Sinterklaas reetveegpieten
Geschreven voor Amsterdam Centraal

Reetveegpieten

Ik zeg tegen mijn zoontje van tweeënhalf: “Zie je daar die zwarte man naast Sinterklaas? Dat is een uiterst omstreden figuur. Dat is Zwarte Piet!”
Hier begint tegenwoordig de ellende.
Zwarte Piet mag niet meer, maar hij is er nog wel.

In Amsterdam hebben ze er een roetveegpiet van gemaakt, met roet van de schoorsteen.
Ik lees dan altijd ‘reetveegpiet’, maar dat kan ik uit pedagogische overwegingen niet hardop tegen dat kind zeggen. Is ook van ondergeschikt belang.

Halve Zoolstra

Wij wonen in Amstelveen en daar doen ze niet aan roetveegpieten.
Hier blijven de pieten zwart.

Hoe leg ik dat uit? Wij hebben niet eens een schoorsteen. Ook niet voor een open haard. Bij ons kan Piet niet naar binnen.
“Verwacht dus niet teveel van Zwarte Piet” zeg ik tegen mijn kind. Ik kan moeilijk aankomen met dat verhaal van Halbe Zijlstra, die halbe zool van de VVD. Die maakt z’n zoon wijs dat Piet een loper heeft waarmee hij alle huizen in kan.
Gaat bij ons niet lukken, wij hebben het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Schending privacy

Het zou bovendien een schending van onze privacy zijn. Er zijn zelfs mensen die een wit voetje van de wijkagent al een aantasting van de persoonlijke levenssfeer vinden, dus kunt je nagaan wat een binnentredende Zwarte Piet met ze doet.
Mijn zoontje snapt er al een tijdje niks meer van. Is ook niet makkelijk, met zo’n vader als ik.

Maar goed, Amstelveen blijft dus ijskoud doorgaan met het sarren van de aanstootnemende gekleurde medeburger. Hier regeert de VVD, en in die partij hebben ze geen boodschap aan gevoeligheden uit het slavernijverleden. Stiekem kijken ze daar zelfs met enige heimwee op terug.

Lees ook:
Zweetlucht uit heden en verleden

Een grens

U ziet, ik wring ik me in allerlei bochten om het Sinterklaasfeest een beetje uit te leggen aan zo’n kind. Maar er zit natuurlijk een grens aan wat een ouder aan lulverhalen kan verzinnen.

Misschien stappen we volgend jaar wel over op de Kerstman. Geen gedoe meer met racisme, surprises, schoenen zetten bij de centrale verwarming, gedichten en al die rare leugens die je aan je bloedeigen kind moet verkopen.

Foto: Ria Dierikx via Pixabay.

Tevens verschenen op Amsterdam Centraal, het blog over Amsterdam en omgeving.

Laatste revisie op 31 januari 2019.

(497 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share