
Ik zou me dood schamen als ik Amerikaan was. Wat een blamage! Het is gewoon een achterlijk land! Een failed state!

Complottheorieën

En dan die stemverhoudingen. Ik zou bijna in complottheorieën gaan geloven. Want het verschil in stemmen is in sommige staten zo klein, dat het tamelijk ongeloofwaardig wordt. In Georgia staat Biden 1579 stemmen voor op Trump. Daar wonen meer dan tien miljoen mensen. En daarvan is vrijwel precies de helft voor Biden, de andere helft voor Trump? Normaal treden dergelijke minieme verschillen op bij het kiezen van een klassenvertegenwoordiger op de middelbare school, bij presidentsverkiezingen is het heel raar. Volgens mij. Te toevallig, want Georgia is niet de enige staat met kleine verschillen. Volgens mij is Trump juist degene die de kluit heeft zitten belazeren.

Lees ook:
Een aap aan het bewind

Winnaar

Terwijl ik dit schrijf roepen AP en CNN Biden uit tot winnaar van de verkiezingen. Wat mij betreft geen moment te vroeg. Ik trek het allemaal niet meer. O nee hè, de NOS komt nu met een extra live-uitzending! Ik ga de buurman vragen of ik zijn hond mag uitlaten…

Laatste revisie op 7 november 2020.

(222 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

11 Reacties

  • Carl Stellweg

    Ondanks al het vreselijks dat Amerika voortbrengt en de Amerikaanse arrogantie die je terecht aanhaalt, heb ik heel veel met Amerika. Ik vind het een diep fascinerend land, in alle opzichten. Ik ben er ook geweest. Een bezoek aan New York, ijs en corona dienende, kan ik iedereen slechts van harte aanraden, de stad is een belevenis en de vriendelijkheid en openheid van de bevolking zijn verbijsterend.
    Dit alles gezegd hebbende, vond ik dit een erg leuk stuk. In sommige opzichten – dat zie je daar in een oogopslag – is het inderdaad een derdewereldland.

    • Arnoud Hugo

      Al spreek ik niet uit eigen ervaring, ik ben het uiteraard met je eens. Ironie en overdrijving voeren hier de boventoon. Maar het is een heel groot land, waarin alle morele schakeringen voor komen. Teveel identiteiten, de kracht die tegelijk de zwakte is.

  • Ximaar

    Ik zou bij die lastige staten gewoon de kiesmannen en -vrouwen verdelen. 2 staten doen dat al. Eigenlijk kunnen ze die kiesmensen simpelweg afschaffen. Ze waren ooit bedoeld om te voorkomen dat kiezers een malloot zouden kiezen, waar het land last van kan krijgen. Deze veiligheidsklep heeft 4 jaar geleden niet gewerkt en ik vraag me af of het deze keer gaat werken, dwz dat ze B(e)iden te oud vinden voor het ambt. Verder is dit een optimaal systeem om Trump helemaal gek te maken. Vind het dus wel een klucht. Dat polariseren gaan we hier ook krijgen en zien we inmiddels al. Lubachs Fabeltjesfuik geeft redelijk aan hoe zo’n mechanisme van ‘Eigen Bubbel Eerst’ mensen uit elkaar speelt.

    • Arnoud Hugo

      Gewoon evenredige vertegenwoordiging zou inderdaad het beste zijn. Geen bevoogdende tussenlaag waarvan vier jaar geleden bewezen is dat hij niet werkt.

    • jan krosenbrink

      Ximaar: het systeem van de kiesmannen was niet alleen bedoeld om het volk voor een verkeerde keuze te behoeden, het had ook een doel om de minderheid niet kompleet afhankelijk te maken van de meerderhid in de absolute zin van het aantal. Zoals we ook in Nederland daarvoor regels hebben. Dus zelfs in onze maatschappij, waar het liberaal humanisme hoogtij viert, hebben we remmen dat niet de meerderheid van het aantall individuen die denken dat ze vrij en onafhankelijk zijn geboren de zaak beslist.
      Op de kaart van de VS is mooi te zien dat de VS niet alleen bestaat uit individuen die gelijk en gelijkwaardig zijn geboren, maar dat ook de plek waar je bent geboren een factor is. Ben je geboren in Arkansas is dat wat anders dat je geboren bent in de staat New York.

      Het liberaal humanisme dat we vooral in Nederland aanhangen, ontkent de groep waarin het individu is geboren. En denkt dat de marokkaan geboren in Rotterdam daarom al een Erasmus-aanhanger is

  • John Zwart

    De Staten met de minieme verschillen maken dat het een poosje mag duren, met spanning, met opgewonden debatten, dat is mooi want dat is show, en daar houden we in Amerika van. En de Staten die daarvoor zorgen zijn de swingende Staten van de show. Verder wil ik politiek niet ingaan op een satirisch artikel. :-))

  • jan krosenbrink

    ok, ik begin ongeveer 80 jaar geleden. Als je het oorlogskerkhof Margraten in Limburg bezoekt kun je onder de indruk raken van de inspanningen die de VS zich hebben getroost om Europa te redden. Of in andere woorden die staat was in staat waarden te ontwikkeleln en na te streven die onshebben gered, naast andere staten als Canada en de VK.
    We is het zo dat de USA het twee-partijenstelsel zo heeft ontwikkeld, dat er geen sprake meer is van samen regeren, maar slechts een partijpolitiek die er op uit is de volgende regering te vormen. Die pas iets kan betekeken als de Senaat ook in handen is van de de regeringspartij.

    Het is een erg groot land. Het heet de Verenigde Staten, wat ook inhoudt dat de federale staten op heel veel terreine zelf hun boontjes doppen, en helemaal niet van de president of de Senaat afhenkelijk is. Denk daar bij dan aan Europa, die nog geen verenigde staten zijn, en waardoor Hongarije ook een groot deel zelf gewoon beslist.
    Ik zou graag zien dat de polarisatie in de VS drastisch wordt teruggedrongen, maar er is geen reden om ze af te katten als ze zorgvuldig omgaan met stemmen per post in een tijd van corona.
    Mijn bezwaar op je verhaal komt neer op: je kunt je wel lekker anarchistisch afsluiten van zoiets als de Verenigde Staten, maar de VS bemoeit zich wel met jou. Ik wens je het allerbeste.

    • Arnoud Hugo

      Ten eerste moet worden opgemerkt dat dit een ironisch blog is. Dientengevolge is mijn verhaal zwaar gechargeerd. Echter met een serieuze ondertoon, want er zijn belangrijke kanttekeningen te plaatsen bij het Amerikaanse binnenlandse en buitenlandse beleid. Dat is in het verleden niet al te fris geweest en ook tegenwoordig niet.
      Bij Margraten, met alle respect uiteraard, kun je ook kanttekeningen plaatsen. Onderweg naar Berlijn, om de Russen te stoppen, hebben ze de bevrijding van Zuid-Oost Nederland nog even meegepakt. De werkelijke bevrijding van Nederland is vooral gedaan door Canadezen, Engelsen en Polen.
      De genoemde waarden zijn nota bene oorspronkelijk afkomstig uit Europa, de Amerikaanse grondwet is geschreven naar Frans voorbeeld, onder invloed van Lafayette. Kortom, even afkatten mag best, al is het gechargeerd. Ze hebben nog een lange weg naar de beschaving te gaan.

      • John Zwart

        Ik ben er wel geweest Arnoud en ik heb geleerd dat het een land is van grote contrasten, onder mensen zowel als het landschap. Karakteriseren wordt moeilijk, immers men is uit alle windstreken daarheen gekomen en het landschap is op sommige plekken afzichtelijk en op sommige sprookjesmooi. Mijn veelvuldige ervaringen hebben geleid tot een haat-liefde verhouding en zo zal het wel blijven. Je verwijzing naar het ‘liberté, égalisé et fraternité’ vind ik uitstekend in dit repliek. Zoveel mensen weten niet meer dat het Amerikaanse zinnebeeld van de vrijheid in de baai bij Manhattan een geschenk van het Franse volk is. En al evenmin dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met succes werd beëindigd dankzij de grote inzet van Frankrijk dat de opstandelingen tegen de Britse overheersing steunde.

      • jan krosenbrink

        ik herkende je poging van de overdrijving, de hyperbool, maar van de hyperbool kun je ook een tekening van maken, en jouw tekening van de hyperbool schoot van het papier af. In andere woorden de serieuze ondertoon je benoemt is niet te vinden. Het systeem van de kiesmannen is ook een systeem om de minderheid minder afhankelijk te maken van de meerderheid. Ook wij in Nederland kennen dergelijke zekeringen dat de minderheid niet op absolute aantallen verliest. Bijvoorbeeld moeten wijzigingen van de grondwet meer dan 50% van de stemmen hebben, en soms zelf twee keer en behandeling in de Tweede Kamer. Andere regels zijner om de zittende president niet meer dan twee of meer keren de kans te geven kandidaat te zijn. Dat zijn beschermende maatregelen voor de minderheid. Met het gevolg dat een minderheid soms ook kan voorkomen dat een grondwetswijziging wordt doorgevoerd. In de VS kan daarom een minderheid bijvoorbeeld voorkomen dat een Hillary Clinton president wordt ondanks het feit dat ze meer stemmen heeft gehaald.

        De mensen in de VS zitten daar al eeuwen niet mee. Jouw serieuze ondertoon gaat niet verder dan de stelling: ons stelsel van de evenredige vertegenwoordiging is de enig juiste, je zou er een ironisch programma over kunnen maken….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share