Wajer met koning
Schandelijke taferelen

Koning ging schip in voor 2 miljoen

De koning heeft sinds kort een nieuwe speedboot. Ja, dit onderwerp is een beetje buiten beeld gebleven, maar dat was waarschijnlijk ook de bedoeling. Anders had hij weer gedonder in de glazen gehad, net als met die vakantieverblijven destijds. Pech voor hem dat iemand hem langs zag varen en de foto op Twitter zette. De insteek was natuurlijk dat men niks in de gaten zou hebben.
Zijne Koninklijke Hoogheid heeft vást gedacht: corona, klimaat, racisme, iedereen is er druk mee, het is nu of nooit met die schuit!

Twee miljoen euro

Maar zo makkelijk komt hij hier niet mee weg! De voornaamste reden dat hij er stiekem over deed, is ongetwijfeld dat het ding twee miljoen euro kostte. Misschien wist zelfs zijn gemalin vrouw er niet van. Hij kocht het ding van zijn eigen spaarcentjes, dat kan niet anders. Rut is blut door corona. Maar dat spaargeld komt ook niet van een krantenwijk. Het is in oorsprong opgebracht door belastingbetalers uit heden en verleden, vermoed ik.

Ik heb gelezen dat het een Wajer is. Deze Friese scheur-skutsje (16 meter lang, snelheid 40 knopen = krap 75km/u) wordt gemaakt bij Wajer Yachts. Elk jaar produceren ze 25 van die dingen voor jetsetters uit binnen- en buitenland. Willem-Alexander is een middagje gaan ouwehoeren met de jonge Dries Wajer, de verkoopdirecteur. En al gauw was de koop beklonken. Logisch, want Dries is een aimabele man met een vlotte babbel. Ik kan me goed voorstellen dat je bij hem binnen de kortste keren voor twee miljoen het schip in gaat. Als je dat geld hebt liggen tenminste.

Raar watermanagement

Ik vind de aanschaf van het luxe vaartuig een buitenproportionele invulling van het begrip ‘watermanagement’. U weet wel, de voormalige bezigheidstherapie van onze vorst.
Is zo’n bootje, dat hij waarschijnlijk gebruikt bij zijn vakantieverblijf in Griekenland, nu echt noodzakelijk in deze tijden van hoog oplopende overheidstekorten?
Ik zeg nee. Hij had van dat geld bijvoorbeeld ook de voedselbank een plezier kunnen doen. Maar dat is natuurlijk weer links gezeik mijnerzijds. Sorry. Laat de vermogenden der aarde toch lekker zwelgen op kosten van de verworpenen!

Lees ook:
Lesgeven moet je niet aan God overlaten

Niettemin had iemand met hem mee moeten gaan om hem hiervan af te houden. Dit soort uitspattingen is niet goed voor het koninklijk imago. Even de onderdanen de ogen uitsteken! Kan niet. In elk traditioneel gezin is het de vrouw des huizes die moeilijk hoort te doen als manlief geld over de balk wil gaan smijten. Maar Maxima was niet mee.

Bezwaren van Maxima

Maxima had de boot moeten afhouden en de gebruikelijke bezwaren moeten inbrengen (mannen met een dure hobby gaan dit herkennen):
“Is dat nou wel nodig?”
“Ik vind dat we hier eerst nog even (lees: tot sint-juttemis) over moeten nadenken…”
“Ik zou minstens nog even verder kijken…”
“We moeten straks ook nog op vakantie!”
“Kunnen we zo’n ding (!) niet huren?” (het woord ‘ding’ wordt ingezet om de nutteloosheid te onderstrepen).
“Zijn ze niet tweedehands te krijgen?”
“Hoe vaak gebruik je zo’n ding (!) nou helemaal? ”

Vluchtelingenbootjes

Het is nota bene een grotendeels open boot met een paar krappe slaapplaatsen (je kunt er wel een kapje op kopen). Je hebt er feitelijk geen reet aan, behalve een beetje blitsen en patsen. Je zit de godganse dag te verschroeien in de Griekse zon (koop dus het kapje erbij). Lekker over de mediterrane baren, met 75 kilometer per uur en bijbehorende gigantische hekgolf tussen de vluchtelingenbootjes door scheuren. En die dan de koninklijke middelvinger geven.

We kunnen hier natuurlijk een aantal conclusies uit trekken. Eén: de koning heeft schijt aan de mensen in dit land die onder de armoedegrens leven en laat graag even zien dat hij het wél goed heeft. Twee: de koning gedraagt zich als een ordinaire patser met zijn door erf-opvolging verkregen boot. Drie: de jaarlijkse toelage van de koning kan met gemak met tachtig procent omlaag (minstens). Vier: leve de republiek!

Koning betrapt in een Wajer

Sorry voor de onvermijdelijke woordspelingen in dit artikel.

.

Laatste revisie op 30 juni 2020.

(979 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

7 Reacties

 • John Zwart

  Blijft de vraag: hoe komt dat ding in Griekenland? per luchtvracht?
  Mag toch hopen niet hier gaan blitsen, want daarvan zijn er al te veel.

  • Arnoud Hugo

   De prijs zal wel inclusief verzendkosten zijn. Dat is meestal met producten boven de 50 euro. Ik vermoed dat Wajer het ding netjes voor hem op een boottrailer naar Griekenland rijdt. Of de luchtmacht klaart het klusje met een Hercules vliegtuig. Ook gratis natuurlijk.

   • John Zwart

    Zo is dat de KKH’s kopen nooit tickets.
    Als kind vroeg ik me al af: waarom heeft een koningin salaris?
    Die mag toch overal zonder kaartje in?

 • John Zwart

  1. Twee persoonlijkheden: 1. Koninklijke persoonlijkheid met bijpassende ernstige blik voor ceremonien, herdenkingen en andere treurige gelegenheden. 2. Zichzelf. Bij alle andere gelegenheden.
 • Henk van S tot S

  Die Oranjes hebben nu eenmaal wat met jacht en jachten.
  Ik zou zeggen bij het volgend jachtseizoen eerst die groene draak maar eens afschieten/verkopen.
  Over het niet betalen van pacht van jachtgrond bij Het Loo moeten we het maar niet hebben.

  Waar het het nieuwe speeltje van W.A. betreft:
  Dat ding heeft niet genoeg slaapplaatsen voor het hele gezin.
  Daar kan men zijn bedenkingen bij hebben, maar dat is gissen.
  😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share