Ouderkerk ad Amstel
Nieuws en media

Onbeholpen opinies uit de showbizz

Bekende Nederlanders zijn meestal bekend omdat ze een kunstje doen op televisie. Of dat een leuk of goed kunstje is laat ik hier wijselijk in het midden. In elk geval is er blijkbaar een markt voor dat kunstje.
Als het daarbij bleef, kon ik er nog begrip voor opbrengen dat ze zo nodig bekend moeten zijn en blijven. Iedereen doet het kunstje waarin hij of zij goed is. Ze zingen een liedje, doen een dansje, presenteren een songfestival of een roddelprogramma. Zelfs met gebarentaal kun je een nationale beroemdheid worden.
Buiten dat zijn het eigenlijk gewone mensen zoals u en ik.

De ellende is, dat ze door hun bekendheid vaak nog extra praatjes krijgen. Dan gaan ze een mening knutselen over zaken waar ze geen verstand van hebben. Of in elk geval een mening die inwisselbaar is voor die van de gemiddelde Nederlander. Niets mis mee, maar hij voorziet niet in een nationale behoefte.
Wij moeten dan ineens kennisnemen van de opinie van René Froger, Gordon of Gerard Joling. Dat gaat bijna altijd fout.
Deze Bekende Ego’s voegen dus weinig toe aan het debat, leveren totaal geen bijdrage aan de opinievorming. Uiteindelijk draait het meestal uit op ordinaire stemmingmakerij.

Wijsneuzen over racisme

De afgelopen week hebben we weer diverse wijsneuzen kunnen zien leuteren over het racisme-debat. Grote ophef over Johan Derksen en René van der Gijp. Zij hadden zich uitgelaten over racisme in het algemeen en ene meneer Akwasi in het bijzonder.
Die Akwasi ken ik sinds kort van zijn doortimmerde opinie over Zwarte Piet die hij hysterisch ten gehore bracht op de Dam. Deze Afro-Iberische assistent van Sinterklaas zou hij in zijn gezicht gaan schoppen. Echt een standpunt waarvan ik dacht: gut, zo heb ik er nog nooit tegenaan gekeken! Hier kom ik verder mee in deze kwestie!
Voetbal Inside scoorde een week later doodleuk weer een kijkcijferrecord op het racisme-onderwerp. Iedereen was natuurlijk benieuwd wat Derksen nu weer voor diepzinnige malligheden over de gekleurde medemens zou debiteren. Gek dat ze nou juist die Akwasi niet hadden uitgenodigd. Dat zou de uitzending bijzonder verlevendigd hebben, stel ik mij voor. Maar Derksen was natuurlijk bang dat zijn snor eraf getrapt zou worden.

Lees ook:
Heel veel haat en harteloosheid

Viel verkeerd

Maar goed, het borreltafelgeleuter over racisme van Derksen en consorten viel vorige week dus al geheel verkeerd. Op zich wel logisch, want deze heren hebben alleen verstand van voetbal. Maar alsof dat nog niet genoeg was, moesten wij ineens óók geïnformeerd worden over het feit dat Albert Verlinde hier woedend over was. Ja, so what? Verlinde gaat over musicals en roddelprogramma’s en misschien hooguit nog wat homo-gerelateerde onderwerpen. Zijn woede over Derksen is ons worst en onbetekenend.

Te weinig omhanden

Weet u wat het is? De Bekende Nederlanders hebben momenteel te weinig omhanden. Er wordt niet of nauwelijks gevoetbald. De musicals zijn stilgevallen, de festivals verboden. Dan verbleekt de aandacht waarvan deze mensen leven. Hun ego verschrompelt waar ze bij staan. Dan gaan ze krampachtig dingen doen die we zélf net zo goed of beter kunnen: een mening hebben.
Belangrijk advies dus voor de komende tijd: luister niet naar hen! Maak een gedegen onderscheid tussen Voetbal Inside en Buitenhof! Tussen Albert Verlinde en Bas Heijne. Tussen Annabel Nanninga en Sheila Sitalsing. Tussen Akwasi en Tommy Wieringa. Tussen Marianne Zwagerman en Kustaw Bessems.

Betaalmuur

Mocht dit allemaal een beetje teveel werk worden, dan kunt u altijd nog mijn mening als leidraad nemen als u er zelf niet uitkomt. Ik geef toe, het is een noodgreep. Maar die leidt niet tot nationale ophef, waar je vervolgens nog een week last van hebt. Misschien ook wat pretentieus, maar mijn mening is tenminste gratis. In tegenstelling tot die van Bert Wagendorp. Die verschuilt zijn mening altijd achter de betaalmuur van de Volkskrant. Betalen voor een mening, zijn ze daar helemaal gek geworden? Te makkelijk ook, alleen preken voor eigen parochie.
Blijf dus rustig hier, bij mij, in de schaduw, in de luwte van het debat.

Laatste revisie op 23 juni 2020.

(251 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

5 Reacties

 • John Zwart

  Ik begrijp er niets van dat iedereen zich nog steeds zo vreselijk druk zit te maken over die Johan D. Elke keer als hij weer iets gezegd heeft. Waarom luisteren naar zo’n sneue man? Doe als ik en ga gewoon iets leuks doen!

  • Arnoud Hugo

   Ben ik met je eens. Maar in mijn geval betekent ‘iets leuks doen’ daar een stukje over schrijven. Daarnaast zie ik een weblog als het mijne ook een beetje als kroniek, zodat jaren later nog is terug te lezen waarover zich op een bepaald moment druk maakte.

 • Ximaar

  Akwasi ken ik alleen als stamgast van DWDD.Net als Derksen een aardige man, die meer rapt dan voetbalcommentarieert. Als je moe wilt worden van Johan D, dan raad ik aan naar 40up te luisteren. Daar heeft ie te lange verhalen over (gelukkig) vergeten bluesfiguren uit Tulsa-ZO. Daar kan Ivo Niehe niet tegenop. Maar ook voor dat programma is er gelukkig geen luister- en/of kijkplicht.

  • Arnoud Hugo

   DWDD kijk ik al jaren niet meer, dus vandaar dat ik Akwasi niet ken. Voor het fenomeen ‘rapper’ kan ik ook niet echt warm lopen. Er zijn maar enkele goede, maar zelfs dat houd ik niet echt bij. In het gunstigste geval is het kromtaal, in het slechtste is het seksistisch en verheerlijkt het geweld. Als je je startkwalificatie niet hebt gehaald, kun je altijd nog gaan rappen. Convince me otherwise.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share