Amerikaanse nerts
Schandelijke taferelen

Beroep: nertsen uitroeien

De afgelopen weken zijn de nertsenfokkerijen prominent in het nieuws. Want de nertsen hebben corona. Ze worden besmet door de mens. Alsof de arme dieren al niet genoeg te lijden hadden. Ze worden massaal geruimd, want ze mogen uiteraard geen gevaar voor de volksgezondheid gaan vormen.
Stel je voor.

Er waren 800.000 nertsen in Nederland. Dat zullen er nu veel minder zijn, want er zijn er al minstens 570.000 vergast (begin juni, bron RTL). Per 2024 is de nertsenfokkerij verboden in Nederland. Veel fokkers zitten vooralsnog met de klemmende vraag: ga ik na de ruiming nog even lekker door zolang het nog kan, of stop ik ermee? Het geestelijk lijden bij de fokkers is groot.

Vergassing en elektrocutie

Vindt u het erg als ik daar geen mededogen mee heb? Er is omgekeerd namelijk ook geen enkele compassie voor de nerts. Het enige nut van de nerts is dat je er een mooie dure bontjas van kunt maken. That’s it.
Daarvoor leggen in Europa jaarlijks miljoenen dieren het loodje.
Niet alleen nertsen, maar ook vossen en wasbeerhonden. Nertsen worden vergast als hun velletje op z’n mooist is, vossen worden geëlektrocuteerd. Het vergassen gebeurt in een kist met koolmonoxide. Elektrocutie gebeurt door stroom te zetten op bek en anus. Er zijn mensen die deze wreedheden bedenken. En uitvoeren.

Geld verdienen door dierenleed, het is erg gebruikelijk in Nederland. Ik vind het al verbijsterend dat het ooit zo ver heeft kunnen komen.
Ook dit is weer gebeurd in het kader van jarenlange bevoorrechting van de agrarische sector.
Wie een bontfokkerij begint heeft daar denk ik toch wel een vergunning voor nodig. Dus ergens waren er overheden en ambtenaren die deze praktijken goed vonden. Zij gingen akkoord met het houden van dieren in zeer grote aantallen, in kleine draadstalen kooitjes (70 cm lang, 40 cm breed en 45 cm hoog). De nerts is een solitair dier, hij moet er lekker op uit om te jagen. Hij is volslagen ongeschikt om in een kooitje te leven. Maar ach, welk dier nou wel?

Lees ook:
Plassen en Prinsjesdag

Massaal ombrengen

De overheden gingen er tevens mee akkoord dat deze dieren elk jaar massaal omgebracht worden, alleen maar om hun velletje. En dan ook nog eens voor de export, want in Nederland kun je je niet meer vertonen in een bontjas.
Toen eindelijk, na vele jaren, het besef was ingedaald dat deze activiteiten heel onethisch waren, kregen de fokkers nog bijna tien jaar de tijd om af te bouwen. Wat ze dus niet echt hebben gedaan. Ze krijgen nu ook nog financiële compensatie uit de schatkist. Sommige fokkers overwegen zelfs om naar Denemarken te verkassen, het paradijs voor de nertsenfokkers, want vooralsnog doen ze daar niet moeilijk.

Zo gaan wij -herstel: bepaalde mensen- in Nederland met dieren om. Wie zijn hond bij dertig graden in de auto achterlaat komt voor het gerecht. Wie jaarlijks honderdduizend nertsen vergast kan prijzen winnen vanwege de mooie velletjes.

TBS-kliniek

In regionale kranten zie je dan wel eens jankverhalen van fokkers die hun levenswerk naar de klote zien gaan door het komende fokverbod.
Wat verwachten ze nou van de lezer? Medelijden? Ja, sorry hoor, naar mijn smaak hoor je eerder in een tbs-kliniek als je het jaarlijks vermoorden van massa’s nertsen als broodwinning kiest.
Gek genoeg krijg ik bij mijzelf nu het gevoel dat ik wel héél fel van leer trek op dit onderwerp. Ik voel me bijna een activist. Raar eigenlijk. Want wie is hier nou de boosdoener? Dierenleed is inmiddels een vanzelfsprekend onderdeel van onze economie. Zie ook de varkens, de kippen en de koeien. Maar het is dus volslagen absurd en schandelijk!

Ik hoop dus dat u mij vergeeft dat ik geen empathie kan opbrengen voor de teloorgang van de nertsenfokker. Integendeel, ik zeg: je verdiende loon. Je had ook spruitjes kunnen gaan telen. Dan was je nu nog in business geweest…

Laatste revisie op 29 juli 2020.

(410 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

7 Reacties

 • John Zwart

  Alweer een fokkerij besmet. Wordt nu ”geruimd”.
  Ze krijgen compensatie bij de verordonneerde bedrijfsstop in 2023. Tot mijn verbijstering hoorde ik een van de al eerder ”geruimde” besmette fokkerijen zijn plan verklaren in 2021 toch zijn stallen weer te zullen vullen. Er is in die duizenden kooitjes geïnvesteerd. Dubbele compensatie? Ik durf me niet in te leven in wat leeft in des nertsenfokkers hersenpan.

 • Liesbethblogt

  Amen! Het is gewoon martelen van dieren wat ze er doen. Bij de eerste besmettingen dacht ik nog dat die geschifte verzorgers die beesten in hun bek gerocheld hadden maar bij zoveel denk ik dat er iets anders achter zit. Maar wat wil je als je veel mensen bij elkaar zet komen er ook ziektes. Veel beesten (varkens weten ze hier ook raad mee) bij elkaar is ook wachten tot het mis gaat. En dan moeten er preventief medicijnen in die in ons eten komen. Het nare is dat die boer ook niet meer toe kan met 20 varkens en 10 koeien. Genaaid door de boerenleenbank en opgehangen aan contracten. En dan maar hopen dat je eten niet doordraait en dat de jumbo er wat voor wil geven. Het zou al schelen als het eten wat we maken hier gegeten wordt.

 • Henk van S tot S

  Mmmh, TBS dus!!!
  Als ze zalf nog geen corona hebben lijkt het me een goed idee om die gasten Ter Beschikking v/d Slachthuizen te stellen 😉

 • Assyke

  De tijd is nog niet rijp. De Verlichting, al hebben we die nu al een paar eeuwen achter de rug, was uitsluitend gefocust op vermenselijking van de mens.

  Ondanks de PvdD is er vrees ik nog zeker een halve eeuw nodig voordat het dier hetzelfde onaanraakbare status krijgt als de mens…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
6
Share