Volendam - Pixabay
Schandelijke taferelen

Aanval op Volendam afgeslagen

Een waarschuwing vooraf: als u in Volendam woont of grote liefde koestert voor dit dorp, lees dit stuk niet! Het is kwetsend, ongenuanceerd, generaliserend en daardoor voor buitenstaanders misschien wel herkenbaar.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet besloot te gaan demonstreren in Volendam. Die plaats kiezen ze niet voor niets, in het kleingeestige Volendam krijg je ze maximaal op de kast met een demo tegen Zwarte Piet. En dus genereer je de landelijke publiciteit die je wenst.
Kijk, ze hadden ook naar Badhoevedorp kunnen gaan, maar daar krijg je nul effect. Daar heb je zelfs kans dat de mensen je koffie en soep komen brengen. Daar is het voorman Jerry Afriyie natuurlijk niet om te doen.

Ophef moest er komen

Nee, schandelijke racistische ophef moest er komen. En de Volendammers tuinden er met open ogen in! De demonstranten werden bekogeld met oliebollen, eieren en visafval. Hoewel dat van die vis niet helemaal zeker is, het kan ook de gangbare kwaliteit zijn geweest zoals die normaal op de dijk aan de toeristen wordt verkocht.
De politie keek toe. In dergelijke contreien betekent zo’n afstandelijke houding dat je blij mag zijn dat ze niet meededen met eieren gooien.

Volendam is een bolwerk van bekrompenheid. Het hele dorp heeft dezelfde religie en dezelfde mening. Het is het resultaat van eeuwenlange inteelt en bij elkaar opgehokt zitten in een kajuit op een vissersschip. Meningen zijn in die kleine afgesloten ruimte als moleculen op elkaar gebotst tot daar uiteindelijk een burgerlijk gemiddelde uit rolde. En nadat dit gemiddelde zich uiteindelijk had gevormd, werden nieuwe invloeden van buitenaf niet meer geduld. Die zouden het moleculair evenwicht maar verstoren.

Genetisch gemiddelde

Iedereen in Volendam heet hetzelfde. Zoals Tol, Veerkamp, Keizer en Smit. Allemaal familie van elkaar, ook genetisch een gemiddelde. Toen heel Volendam uiteindelijk met elkaar overeenstemde, gingen ze zingen. Geen idee waarom. Uit verveling waarschijnlijk.
Daaruit ontstond de zogeheten ‘palingsound’, van die dreinende ‘middle of the road’ muziek. Dat gejank terroriseert al minstens sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw de Nederlandse omroep. The Cats, BZN, Jan Smit, Nick (Schilder dus) & Simon (Keizer ja). Heel Volendam was lid van de Tros.

Lees ook:
Hoe de intocht van de Sint mijn leven veranderde

Het is een interessant verschijnsel dat Volendam erin is geslaagd beeldbepalend voor Nederland te worden. Ons imago in de rest van de wereld is grotendeels verziekt door Volendam en Marken. Klompen, klederdracht, cocaïne. In elk familiealbum uit het pre-digitale tijdperk zwerven nog wel van die fletse kleurenfoto’s waarop het hele gezin in een Volendamse fotostudio voor joker is gezet in een Volendams kostuum.
Tradities zijn in gevaar! Na Zwarte Piet zou ongetwijfeld de authentieke Volendamse klederdracht gecancelled worden. Een glijdende schaal! Deze ondermijning door KOZP diende met alle middelen die op de markt voor het grijpen lagen te worden bestreden. Dus werden het eieren, oliebollen en vis. Argumenten hebben ze daar niet op voorraad.

In polonaise weer de bus in

Als ze in Volendam slim waren geweest (ik weet, ik overvraag nu), hadden ze de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet gastvrij ontvangen. Hadden ze oliebollen, vis en eieren uitgedeeld in plaats van gegooid. Dan waren ze onder leiding van Nick en Simon Sinterklaasliedjes gaan zingen, het was ontaard in een Tros-achtig muziekfestijn. Ze hadden Jeffry een beetje naar de mond gepraat. Het was er gezellig geworden, iedereen haakte in en de demonstranten waren uiteindelijk zonder de beoogde ophef onverrichter zake in polonaise weer in de bus geklommen.

Misschien moet Jeffrey de volgende keer toch een andere strategie toepassen. Bij hardleerse enclaves als Volendam, Urk en Marken moet KOZP binnentrekken in de klederdracht van de betreffende gemeente. Daarvan raken ze daar pas écht in de war. Gooien of niet?
Een discussie over Zwarte Piet is aan die mensen niet besteed. Het gaat nog eeuwen duren voor dat inzicht doorbreekt.

Laatste revisie op 8 december 2021.

(169 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

    • Bart

      Zullen we Lelystad ook maar niet overslaan? Daar hebben ze lachgas, en blijkbaar niet te weinig, net weer een grote dealer opgerold. (ook een paar met vuurwerk, maar dat is een andere categorie). En: Lelystad heeft ontstellend weinig gevaccineerden voor een provinciehoofdstad; en doorlopend extreem veel positieve tests. Hier leren ze het ook nooit dus. En ik zou een demonstratie van KOZP ook maar niet hier houden, veel te gevaarlijk voor alle vluchtelingen die hier ook gehuisvest zijn. Het blijft balanceren naast de afgrond dus.
      Alvast toch maar fijne kerstdagen en een beter Nieuwjaar gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share