Hummer
Klassiekers

2008: Hummer kopen

2008 Arnoud Hugo in Parool Theater
Voordragen in het
Parool Theater

Op een bedrijventerrein in Amsterdam-West staat De Bunker, de extra beveiligde rechtbank. Daar berecht men onze zwaarste criminelen, zoals de Maffia in het algemeen en Willem Holleeder in het bijzonder.
Precies tegenover De Bunker verkoopt een autodealer wanstaltig grote Amerikaanse auto’s. Zoals de Hummer in het algemeen en de verlengde Hummer in het bijzonder. Dat kan geen toeval zijn, denk ik dan.
De Bunker en de dealer hebben waarschijnlijk dezelfde klantenkring. Dat kan wederom geen toeval zijn!
Op dat bedrijventerrein zit ook mijn tandarts. Tegenover de Kwikfit. Dat kan óók geen toeval zijn, denk ik dan. Zo te voelen lenen ze af en toe gereedschap bij elkaar.

Yab Yum

Laatst was ik wat vroeg voor de tandarts en ben ik een ommetje gaan lopen. Zo kwam ik bij die Hummerboer. Zijn auto’s stonden protserig voor de winkel uitgestald, waaronder de extra belachelijk verlengde Hummer. Die had ik wel eens in de stad gezien. Voor Yab Yum geloof ik. Met het sluiten van die tent heeft de gemeente dus ook het milieu een goede dienst bewezen.

Ik was de enige niet die stond te kijken. Er leunde een oud mannetje op zijn Gazellefiets. Aan de bagagedrager hingen twee ouderwetse zijtassen. Van die bruine, waar je als kind altijd je voeten in moest stoppen als je bij je vader achterop zat. Sinds die dingen uit de mode zijn, moeten ze bij de Eerste Hulp aanzienlijk meer kindervoetjes tussen de spaken uit zagen.

Alle tijd

Het oude mannetje had alle tijd. Aan sommige mannetjes kun je dat zien. Die hebben zo’n typische lichaamshouding van ‘Mijn vrouw heeft me achter de geraniums vandaan gestuurd, dus ik heb alle tijd. Als ik maar om zes uur terug ben voor het eten.’
Dat is nog tot daar aan toe, maar ze gaan ook altijd uitgebreid tegen je aan staan kletsen. En ik had nietalle tijd, ik werd over een kwartier tegenover de Kwikfit verwacht.

Waarschijnlijk heb ik niet de juiste criminele uitstraling.
En ja hoor, het mannetje knikte met zijn hoofd in de richting van een Hummer en zei: “Daar hebben wij het geld niet voor!”
Dit gesprek moest ik zo kort mogelijk houden! Ik wierp hem een onheilspellende Holleederblik toe.
“Praat voor jezelf, ja?” sprak ik dreigend met een beledigde ondertoon.
Ik tuurde daarbij ongeduldig de showroom in, met zo’n houding van ‘is mijn Hummer al rijklaar?’
Het mannetje liet zich niet afpoeieren door mijn patsersgedrag. Waarschijnlijk heb ik niet de ware criminele uitstraling.
Nieuwsgierig wilde hij dan ook weten: “Heb je er zo één gekocht dan?”

Lees ook:
Een middeleeuwse straf voor Gökmen graag

Hier ging ik spijt van krijgen

Stom genoeg heb ik toen ja geknikt. Misschien omdat ik het een vervelend mannetje vond. Ik wist meteen: hier ging ik spijt van krijgen!

Het mannetje ging mij jennen. Hij beweerde: “Mensen met zo’n auto hebben meestal maar een héél klein pikkie!”
Ik wees naar zijn rijwiel en zei: “Hoe zit het dan met mensen die op de fiets komen?”
“Die hebben doorgaans over hun leuterlengte niks te klagen,” sprak hij met nauw verholen trots.
“Tja,” antwoordde ik boosaardig, “dan heb je wel een paar van die lullige zijtassen nodig, anders komt ie tussen de spaken!”

Smadelijke aftocht

Zo, die zat, hier had hij niet van terug! Al was het natuurlijk allemaal tamelijk kinderachtig.
Knarsetandend met zijn kunstgebit deed het oude mannetje er verder het zwijgen toe.
Maar ik wist dat hij uiteindelijk zou winnen. Triomfantelijk zou hij kunnen toezien hoe ik smadelijk de aftocht blies. Zonder Hummer. Want ik moest over vijf minuten bij de tandartszijn en hij had alle tijd.

Op grond van deze vernederende ervaring heb ik inmiddels de volgende standpunten ontwikkeld:

  • Tandartsen mogen zich niet langer op bedrijventerreinen vestigen zolang er nog plaats genoeg is op de Wallen.
  • De Kwikfit mag zich niet binnen een straal van honderd meter van een tandartsenpraktijk bevinden.
  • Een bunker hoort niet op een bedrijventerrein, want dat trekt alleen maar criminelen aan.
  • Het plan om oldtimers te weren uit de stad omvat nadrukkelijk óók vervelende oude mannetjes met bruine fietstassen op een Gazellefiets.
  • Voor bestuurders van een verlengde Hummer wordt een verzwaarde legitimatieplicht ingevoerd, waarbij zij op eerste vordering van het bevoegd gezag onverwijld hun pikkie moeten tonen. Vervolgens worden zij natuurlijk ingerekend wegens potloodventen. Dit ontmoedigingsbeleid zal de luchtkwaliteit in de stad zéér ten goede komen en ik verwacht dan ook dat de wethouder van Verkeer hiermee direct aan de slag gaat.

Amsterdam Centraal organiseerde het discussieprogramma Amsterdam Centraal Live in het Parool Theater te Amsterdam. Gasten waren wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer en Vervoer en bekroond stadsdeelraadslid Michèl Tromp (VVD) van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.
Ik mocht ook een kunstje doen, namelijk het voordragen van bovenstaand stukje klein proza. Oorspronkelijke titel: Alle Tijd…

Audioversie

Laatste revisie op 17 april 2020.

(230 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share