verkenners
Maatschappij en Politiek

Verkenners in een mijnenveld

Er zijn twee verkenners aangesteld om af te tasten welke partijen er eventueel in aanmerking komen voor regeringsdeelname. Dit is gecompliceerder dan ik het nu opschrijf. De verkenners zijn mevrouw Jorritsma (VVD) en mevrouw Ollongren (D66). Verkenners in een mijnenveld. Ik verken even voor u of de dames voldoende toegerust zijn voor dit werk. Goed overigens dat het dames zijn.

Jorritsma is een molenaarsdochter en jonkvrouw Ollongren is van oude Finse adel. Dit standsverschil is in de praktijk geen probleem. Jorritsma heeft zich opgewerkt tot ritselende beroepsbestuurder. Jonkvrouw Ollongren belandde op het schavot van de Eerste Kamer, waar zij een Motie van Afkeuring om de adellijke oren kreeg. Zo’n motie was sinds 1875 niet meer voorgekomen. De dames hebben dus min of meer een gelijke uitgangspositie: allebei discutabel, zo niet onbetrouwbaar. Ze kunnen met elkaar door één deur.

Onfris schandaaltje

Jorritsma had nog wel een gaatje in haar agenda vol nevenfuncties, want Sail gaat dit jaar niet door. En dus hoeft ze niet mee te varen op een bobo-bootje tussen de tall ships. Ze komt er altijd een beetje tipsy vandaan. De champagne klotst daar de spuigaten uit. Momenteel is ze waarschijnlijk wel nuchter en mag ze geacht worden op koers te kunnen blijven bij haar verkennerstaak. Maar bij Jorritsma weet je het nooit. Voor je het weet is ze weer in een of ander onfris schandaaltje verwikkeld.

Padvinderij

Moeten we ons eigenlijk afvragen of de dames de juiste kwalificaties hebben voor een verkennersopdracht? Hebben ze bijvoorbeeld een degelijke achtergrond bij de padvinderij? Jorritsma zie ik nog wel als akela rond het kampvuur springen, maar Olongren lijkt me hooguit een schuchter zeeverkennertje zonder zwemdiploma.

Lees ook:
Een genie in het promoten van zichzelf

Lampenkap

Voor Annemarie Jorritsma kan ik de minste sympathie opbrengen. Jarenlang heb ik haar door de Nederlandse politiek zien scharrelen en rommelen. Nooit heb ik haar kunnen betrappen op beleid waar onze samenleving beter van wordt. Bovendien doet ze me altijd denken aan een staande kamerlamp uit het interbellum. Met een mottige lampenkap. Dat mag natuurlijk geen criterium zijn, maar ik krijg dat beeld gewoon niet weg.
Ollongren doet mij helemaal nergens aan denken. En dat is misschien nog wel erger. We zullen zien wat er uitrolt. Hoogstwaarschijnlijk een ouderwets rechts kabinet zonder veel hoop en perspectief. Maar voor die inschatting hoef je geen verkenner te zijn.

Update 25 maart 2021: Al na enkele dagen zijn de Verkennertjes het spoor helaas volkomen bijster. Verkenner Ollongren bleek corona te hebben, ontvluchtte het Binnenhof en had haar aantekeningen duidelijk zichtbaar onder de arm. Iedereen kon meelezen, in de eerste plaats natuurlijk de fotografen. De verkennertjes waren daarna genoodzaakt hun opdracht terug te geven.

Zo zie je maar weer. Dit stukje is een beetje lacherig en spottend. Maar volkomen terecht, naar nu weer eens blijkt. De incompetentie druipt ervan af.

Laatste revisie op 25 maart 2021.

(230 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

  • Ximaar

    We gaan wat meemaken. CDA heeft geen zin meer en wil uitrusten/bijkomen in de oppositie. D66 zegt nee tegen FvD, PVV en/of Ja21. Gelukkig komt er binnen een paar weken de nieuwe MiMeDi (Mens-Millieu-Dier) waarin de PvdA, GL en de PvdD opgaan. Bij elkaar ruim voldoende zetels. Natuurlijk beginnen Rutte en Kaag een duo-premierschap, waarbij Kaag vooral de contacten binnen de EU onderhoud en daar een soort opvolger van Merkel wordt.

      • John Zwart

        arnoud, de staande schemerlamp is bij mij blijven hangen, sinds ik haar meemaakte als burgemeesteres in almere. hoopte dat ze inmiddels oud genoeg was voor de kringloopwinkel, vervolgens maar (met zucht van verlichting) afgedankt voor de politiek. Helaas duikt ze opnieuw op !!!. Verkenner/informateur, kan ze dat wél op haar ouwe dag? Misschien krijgt ze nog corona, na de Jonge en Olongren, want uit zichzelf zoekt deze ritselaarster de schaduw niet op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share