Het schoonmaakbedrijf in 2006
Criminaliteit,  Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zwaar geschut in Nieuw-West

De Johan Huizingalaan in Amsterdam Nieuw-West is negatief in het nieuws. Onverlaten plaatsten explosieven bij enkele winkels en bedrijven of schoten er hun Kalasjnikov op leeg. De nieuwe burgemeester kwam achteraf kijken om de verontruste buurtbewoners een hart onder de riem te steken. Er is nu cameratoezicht en een mobiele politiepost.

De Johan Huizingalaan is een kilometerslange laan. Best mooi en ruim. Dagelijks wordt de verkeersstroom er bezadigd afgewikkeld.
Ik ken Johan H. al sinds mijn jeugd. Decennia lang woonde ik er vlakbij. Maar nu is er dus gedonder. Meerdere keren vonden er aanslagen plaats op dezelfde plek. Een stukje van vijftig meter met kleine bedrijven en winkels. Samen te vatten onder de noemer ‘saai’.

Door de winkelruit

Opvallend vond ik de betrokkenheid van het schoonmaakbedrijf HBS. Daar is twaalf jaar geleden ook al eens een aanslag op gepleegd. Een boze werknemer had zijn busje door de winkelruit naar binnen gereden. Andere koek dan kogels en granaten, maar ja, wanneer je busjes op deze manier alternatief gebruikt is dat naar huidige maatstaven een aanslag. Ik heb daar toen nog uitgebreid verslag van gedaan. Maar goed, het zal allemaal toeval zijn. Toch?

Remsporen in de wc

Wat is dat toch met die bedrijven? Waar houden ze zich in werkelijkheid mee bezig? Hoe verwerpelijk ook, het is natuurlijk niet voor niks wanneer een pand meerdere keren onder vuur komt te liggen. Blijkbaar is er iemand in de klantenkring ontevreden. Deed het schoonmaakbedrijf zijn werk niet goed? Zat er nog stof bovenop de fotolijstjes? Zaten er nog remsporen in de wc? Is de boze werknemer van destijds wederom door het lint gegaan? Had het eten van het eethuisje aanleiding gegeven tot ernstige buikloop?
Of waren er partijen geestverruimende middelen gewoon niet op tijd geleverd? Zijn er ‘vrijwillige donaties’ niet op tijd afgedragen?

Lees ook:
Zware tijden voor de mocromaffia

Louche activiteiten

Ja, sorry voor de vuige insinuaties, maar feit is dat bij u en mij de statistische kans dat er een handgranaat in het portiek ligt verwaarloosbaar klein is.
Ook in de Jan Evertsenstraat werd een explosief gedeponeerd. En ook bij die straat heb ik me in het verleden wel eens afgevraagd hoe sommige middenstanders rond wisten te komen met de verkoop van telefoonhoesjes. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Veel bedrijfjes zijn volgens mij alleen maar een façade voor louche activiteiten.[/inlinetweet]

Hopelijk worden de daders van de aanslagen snel gevat. Het zal wel hetzelfde clubje zijn, dus dan is er weer rust in de Jan Eef en op de Johan H.

Foto: Het getroffen schoonmaakbedrijf in 2006.

Nieuwste revisie: jan 13, 2019 @ 13:27

Laatste revisie op 13 januari 2019.

(296 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share