Spionage in Nederland
Maatschappij en Politiek

Spionage in Nederland

De spionnen van de AIVD waren geïnfiltreerd in de Russische hackersgroep Cozy Bear. Ze zagen hoe de Russen allemaal stoute dingen deden om de Amerikaanse verkiezingen te manipuleren. Onze oranjespionnen kregen internationaal lof voor deze prestatie. Het zegt mij niets. Ik moet het maar geloven. Iedereen is trots op iets wat wij niet begrijpen.

Mijn beeld van een hacker is een slonzig obees wezen (genderneutrale aanduiding) met nerd-knotje in een halfduistere ruimte achter drie enorme panoramisch opgestelde beeldschermen. Over die schermen rollen oneindige reeksen enen en nullen. Rondom zwerven half leeggegeten pizzadozen.

Alles is met internet verbonden. Tot de bediening van sluizen en bruggen toe. Onze geheime bewakingscamera’s zijn allang niet meer geheim. Alles kan op afstand worden gemonitord en bediend.

Jonge Democraten

De Jonge Democraten van de VVD stuurden een ingezonden brief naar de Volkskrant. De ’sleepwet’ (Officieel: Wiv) die de veiligheidsdiensten meer afluistermogelijkheden geeft, was volgens hen niet nodig. De infiltratie door de AIvD van de Russische hackersgroep Cozy Bear toonde aan dat onze spionnen tóch al overal bij konden.

Een voormalig AIVD medewerker reageerde prompt: met de sleepwet is alles juist béter geregeld! Alles wordt nu gecontroleerd. Vóór 2002 moest het allemaal stiekem.
Kun je nagaan hoe de burger altijd besodemieterd is, denk ik dan.

Betrouwbare overheid

Voor zo’n wet over meer bevoegdheden voor de veiligheidsdiensten is in de eerste plaats een betrouwbare overheid nodig. En die betrouwbaarheid is op veel terreinen ver te zoeken.
Het is een overheid die stiekem grote belastingvoordelen geeft aan de multinationals, terwijl de gewone man netjes belasting moet betalen. En wie z’n boetes niet betaalt kan rekenen op 100% verdubbeling. Dat zijn woekerpraktijken waar de maffia zich niet voor zou schamen.
Het is een overheid die decennia lang de hele provincie Groningen op losse schroeven zette zonder rekening te houden met de risico’s voor de bewoners.
Het is een overheid die al decennia geleden 30 miljard gulden uit ‘s lands grootste pensioenfonds ‘leende’ en nooit meer teruggaf.
Het is een overheid die zonder blikken of blozen de pensioenleeftijd verhoogt op kosten van de werknemers. En zo kan ik nog wel even doorgaan als ik er echt moeite voor ga doen.

Lees ook:
Laat ik het niet over liegen hebben

Dus waarom zouden wij zo’n overheid wél het vertrouwen geven dat onze privacy gewaarborgd is? Ook bij toekomstige regeringen?

Twee krokodillenklemmetjes

Krokodillenklemmen

Los van de twijfelachtige noodzaak (het was niet voor onszelf): was dat infiltreren van die hackersgroep eigenlijk wel legaal? Ik denk dat ze het vooral konden doen omdat Nederland een groot internationaal internetknooppunt is en dat de AIVD daar met twee krokodillenklemmetjes stiekem een tapdraadje aan heeft gehangen om het Russische internetverkeer te monitoren. Ik sla maar een slag, ik heb hier geen verstand van. In het geheim gebeuren er heel veel dingen waarover de gewone Nederlander niet wordt ingelicht. Zoals de eerder genoemde belastingdeals. De doorvoer van wapens naar Israel of andere instabiele regio’s in de wereld. De opslag van kernwapens op ons grondgebied door een buitenlandse mogendheid met een krankjorume regeringsleider.

De digitale middelvinger

Dat gepubliceerde succesje voor onze nationale spionnen werd door Rutte meteen aangegrepen om nog eens op het belang van die sleepwet te wijzen. Wij geven hem de digitale middelvinger, want de AIVD heeft slechts geïllustreerd dat ze die sleepwet helemaal niet nodig hebben. Ze kunnen inbreken bij wie ze willen en dat doen ze ook als het nodig is. Legaal of niet. Ook bij u en mij. Ik heb dan ook mijn immense verzameling digitale pornovoetbalplaatjes geanalogiseerd en buiten het zicht van de sleepwet in schoenendozen op de vliering gezet.

Update maart/april 2018: Bij het referendum op 17 maart 2018 werd de Wiv met een krappe meerderheid afgewezen. In april kwam de regering met aanpassingen waarbij bepaalde elementen van de wet stricter werden gereguleerd.

Laatst bewerkt: mrt 17, 2020 @ 16:36.

Laatste revisie op 17 maart 2020.

(292 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

5 Reacties

  • JOHNN

    Grappig stukje (als het niet ook verontrustend was…)
    Het nare is dat het gemiddelde Kamerlid er ook niks van snapt. Zo komen alle privacy afbrekende maatregelen er probleemloos door. Want hoe kun je de Aivd nu een motie van wantrouwen geven als je geen snipper van bewijs hebt dat ze niet te vertrouwen zijn? Het enige wat ik er tegen heb is die melding NADAT er iets vervelends is gebeurd: ” de dader werd al enige tijd geobserveerd”. Als ze nou eens begonnen met iets meer dan observeren te doen met die lieden voordat ze dader zijn geworden? In plaats van hun tijd te besteden aan de inhoud van nog meer sleepnetten?
    Verder vrees ik ook dat er nu al veel zonder vergunning gevist wordt…

  • ximaar

    Dit ‘succes’ diende waarschijnlijk om de burgers nationalistiser te maken en milder te stemmen qua Wiv. Onze banken kregen het daarna flink te verduren met DDoS aanvallen. Met ‘onze’ (de mijne uitgezonderd) parmantigheid vroegen we er om.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share