Everzwijnen AH
Schandelijke taferelen

De zwijntjes zijn weer eens de sjaak…

Prinses Amalia heeft haar jachtakte behaald, liet de Rijksvoorlichtingsdienst ons weten. Eigenlijk was het een jachtdiploma, waarna je dan vanzelf de jachtakte krijgt. Zo kan ze jagen met kennis van zaken.
Het zal de zwijntjes in de Kroondomeinen een rotzorg zijn, ze zijn sowieso de sjaak als het de prinses behaagt.
Want zij heeft de jachtakte nodig om het Kroondomein te beheren. Ze mag nu mee met haar vader, die bij haar heeft aangedrongen op het behalen ervan.
Ikzelf ben ook vader, maar er bij mijn kind op aandringen om een jachtakte te behalen zou niet het eerste zijn dat in mij opkomt. Maar ik heb geen Kroondomeinen, dat zal het zijn.

Vernieuwend idee

Hoeveel jongedames van achttien zouden er in Nederland eigenlijk verder nog zijn die een jachtakte hebben of ambiëren? Ik denk nul.
Ik vermoed ook dat Amalia later niet zelf die zwijnen gaat afschieten, dat laat zij over aan de horigen die zij daartoe in dienst heeft. Of ze schiet ze wel, maar laat verder het vuile werk over aan diezelfde ondergeschikten. Ik zie haar nog niet met een groot everzwijn over haar schouders paleiswaarts sjouwen.
Los daarvan lijkt het mij eigenlijk best een vernieuwend idee om op Het Loo voortaan uitsluitend de jacht met pijl-en-boog toe te staan. Dan zullen we eens zien wie er achter wie aan gaat jagen. Lijkt me heel vormend voor de koninklijke elite.

Diervriendelijk statement

Amalia heeft trouwens een mooie kans laten liggen om een diervriendelijk statement te maken tegen de jacht. Dat ze niet wil meedoen aan die wrede onzin. Dat pappie zelf maar het zwijnenoverschot moet gaan afknallen. Tja, iemand moet het doen misschien, maar als toekomstige koningin moet je daar boven staan. Bovendien zijn er volgens mij andere middelen om de zwijnenpopulatie diervriendelijk in toom te houden. Geboortebeperking of zo. Maar hou me ten goede, ik heb er geen verstand van, ik heb geen jachtakte. Mijn vader vond zwemdiploma’s belangrijker.
Amalia heeft heel veel moeten leren over het dierenrijk voor ze het jachtdiploma kreeg. Zegt ze. Wat gek dat ze daardoor niet meer compassie heeft gekregen met de dieren.

Lees ook:
Detacheringsbureau VVD

Een uitgelezen kans!

Ik zucht maar eens. Het is weer typisch dat kakkerige wat mij zo tegenstaat aan de monarchie. Een jachtakte! Hoe haal je het in je hoofd? Heeft ze alle procedures werkelijk doorlopen en alle kosten zelf betaald? Waarschijnlijk wel, want ze willen natuurlijk niet het risico lopen dat ze door knulligheid tijdens een jacht op Het Loo per abuis haar eigen vader omlegt. Of expres. Je weet immers nooit hoeveel haast ze heeft om op de troon te komen. Een uitgelezen kans, zou ik zeggen…

Laatste revisie op 24 juni 2022.

(128 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

 • Bart

  Zwijntjes schieten is de nationale hobby van de Koninklijke familie. Daarom worden ze ook gesponsord met TIG mio euro. Daar kan Amalia haar schietbrevet natuurlijk ook wel van halen… En WA (beetje dom..!) vindt dat natuurlijk prima: het kroondomein is immers grotendeels gesloten voor publiek, meestentijds. Als Amalia iets anders dan een zwijntje schiet, omdat het kroondomein open voor publiek is, heeft de Kon. familie wel een probleem: vandaar dat WA liever een paar mio betaalt voor het dichthouden van het Kroondomein: kan Amalia lekker haar gang gaan…

  • John Zwart

   Hij betaalt niks, hij heeft nog nooit betaald. Hij heeft alleen jaarlijks subsidie ontvangen, ondanks dat hij niet aan openstellingsplichten voldeed. Eindelijk werd dit (veel te laat) aangevochten, maar de koning, ook al toen hij nog een prinsje was, is heel fel in het vasthouden van oude ”rechten”. Hij wil de helft van het Domein blijven sluiten voor ”beheerswerkzaamheden” Lees: zwijntjesjagen.
   Den Haag heeft de zaak ”cosmetisch opgelost”. Het Domein is op papier in 2 stukken gehakt. Eén stuk mag hij in privé mee doen wat hij wil. het andere stuk moet steeds voor bezoekers open blijven. Daarvoor blijft hij subsidie krijgen. En omdat de koning geen financieel nadeel mag ondervinden krijgt de koning een gelijkblijvend subsidiebedrag, het volle originele voor het gehalveerde terrein. 100% opslag dus, er is immers inflatie, daar mogen de Oranjes nooit last van krijgen.

 • John Zwart

  ach ja altijd buiten de echte maatschappij gestaan, dat zal heus niet veranderen. Zolang we Leve de Koning(in)! blijven roepen.

  • Bart

   Leve de Republiek, dacht ik zo.. Want de zwijntjesjagers sterven ook uit, het gepeupel eist zijn rechten op, en met een ‘premier’ die zo lek als een zeef is, is de val van de monarchie nabij (hoop ik!). In ieder geval is het Amsterdamse Studendencorps waarschijnlijk sinds vandaag een zachte dood nabij. Ook weer wat zwijntjesjagers minder! Wat een volk, Bah!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share