Prinses Amalia heeft haar jachtakte behaald, liet de Rijksvoorlichtingsdienst ons weten. Eigenlijk was het een jachtdiploma, waarna je dan vanzelf de jachtakte krijgt. Zo kan ze jagen met kennis van zaken.
Het zal de zwijntjes in de Kroondomeinen een rotzorg zijn, ze zijn sowieso de sjaak als het de prinses behaagt.
Want zij heeft de jachtakte nodig om het Kroondomein te beheren. Ze mag nu mee met haar vader, die bij haar heeft aangedrongen op het behalen ervan.
Ikzelf ben ook vader, maar er bij mijn kind op aandringen om een jachtakte te behalen zou niet het eerste zijn dat in mij opkomt. Maar ik heb geen Kroondomeinen, dat zal het zijn.

Vernieuwend idee

Hoeveel jongedames van achttien zouden er in Nederland eigenlijk verder nog zijn die een jachtakte hebben of ambiëren? Ik denk nul.
Ik vermoed ook dat Amalia later niet zelf die zwijnen gaat afschieten, dat laat zij over aan de horigen die zij daartoe in dienst heeft. Of ze schiet ze wel, maar laat verder het vuile werk over aan diezelfde ondergeschikten. Ik zie haar nog niet met een groot everzwijn over haar schouders paleiswaarts sjouwen.
Los daarvan lijkt het mij eigenlijk best een vernieuwend idee om op Het Loo voortaan uitsluitend de jacht met pijl-en-boog toe te staan. Dan zullen we eens zien wie er achter wie aan gaat jagen. Lijkt me heel vormend voor de koninklijke elite.

Diervriendelijk statement

Amalia heeft trouwens een mooie kans laten liggen om een diervriendelijk statement te maken tegen de jacht. Dat ze niet wil meedoen aan die wrede onzin. Dat pappie zelf maar het zwijnenoverschot moet gaan afknallen. Tja, iemand moet het doen misschien, maar als toekomstige koningin moet je daar boven staan. Bovendien zijn er volgens mij andere middelen om de zwijnenpopulatie diervriendelijk in toom te houden. Geboortebeperking of zo. Maar hou me ten goede, ik heb er geen verstand van, ik heb geen jachtakte. Mijn vader vond zwemdiploma’s belangrijker.
Amalia heeft heel veel moeten leren over het dierenrijk voor ze het jachtdiploma kreeg. Zegt ze. Wat gek dat ze daardoor niet meer compassie heeft gekregen met de dieren.

Lees ook:
De koning en de volkstuin

Een uitgelezen kans!

Ik zucht maar eens. Het is weer typisch dat kakkerige wat mij zo tegenstaat aan de monarchie. Een jachtakte! Hoe haal je het in je hoofd? Heeft ze alle procedures werkelijk doorlopen en alle kosten zelf betaald? Waarschijnlijk wel, want ze willen natuurlijk niet het risico lopen dat ze door knulligheid tijdens een jacht op Het Loo per abuis haar eigen vader omlegt. Of expres. Je weet immers nooit hoeveel haast ze heeft om op de troon te komen. Een uitgelezen kans, zou ik zeggen…

Laatste revisie op 24 juni 2022.

(1 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties