De warmtepomp is nog veel te duur, kwamen wij tot de conclusie. Dat ging zo: onze gemeente stuurde ons een bericht met een mooi aanbod. Er was nu 2400 euro subsidie op een warmtepomp en de gemeente had alvast voor ons uitgezocht welk bedrijf de beste prijs-kwaliteitverhouding bood. Het hele traject zou digitaal verlopen, behalve de installatie zelf uiteraard.
Via een site van de gemeente gingen we het traject in. Eerst moesten we op een digitale knop drukken dat we belangstelling hadden. We moesten verder allerlei vragen beantwoorden over onze woning en onze isolatiesituatie.
Een forse aanslag op mijn conditie
Bij de volgende stap nam het geselecteerde bedrijf via de mail contact met ons op. Ook toen nog een heleboel vragen. We moesten een flink aantal foto’s opsturen, waaronder die van de huidige cv-ketel en de plaats ervan.
De cv-ketel bevindt zich naast de wasmachine en de droger, dus het was een forse aanslag op mijn conditie en mijn flexibiliteit om door die krappe ruimte te tijgeren en te kronkelen. Ik ben tenslotte niet meer de atletische jonge god die ik eens was.
Opofferen voor het klimaat
Op grond van al die informatie kregen wij te horen dat wij het beste een hybride warmtepomp konden nemen. Daarbij blijft de huidige cv-ketel in dienst en neemt de elektrische warmtepomp het zoveel mogelijk over.
‘Daarmee kunt uw wel 75 procent op uw gasverbruik besparen!’, zo werd gejubeld. Wij kregen daarop een ‘indicatieve offerte’ van 6500 euro. We zaten nog nergens aan vast, werd benadrukt. En, traraaaa, daar ging ook nog eens 2400 euro subsidie af! Dus bleef ‘slechts’ 4100 euro aan investeringen over! Het was een koopje! Mijn spaarvarkentje werd al een beetje misselijk. Maar goed, ik moest mij maar opofferen voor het klimaat.
De laatste stap was dat wij een videoconferentie kregen met de vertegenwoordiger van het installatiebedrijf. Nogmaals liepen wij het hele huis door om alle aspecten van de installatie te tonen en door te praten.
Voor ons was het inmiddels zoveel werk, dat ik het tóch handiger en sneller had gevonden wanneer ze even een mannetje (m/v) langs hadden gestuurd. Maar goed.
Nog veel te duur
Nog diezelfde middag kregen wij de definitieve offerte. Die was beduidend hoger, mede doordat er een veel duurder merk warmtepomp in was opgenomen. Het totaal kwam uit op maar liefst een ruime 8000 euro. Minus de subsidie kwam dat neer op bijna 6000 euro.
Het spaarvarkentje begon bij wijze van spreken nu echt van ellende ruimhartig over te geven in de cv-ruimte. Geen geld helaas. Dit financiële offer konden wij het gekoesterde beestje niet aandoen. Zo ver gaat onze betrokkenheid bij het klimaat nu ook weer niet. Weliswaar willen wij graag ons steentje bijdragen aan de CO2-reductie en de beperking van het gasverbruik, maar er is een grens. Te meer omdat wij vlak bij Schiphol wonen en dat de luchtvaart tot dusver geen ene flikker doet voor het klimaat.
Niet rendabel
Wij zouden binnen enkele dagen moeten reageren op de offerte. Was hier sprake van het uitoefenen van enige druk?
Hoe dan ook, we hebben geantwoord dat we de offerte niet goedkeuren en dat we niet doorgaan met die warmtepomp. Kom zeg!
Met zo’n prijs gingen we dat ding nooit terugverdienen, althans niet binnen 15 jaar en dan is hij waarschijnlijk alweer stuk. We hebben namelijk een heel laag gasverbruik. Niet rendabel dus.
De installateur pruttelde tegen dat de warmtepomp in 2026 sowieso verplicht werd. Hij vergat de belangrijke kanttekening dat dit alleen geldt als de cv-ketel moet worden vervangen. Die van ons is net nieuw.
Wantrouwen
De hele kwestie leidt tot een beetje wantrouwen. Wat is eigenlijk de inkoopprijs van de gemiddelde (hybride) warmtepomp? Wordt met de subsidie niet eerder de verwarmings- en installatiesector gesponsord dan de consument?
Ik zou het als sluwe installateur wel weten: de overheid geeft tot 2030 een bedrag van 2400 euro subsidie, dus die leg ik alvast lekker op de oorspronkelijke verkoopprijs. Kassa voor de installatiebranche.
Ik kan het gevoel maar niet van me afzetten dat ik ergens toch een heel klein ietsiepietsie wordt opgelicht, dan wel genaaid. En anders het spaarvarkentje wel.
Voor de beter gesitueerden
Op dit moment zijn er dit jaar tot dusver al 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, meer dan in heel 2022. Het gaat dus lekker voor de branche. Maar niet voor de consument. Voor het gemiddelde huishouden is dit een veel te grote investering. In onze straat ken ik verder niemand met een warmtepomp. Net als bij de elektrische auto is de warmtepomp eigenlijk alleen iets voor de beter gesitueerden. Ik wacht wel af tot de subsidies voor de fossiele industrie zijn afgeschaft, dan blijft er vast wel meer geld over om de klimaatmaatregelen voor de gewone burger betaalbaar te krijgen.
Laatste revisie op 5 oktober 2024.
Jammer.
Subsidie of niet of te weinig?
Er is dus geen duurzame ruimteverwarming aangeschaft.
Maatwerk blijft noodzakelijk, digitaal of met videogesprekken werkt dus niet.
Ik ben blij dat ik alweer enige tijd aardgasvrij woon en leef.
Duurzame groet,