de Wallen
Nieuws en media

Niet meer hoerenlopen

De afgelopen week zei mevrouw Anne Kuik van het CDA dat zij graag wilde dat de prostitutie in Nederland wordt verboden.
Niet dat ik mij nu direct in mijn belangen bedreigd voel, maar ik vraag me dan altijd af hoe iemand op zo’n kansloos idee komt. Immers, wij hebben het hier wél over het oudste beroep ter wereld, dat zich al die millennia heeft weten te handhaven. Ik zie dus niet hoe een voornemen van mevrouw Kuik daarin nu ineens tot een revolutionaire omslag kan leiden. Of zit er een persoonlijk motief achter dit idee? Wil zij gewoon een halt toeroepen aan het heimelijk hoerenlopen van al die gristelijke echtgenoten?

Ondergronds

Mevrouw Kuik vindt betaalde seks ‘niet meer van deze tijd’. Dat klopt. Prostitutie is van álle tijden en zal dat blijven. Ze sleept er allerlei -op zichzelf valide- argumenten bij waarom de betaalde seks ongewenst is. De bedrijfstak leidt tot uitbuiting en vrouwenhandel. Ook worden prostituees bij herhaling mishandeld door hun pooiers. Maar een prostitutieverbod leidt er alleen maar toe dat de sector ondergronds gaat en dat de excessen nog meer toenemen.

In de tijd dat de gemeente Amsterdam de prostitutie op de Wallen wilde aanpakken, interviewde ik een vrouw die kamers verhuurde aan sekswerkers (2009).
De controle vanuit de overheid bleek toen al behoorlijk streng en op de verhuurders rustte de plicht om te controleren of de vrouwen niet werden gedwongen. Anders konden ze hun vergunning kwijtraken. Ook werd het aantal ‘ramen’ sterk ingeperkt door panden op te kopen. Het heeft allemaal weinig tot niets geholpen, zeker niet voor de positie van sekswerkers.

Gerief

Zolang er vraag is, blijft er aanbod, in welke vorm dan ook, legaal of illegaal. Als argument voert het kamerlid aan dat in Zweden betaalde seks al jaren is verboden en dat dit leidt tot een vermindering van de straatprostitutie. Ik geloof hier niets van. Ik denk eerder dat de Zweedse sekswerkers en hun klanten andere wegen hebben gevonden om aan hun lichamelijk dan wel financieel gerief te komen.

Lees ook:
Een smadelijke aftocht

Beter haalbaar is het om voluit in te zetten op bestrijding van de mensenhandel en uitbuiting. Is dat voorgestelde pooierverbod van een jaar geleden er eigenlijk al?
In dit labbekakkerig land gaat men er nou nooit eens flink tegenaan om de de misstanden die de prostitutie omringen stevig in te dammen.
Daarbij komt dat er genoeg dames zijn die er niet moeilijk over doen en in de betaalde seks een leuke bijverdienste zien. In lokale media en internet vindt men volop ‘rijpe, sexy vrouwen’ klaarliggen voor een betaald verzetje. Ook sommige studentes zien hierin een leuke aanvulling op de studiebeurs. En dat alles geheel belastingvrij.

Dierenleed

Mevrouw Anne Kuik (CDA), kan wellicht veel meer eer inleggen met het bestrijden van het dierenleed in de agrarische sector. Zoals het massaal houden van varkens en kippen op te weinig vierkante meters. De misstanden in slachterijen. De dierenmishandeling tijdens veetransporten. Of het louter voor de bontindustrie uitmoorden van miljoenen nertsen. Maar gek genoeg houdt het CDA déze wantoestanden al decennia liever in stand. Want tja, de boeren, die zijn de achterban van deze partij waar men de mond vol heeft van ‘rentmeesterschap’. Anne Kuik wil vrouwen in een kwetsbare positie beschermen. Dat zou ze voor nóg kwetsbaarder dieren ook moeten willen.
Twee vliegen in één klap: ook veel boeren gaan naar de hoeren, heb ik gehoord.

Laatste revisie op 7 september 2020.

(206 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • John Zwart

    In zo’n partij als het CDA moet je als fractielid af en toe iets ”ethisch” te berde brengen om de aandacht te trekken. Het doet er niet toe of je voorstellen haalbaar zijn of zelfs maar iets van significante bijval verkrijgen. Het gaat om het moment, wie had er anders ooit van Anne Kuik gehoord?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
8
Share