meisje strand
Nieuws en media

Influencers waren vroeger beter

Ik moet zeggen dat ik achteraf toch wel een beetje medelijden had met Famke Louise. Zij bleek een eenvoudig meisje, een drop-out schoonheidsspecialiste of zoiets, die er door de moreel verdwaalde Willem Engel ingeluisd was. Uiteindelijk mocht zij de klappen opvangen en de nationale hoon en bijbehorende drek over zich heen krijgen. Dat heeft zij niet verdiend. Nou ja, niet in die mate dat zij voor het front der natie bij Eva Jinek nerveus stotterend haar corona-keuteltje moest intrekken (#ikdoenietmeermee).

Sharm el Sjeik

Kijk, iedereen die een lipstick kan vasthouden en in een geil badpakje op het strand van Sharm el Sjeik gaat liggen verbeeldt zich een influencer te zijn.
Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Je moet beeldbepalend kunnen zijn voor de jonge generatie. Je moet onzekere tieners en adolescenten richting kunnen geven op het pas betreden pad naar volwassenheid, het ‘echte leven’.
Ik formuleer dit met opzet gewichtig, om te benadrukken dat er heus wel wat voor komt kijken om te kunnen influencen.

De échte influencers

Vroeger -en nu spreek ik weer even als gepokt en gemazelde boomer- stelden de influencers nog wat voor. Alleen heetten die nog niet zo. Wij hadden bijvoorbeeld Jan Cremer, Jan Wolkers, Gerard Reve, Joke Smit, Roel van Duin, Robert Jasper Grootveld, Simon Vinkenoog en later Van Kooten en De Bie.
Voor wie dit te links en/of te ingewikkeld vond, was er destijds altijd nog de intellectueel minder hoog vliegende koningin Juliana. Overigens werd die op haar beurt weer beïnvloed door de beruchte influencer Greet Hofmans.
Zet dat eens af tegen de binnen twee dagen weggejaagde Haarlemse stadsdichter Darryl Danchelo Osenga, en u begrijpt het niveauverschil waarmee wij tegenwoordig te dealen hebben.

Lees ook:
Klaarkomen op een vallend brugdeel

Bij de hedendaagse jeugd is het gebruikelijk om zichzelf allerlei gewichtige kwalificaties als ‘influencer’ aan te meten, maar dat is de vloek van deze tijd. Het wemelt ook al een poosje van de ‘opiniemakers’ en ‘opinieleiders’. Ik word daar altijd meteen obstinaat van. Want je ziet wat ervan komt.

Famke in perspectief

Wat moeten wij hier nu mee aan? Niets. In deze tijd kunnen wij ons beter niet opwinden over allerlei corona-maatregelen, maar ons contemplatief terugtrekken in de eigen gedachten. Of de geest geheel leeg maken, in plaats van ons te laten beïnvloeden door influencers en virus-ontkenners.
Wie toch nog moeite heeft zich los te maken van Famke Louise kan haar YouTube kanaal volgen (liefst niet te lang achter elkaar). Daar doet zij pretentieloze rap-liedjes, noodzakelijkerwijs veelvuldig gecorrigeerd door de auto-tune. Zo ervaren we Famke tegelijk weer in de juiste context, in plaats van in een te hoog gegrepen maatschappelijke discussie.

Laatste revisie op 27 september 2020.

(331 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

  • John Zwart

    Beetje sneu meisje dat ‘beroemd’ wilde worden die Famke.
    Maar geroosterd of niet, er is nog hoop voor haar. Eerst lachten we ook een beetje meewarig om die Britt Dekker, maar die heeft het nu toch maar gepresteerd een ”personality” op de tv te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
2
Share