Regelmatig zijn er terugroepacties van producten waar achteraf wat aan blijkt te mankeren. Er zit iets in waar we ziek van worden, er zit een schroefje los, er kan iets afbreken of in brand vliegen. Die dingen. Fabrikanten zijn beducht voor een slecht imago en dus roepen ze fluks hun inferieure troep terug.
Tegen producenten die geen eigen verantwoordelijkheid nemen behoren we als consument beschermd te worden door de controleurs van de NVWA. Die club kent u nog wel van de fipronil-eieren. Daar reageerden ze toen heel alert veel te laat op. Sindsdien is heel eier-etend Nederland in elk geval vrij van bloedluizen.
Ruim met gif besproeid
Naar mijn indruk zijn er nog méér sectoren in Nederland die zich grotendeels onttrekken aan de waarneming van de NVWA. Zoals de tuincentra. Grote ketens van tuincentra bleken een tijdje geleden plantjes te verkopen die rijkelijk besproeid waren met een keur aan gifstoffen, waaronder allerlei verboden middelen.
Voordeeltje scoren
Laatst dacht ik een leuk voordeeltje te scoren bij tuincentrum Ranzijn in Aalsmeer. Er was een bak vol planten met prachtige bloemen.
‘[Nerium Oleander], van Euro 9,99 voor Euro 9,99” (sic!)
U begrijpt: dit buitenkansje kon ik niet laten schieten!
Thuisgekomen maakte mijn vrouw mij erop attent dat deze prachtige plant rond de Middellandse Zee veelvuldig van nature voorkomt en dat kinderen van jongs af gewaarschuwd worden er niet aan te komen. Ze zijn namelijk dodelijk giftig. Wie er een stukje van eet legt het loodje. Een tegengif is er niet.
Zo zeg, en dat voor slechts 9,99 euro!
Schuimbekken
Gelukkig kan ik inmiddels na langdurige therapie mijn neiging om aan tuinplanten te knabbelen wel bedwingen, maar peuters en huisdieren zijn misschien nog niet zo ver. Voor je het weet ligt de kat van de buren in de tuin te schuimbekken!
Ik wist eigenlijk niks van deze plant toen ik hem kocht. Ja, gut, Oleander, wel eens van gehoord, zegt me niets verder. Het kennisniveau van de tuincentrummedewerkers was niet veel beter. Ook geen etiketje op een stokje bij de plant. Moest hij in de volle zon of kon hij ook in de schaduw? Had hij veel of weinig water nodig? Was hij winterhard of 1-jarig? Allemaal logische vragen waar geen antwoord op kwam.
Er moest door een behulpzame medewerker over gebeld worden.
Blijkbaar koop je tuinplanten geheel op eigen risico. Terugroepacties wegens gif in de producten zijn bij tuincentra ongebruikelijk. Waarschuwingen eveneens.
Check daarom na aanschaf van tuinplanten altijd op internet of je er dood aan kunt gaan. En nu ik erover nadenk: er liep eigenlijk bizar weinig personeel rond bij tuincentrum Ranzijn. Misschien moeten ze daar toch eens gaan neuzen of er niet her en der iemand onder de plantenbakken ligt…
Laatste revisie op 20 januari 2019.
Voor volledigheid: Als kuipplant ‘s zomers in een beschutte tuin prima. Maar dan moet je wel plek hebben om de kuip ‘s winters binnen te zetten.
Je schrijft zelf al Arnoud: je ziet ze veelvuldig in de Mediterrane streken, de oleander. Dus de vraag over zon of niet was voor jou al beantwoord. En winterhard? Nee zeker niet. Hij is dus beter geschikt als een (zonnige) kamerplant dan als een tuinplant. Ik heb er sinds 3 jaar een (vrij forse) in de tuin staan en die heeft nog nooit gebloeid. De zon op het zuidoosten vindt-ie wel fijn, maar tegen ruige zuidwester stormen is-ie niet bestand. Op 1 maart is-ie (ondanks hoes en afdekking met stro) doodgevroren. Nu tot 10cm boven de grond teruggesnoeid en mag-ie het opnieuw proberen… Interesse?
Ja Henk, ik geef toe: ik had aanvankelijk een verwijzing naar de Laatste Wil club, maar ik wilde niemand kwetsen die hiermee te maken heeft gehad. Dus zelfcensuur toegepast.
Ik ben nu eenmaal minder gevoelig 🙂
Ja van de NVWA moet men het nu eenmaal niet hebben.
Die tuincentra zijn trouwen een goed alternatief voor de “Coöperatie Laatste Wil΅
Zo lang je er niet aan toe bent is onderstaande lijst er een om in de gaten te houden:
http://www.deplantenparade.nl/giftig.htm
N.B.
Van harte aanbevolen “christelijk Nederland”
😉