Traumatische ervaringen met gele hesjes
Maatschappij en Politiek

Mijn traumatische ervaring met gele hesjes

Gele hesjes beheersen de afgelopen weken het nieuws. Het is u niet ontgaan. Ikzelf kan er niet meer tegen. Ik heb héél slechte ervaringen met gele hesjes. Om niet te zeggen: traumatische ervaringen (lees dit vooral voordat u zelf een geel hesje aantrekt). Dus ik houd mij er verre van. Ik heb er weliswaar twee in mijn auto, maar alleen omdat dit van overheidswege verplicht is.
Los van mijn persoonlijk ongenoegen zijn de gele hesjes een briljante marketingvondst. Bedoeld of onbedoeld. Daar kan zelfs Unox met z’n rookworstmutsen niet tegenop.

Zeiknat

Vroeger moest de ontevreden burger onder leiding van een vakbondsman (Wim Kok, Arie Groeneveld, Herman Bode) de straat op, met borden marcheren en op Dam, Museumplein of Malieveld een toespraak aanhoren die in de guurheid verwaaide.
“Willen we naar de Dam? Dan gáááán we naar de Dam!” (Herman Bode).
En daar gingen ze dan, meestal blauwbekkend en zeiknat van de regen.

Nu trek je gewoon een geel hesje aan, start een Facebookgroep en spreekt met z’n vijven af op de Erasmusbrug. Zo staat iedereen dan een half uurtje solidair voor schut en ontevreden te wezen, onder leiding van de gebruikelijke mediageile types die denken dat dit land niet zonder hen kan.

Daarna druipt iedereen weer af naar huis of naar de kroeg. Met toch maar mooi het gevoel dat men de politiek in het algemeen en Rutte in het bijzonder een poepie heeft laten ruiken. Om de gele hesjes kunnen ze niet meer heen. Rutte zegt het zelf: “Iedereen heeft een geel hesje aan, tot op zekere hoogte.”

Lees ook:
Een bezoek aan de dictatuur

Vooral dat laatste intrigeert mij. ‘Tot op zekere hoogte een geel hesje aan hebben’. Ik krijg dan visioenen van een geel naveltruitje. Nou, als onze premier daarmee wil gaan lopen en zodoende de eenheid in dit land denkt te kunnen herstellen, mijn zegen heeft hij. Daar komt die Baudet nooit overheen met z’n ijdele naaktfoto’s.

Slap statement

Los van mijn persoonlijke aversie tegen het gele hesje, vind ik het ook een ietwat slap statement. Bijna iedereen heeft zo’n ding bij de hand, van scootmobielrijder tot wegwerker. Je mag voor een overtuiging, een werkelijk doorleefd protest, toch wel wat meer inzet tonen. Die gele-hesjes-lieden zijn nog te belazerd om een behoorlijk spandoek vol te kalken.
Neem een symbool dat wat meer moeite en durf vergt om mee de straat op te gaan. Een uitgeholde Edammer kaas op je kop, een zelf gehaakte gele neuswarmer, een gele bodystocking met opengewerkt kruis, ik opper maar wat creatieve mogelijkheden. Consumeer desnoods dusdanig veel cadmium dat je zélf geel uitslaat. Dat maakt indruk. Over honderd jaar hebben ze het daar nóg over.
Zo ziet de rest van Nederland tenminste dat je niet maar meeloopt met de waan van de dag. In je gemakzuchtige gele hesje…

Laatste revisie: jan 13, 2019 @ 11:45.

Laatste revisie op 13 januari 2019.

(363 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

  • John Zwart

    Nou zolang Rutte zich steeds nadrukkelijker als vvd-er blijft opstellen in plaats van als ”premier van alle nederlanders” acht ik de kans groot dat de gele hesjes zich tegen hem gaan richten. Maar ik zal geen meelij hebben, hij heeft een wisselende grote minderheid jarenlang getart en uitgelachen. Dan vraag je erom.

  • Ximaar

    Voorlopig ga ik er van uit dat gele hesjes beroepshalve worden gedragen en anders gericht zijn tegen Macron. Misschien is het iets om façadeboek wat maanden te sluiten totdat mensen weer een beetje normaal worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share