Urk in tijden van corona

Urk in tijden van corona

Als u op Urk woont moet u dit niet lezen! Te confronterend!
De politie moest op Urk een anti-coronafeestje van zo’n 25 jongeren opbreken. Hè, dat is nou weer typisch Urk. Een christelijk heilig boontje in de polder, maar ondertussen alles doen wat God verboden heeft. Coke smokkelen, visquota overtreden, huizen van immigranten vernielen en daarbij ook nog eens de verkeerde te grazen nemen. Die dingen. Er zullen ook goede mensen wonen, gerust, maar het voormalig eiland heeft een imagoprobleem, naast inteelt en vislucht.

Vooroordelen

Normaal gesproken rijd ik twee keer per week langs Urk, maar ik heb nooit de aanvechting gehad daar de afslag te nemen. Vooral niet sinds ik op de Ketelbrug bijna van de weg werd gereden door een arrogante Urker patser in een dikke Volvo. Ik ben dus nooit op Urk geweest. Dit stuk bestaat uit louter vooroordelen.

De Urk

Ik snap ook niet waarom ze iemand uit Urk een ‘Urker’ noemen. Het ligt veel meer voor de hand om hem een ‘Urk’ te noemen, naar analogie van de Turk uit Turkije of de Ork uit Lord of the Rings. Dat doet ook veel meer recht aan de knullige naam van het voormalige eiland. Niks om trots op te zijn. Het rijmt op rare woorden als hurk, snurk of augurk. Ideaal materiaal voor limericks (gaat uw gang).

Schandelijk

Dit is natuurlijk een schandelijk stuk. Want stel je voor dat ik hetzelfde had geschreven over een andere minderheidsgroep (want zo mogen we de Urks of Urken toch wel beschouwen)? Dan had ik al snel een dagvaarding aan mijn broek. Dit is dus feitelijk een uiterst leerzaam artikel, dat mensen aan het denken zou moeten zetten. Niet in de laatste plaats de jongeren op Urk, die in hun domheid met hun anti-coronaparty zich tot mikpunt hebben gemaakt van spot en laatdunkendheid.

Lees ook:
Naakt achter het stuur

Laatste revisie op 6 februari 2021.

(644 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
John Zwart
John Zwart
3 jaar geleden

Ik ga je natuurlijk niet bijvallen noch tegenspreken, ik kijk wel uit…
Maar één ding moet me van het hart: Het is op zijn minst opmerkelijk dat een deelgemeente van de NoordOostpolder met zó weinig inwoners zó vaak en zó prominent in het nieuws komt. Daar moet iets achter zitten.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share
2
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x