coronavirusbus
Persoonlijke notities

In de corona-virus-bus

Onlangs zat ik in de bus. Zo’n dubbele bus. Hij was afgeladen. De mensen stonden als sardientjes opeengepakt. Zo’n echte corona-virus-bus dus. Want daar denk je dan meteen aan. Er hoeft er maar ééntje bij te zitten die net terug is van het carnaval in Langbroich of Lombardije, en we zijn allemaal het haasje.
Ons wordt daarom geadviseerd om bij niezen of hoesten dit te doen in de holte van de elleboog.

Decolleté

De passagiers stonden dermate stijf op elkaar dat de arm optillen voor een hoest in de elleboogholte geen optie was. Voor mijzelf was de dichtstbijzijnde gelegenheid het decolleté van de volumineuze dame tegenover mij. Ik verwachtte echter niet dat zij haar boezem ruimhartig in dienst wilde stellen van het algemeen belang.
Gelukkig was de situatie hypothetisch, want ik hoefde niet te niezen of hoesten. Maar een mens moet nu eenmaal anticiperen op de omstandigheden die zich kunnen voordoen, dus ik dacht er alvast over na.

De economie

De vraag die mij bezighoudt is: gaat onze overheid dit ook doen, dat anticiperen? Want bij dit kabinet wordt altijd een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de belangen van de economie en die van de volksgezondheid. Met andere woorden: allemaal prima, die maatregelen tegen corona, maar ze mogen de economie niet teveel schaden natuurlijk. Dat zagen we indertijd bij de Q-koorts en de Fipronil-crisis en tegenwoordig bij de stikstof, de Pfas en de CO2. Op alle mogelijke manieren wordt er gesjord en getrokken aan de meetmethoden om de economie en de boeren zo min mogelijk de dupe te laten zijn.

We hebben voorts een betrouwbaar ambtenarencorps, dat zelden dingen onder de pet houdt of probeert de uitkomsten van onderzoeken te beïnvloeden. Zo krijgen we tenminste de juiste informatie op het juiste moment. Ik hoop dat ik nu niet te cynisch klink.

Vooruitziende blik

Van onze overheid moeten we niet teveel verwachten. Die roept zo lang mogelijk: niets aan de hand mensen! Een weekje ophokken en dan is alles weer voorbij. Neem maar vakantie op. Op eigen kosten uiteraard.

Mensen boven de zestig worden als extra kwetsbaar beschouwd. Daar hoor ik ook bij. Ik ben in feite dus al afgeschreven. Maar daar hoeven mijn mede-boomers en ik ons niet bij neer te leggen natuurlijk. Wij hebben al zoveel gifschandalen overleefd dat dit er ook nog wel bij kan.

Lees ook:
Mijn Halberiaanse ontmoeting met Ruud Lubbers

We kunnen beter niet meer knuffelen, zoenen of handen schudden. Ik weet nu wie hier blij van wordt, namelijk imam Ahmad Salam uit Tilburg. Hij is namelijk degene die in 2004 minister Verdonk weigerde een hand te geven. Geen enkele vrouw trouwens. Dat eerste begreep ik, dat tweede vond ik zelfkastijding. Maar goed, op dit moment scheelt dat toch weer een aantal besmettingen. Vooruitziende blik van de imam.

De koninklijke familie

Het beste is om uit te gaan van de eigen kracht en inventiviteit bij het ontlopen van het Corona-virus. Blijf dus uit de buurt van iedereen die graag naar massabijeenkomsten gaat, zoals voetbal, carnaval en de hadj (dat is een soort carnaval in Mekka). En ook niet naar het theater gaan. Ik zie Youp van ’t Hek ervoor aan dat hij lekker een lading COVID-19 de zaal in gaat staan blaffen als het hem zo uitkomt. Gewoon om te provoceren.

Niet met het openbaar vervoer. Blijf in bed of ga naar je huisje op de volkstuin. Laat boodschappen bezorgen en onderaan de trap zetten.
Een meer drastische maatregel is gaan paalzitten. Simeon de Styliet heeft voor zover bekend nooit enig virus opgelopen. Die is na 36 jaar paalzitten gewoon dood naar beneden geflikkerd.

De koninklijke familie heeft gewoontegetrouw al de wijk genomen naar Lech. Zogenaamd de jaarlijkse skivakantie, maar in werkelijkheid alweer op de vlucht voor de minste geringste dreiging. Zo kennen we ze weer!

Update: Op 17 maart is Youp opgenomen in het ziekenhuis. Met corona. Ik hoop niet dat u onlangs nog bij hem op de eerste rij heeft gezeten. De laatste berichten zijn dat het gelukkig alweer wat beter met hem gaat.

Laatste revisie op 17 april 2020.

(379 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • Bart

    Imam’s hebben natuurlijk altijd gelijk. Youp is gelukkig weer helemaal terug en kan alsnog al die Staphorsters besmetten met zijn colums in de NRC,en Rutte en de Koninklijke familie hebben één probleem gemeenschappelijk: ze komen er niet mee weg, Rutte niet met z’n nieuwe kabinet (ooit?) en die speedboat van WA van 2 mio zal snel verkocht moeten worden, in ieder geval voor de dood van Youp, anders blijft dat afzeiken..
    En helaas voor ons allen: voor wie niet gevaccineerd is wacht alweer een moeilijke tijd, toch Youp?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share