Cocaïne
Criminaliteit

De bestrijding van het Taghi-terrorisme

De regering heeft ferme woorden gesproken over de bestrijding van de drugsmaffia. En in de eerste plaats moet natuurlijk de ergste mocromaffioos, Ridouan Taghi, zo spoedig mogelijk worden gevat.*) Dat schijnt nog niet zo makkelijk te zijn, want hij beschikt over dermate veel geld dat hij zich overal kan verstoppen. Men vermoedt bijvoorbeeld in Dubai. Maar het kan natuurlijk ook in een Center Parcs huisje op de Veluwe zijn.

Geheime diensten hebben er geen trek in

Bij de onnozele burger, zoals ik, zijn in de loop der tijd toch wel enkele vragen opgekomen. In het kader van de terrorismebestrijding is nog niet zo lang geleden wetgeving van kracht geworden die het de geheime diensten mogelijk maakt in ruime mate gegevens en communicatie af te tappen. We kunnen Taghi rustig aanmerken als terrorist, want hij vermoordt onschuldige mensen, zaait angst en ontwricht de maatschappij. Ik mag dus hopen dat de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding nu eens vol op het orgel gaat om die Taghi te pakken. Probleem is alleen: de veiligheidsdiensten hebben er niet zo’n zin in… Nou, dan maar stiekem gaan vragen bij de Mossad in Israël. Die weten hoe je zo’n haram varkentje als Taghi wast. Het zal wel illegaal zijn, maar hé, in het verleden hebben we genoeg illegale dealtjes met Israël gehad, zoals wapendoorvoer vanuit de VS. We moeten oplossingsgericht blijven denken.

Waarvan wordt Taghi’s advocaat betaald?

Vreemd vind ik de rol van Inez Weski, zijn advocaat. Uiteraard heeft iedereen recht op een advocaat, dus ook Taghi, maar waarvan wordt zij betaald? Van het criminele vermogen dat Taghi heeft verkregen met zijn drugs-imperium? Lijkt mij hoogst illegaal. Waarom wordt haar niet gevraagd dit uit te leggen?
Ook instrueert Taghi blijkbaar gewoon zijn kompanen in Nederland om dure topadvocaten in te huren als er weer een paar bendeleden zijn opgepakt.

Ik ben een leek, maar ik vroeg me altijd al af hoe de eerste de beste officieel armlastige boef in Nederland (bijstandsuitkering) ter zitting kon verschijnen met een Moszkowicz of een Spong. Terwijl de gesubsidieerde rechtsbijstand vrijwel geheel ter ziele is. Puntje van aandacht dus.

Mag het een onsje minder op de Zuidas?

Over advocaten gesproken: behoren de advocaten op de Amsterdamse Zuidas soms óók tot de cocaïnemaffia? Het is een publiek geheim dat in die kantoren de coke niet aan te slepen valt. Nou kunnen die gasten wel een oppeppertje gebruiken, want het schijnt dat ze echt tot diep in de nacht moeten werken. Ze verdienen veel, maar worden geestelijk en lichamelijk echt verschrikkelijk door hun bazen te grazen genomen naar het schijnt.

Niettemin zou het wel van respect en postume collegialiteit voor de vermoorde Derk Wiersum getuigen wanneer er op de Zuidas eens een fikse rem op het eigen cokegebruik gezet zou worden. Dan maar een uurtje vroeger naar bed. Het rioolwater zou er ook meteen een stuk schoner van worden.

De jonge aanwas

Dan de aanwas van jonge mini-maffiosootjes, niet zelden voorzien van een migratie-achtergrond. Die worden gelokt door het grote geld. Ik lees dat de helft een IQ van hooguit 80 heeft en uit een gezin komt dat niet bij machte is om ze een goede opvoeding te geven. Laat staan ze op het rechte pad te houden. De politie weet in de meeste gevallen om wie het gaat (top 600), want ze zijn op jonge leeftijd al in aanraking geweest met justitie of kennen op z’n minst het politiebureau van binnen.

Lees ook:
Straks bungelen de lijken in de bomen

Schuld

Hier ligt een groot deel van de schuld bij de overheid, door jarenlange bezuinigingen op onderwijs, buurthuizen, buurtwerkers, straatcoaches en geestelijke gezondheidszorg voor jongeren. Ook het gebrek aan spreiding bij de huisvesting heeft in het verleden de kiem gelegd voor ghetto vorming en verloedering in sociaal zwakke wijken.
Veel mensen op wijkniveau hebben hun stinkende best gedaan om de situatie te verbeteren, maar het was dweilen met de kraan open.
De overheid moet dan niet alleen grootschalig investeren in veiligheidsdiensten, maar ook in de wijken. Buurthuizen, sport, het moet allemaal veel uitgebreider. De stadsdelen moeten terug, want dan is het zicht op de problemen fijnmaziger.

Onmachtige ouders

Onmachtige ouders moeten worden ondersteund en aangesproken. Juist hier durven doorpakken: tekortschieten in de opvoeding is feitelijk ernstige verwaarlozing. Een reden voor uithuisplaatsing lijkt me. Momenteel is het meestal een beetje aanmodderen met diverse hulpinstanties die het beste met ze voor hebben, maar geen deuk in een pak boter slaan. Mijn eigen waarneming met betrekking tot de geestelijke jeugdzorg is, dat de sector niet uitblinkt in professionele effectiviteit en doortastendheid. Wél in bureaucratie overigens.

Wat moeten we doen?

Nu is het momentum voor de overheid om eens stevig aan de bak te gaan. We praten over kinderen uit achterstandswijken, wijken met over het algemeen zwaksociale milieus, werkloosheid, gebroken gezinnen, primitieve religieuze opvattingen, schooluitval, armoede. Hier valt een wereld te winnen. Radicalisering en criminaliteit ontstaan in dezelfde vijver.

Er is in die wijken uitgebreide ondersteuning nodig, gecombineerd met eisen stellen. Kinderen die al voor hun zestiende afglijden naar de criminaliteit moeten uit die giftige setting worden weggehaald. Niet steeds dat pappen en nathouden, maar nu ook eens durven doorpakken. Laten we nadenken over (tijdelijke) gastgezinnen, eventueel sociale dienstplicht, op werkstage in Hongkong, China of een ander autoritair land waar ze niks pikken. Te rigoureus wellicht voor het gemiddelde GroenLinks kamerlid, maar misschien helpt het om eens over de eigen politieke schaduw heen te springen.

Uiting van machteloosheid

Mijn bespiegelingen omtrent dit onderwerp zouden geloof ik niet misstaan op een partijbijeenkomst van PVV of FvD. Terwijl ik mezelf toch zo links vind. Ik overweeg het begrip ‘links’ te herdefiniëren. Want volgens mij denkt tachtig procent van Nederland er net zó over. Dat moet wel een uiting van machteloosheid zijn.

Afbeelding: Pixabay (CC)

Update: Op 16 december is Ridouan Taghi in Dubai opgepakt.

Laatste revisie op 16 december 2019.

(361 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

5 Reacties

 • Opstaannnn

  De politie moet gewoon keihard optreden tegen drugshandel/en gebruikers.
  Gewoon hoge strafffen ook voor alleen verkoop of inkoop van de drugs.
  De invoer keihard straffen met levenslang bv
  Ik zie dat corrupte ambtenaren of grote drugshandelaren Max 12 jaar krijgen waarvan 1/3 voorwaardelijk is 8 jaar is zo voor bij maar als ze bv minimaal 30/40 jaar kunnen krijgen dan gaan mensen na denken of het allemaal waard is op 30/40 of levenslang te gaan riskeren. Ze moeten keihard gaan opstaan tegen de drugscriminaliteit en beter samen werken met landen uit zuid Amerika en Nederland moet samen met de EU druk zetten op landen als Colombia Peru Bolivia venuzela Brazilië tegen drugshandel desnoods geen handel met deze landen doen zolang er drugs word verstuurd vanuit deze landen.

 • Ximaar

  Kan me goed in je verhaal vinden en als ik het zo lees, dan kwam het van behoorlijk diep. Zelf heb ik het ooit bij 1 gewone sigaret gehouden. Heb dus makkelijk praten. Heb overigens wel gedronken en die troep is ook behoorlijk maatschappij-ontwrichtend. Mogelijk wel erger als je huiselijk geweld er bij in acht neemt. Heb ook gedacht dat het vrijgeven de wind (en het geld) uit de zeilen neemt van de mafiafiguren. Als dat al lukt, dan schuiven ze door naar iets anders illegaals. Zelf snap ik niet dat hun marketing zo effectief is, ze doen niet eens aan reclame op TV of internet. En NL is niet het enige land dat achter de feiten aansjokt. Het is wereldwijd een probleem.

 • Henk van S tot S

  De Beste manier om van drugscriminelen af te komen is, gewoon niets meer opsporen:

  Door het grote aanbod keldert de prijs en is het niet meer interessant voor “lijpenkoppen-maffia”.

  Is het tekort bij de politie ook meteen opgelost.

  N.B.
  Er moet natuurlijk wel wat meer geld naar de verslavingszorg.

 • John Zwart

  Je knoopt hier wel een heleboel zaken aan elkaar. Waarmee ik het onderlinge verband niet wil ontkennen. Maar wat mij het meest verontrust is het volgende. Er zijn peilingen verricht onder de geregelde bezoekers van pop evenementen en andere vergelijkbare feesten. Ze vinden het allemaal verschrikkelijk die steeds gewelddadiger drugscriminaliteit, ze vinden het schandalig dat de illegale productie van drugs leidt tot ernstige vervuiling van het milieu dat al zo onder druk staat, ze vinden dat vervuiling van het grondwater en als gevolg mogelijk vervuild drinkwater gewoon niet kan. Als je vervolgens vraagt of ze (met deze feiten in gedachten) minder drugs gaan gebruiken en op feesten geen pilletjes meer zullen slikken is het antwoord: nee. Als je de cokesnuivers van de zuidas dezelfde feiten memoreert en de vraag stelt of ze daarom minder gaan snuiven geven deze volwassen mensen hetzelfde antwoord als de pubers: nee. Zoals met alles moet het de wal zijn die het blind varende schip keert. Net als met het klimaat. Al 50 jaar is het scenario bekend. Pas als het water boven de lippen en neusgaten staat komt er beweging. 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share