De Zuidas, altijd gezellig!

De Zuidas, altijd gezellig!

In Amsterdam gaat men nog eens 200 woningen bouwen op de Zuidas. In de vorm van een gebouw dat De Puls gaat heten. Voor wie het geluk heeft de Zuidas niet te kennen: het gebied is een kapitalistische apenrots, gecreëerd door de duurste architecten die er te vinden waren. De resultaten waren wisselend, van ronduit lelijk tot best wel aardig. Kantoren overheersen uiteraard.

In al die dure kantoorkolossen vindt een keur aan activiteiten plaats, zoals het runnen van banken, chique advocatenkantoren, dure horeca en brievenbusfirma’s voor belastingontduikers.
De kolossen staan allemaal opvallend dicht op elkaar, alsof ze lekker tegen elkaar willen schurken. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Met een huurprijs van pakweg tussen de 300 en 500 euro per vierkante meter verkeer je onvermijdelijk meteen onder gelijkgestemden.

Gezellig en warm

Maar nu worden er dus ook steeds meer woningen gebouwd. Middenhuur en vrije sector. Middenhuur is ongeveer tussen 750 en 1000 euro. Om in aanmerking te komen moet je doorgaans per maand vier keer dat bedrag verdienen. Je woont dus nog niet zo snel op de Zuidas als je hoopt.

Maar als je er eenmaal zit is het geweldig natuurlijk. Er komt een bioscoop bij met negen zalen. Een stadsbos op 35 meter hoogte. Ik krijg hierbij visioenen van verpieterde twijgjes, maar goed, niet te pessimistisch nu. Horeca. En natuurlijk de onvermijdelijke kantoren. De Zuidas moet zich ontwikkelen tot een gezellige en warme woonwijk. Hoop doet leven, nietwaar?

Levendig gebied

Ik vraag me alleen af: waarom zou je op de Zuidas willen wonen? Nou, het is een levendig gebied, om het zo maar uit te drukken. Je zit volop in de herrie van de A10 en van het trein- en metroverkeer bij Station Zuid. Je woont pal onder de dalende vliegtuigen van Schiphol en tot minstens 2026 geniet je van het bouwlawaai van het Zuidasdok. Verder valt niet te ontkomen aan het onheilspellend geflopflap van traumahelikopters (VUmc), afgewisseld door gillende ambulances. Kortom, de Zuidasbewoner komt op veel gebieden ruim aan z’n trekken. Maar er zijn mensen die dat juist geweldig vinden.

Lees ook:
Ergernissen in het Engels

Cocaïnehandel

Maar voor wie het allemaal toch even teveel wordt is er altijd naar het schijnt nog de levendige cocaïnehandel aldaar, die de gestreste mens van nieuwe impulsen kan voorzien. Als we dan ook nog de bijkomende luchtvervuiling in aanmerking nemen, kan ik niet anders concluderen dan dat de bruisende Zuidas een walhalla is voor de masochistische mens.
Goed bezig dus.

Ook gepubliceerd op Amsterdam Centraal.

Laatste revisie op 18 september 2021.

(152 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Katja Sienknecht
Katja Sienknecht
2 jaar geleden

Mijnerzijds waardeer ik hogelijkst, dat de grootverdieners op de lelijke locaties samenklitten zoals IJ-oevers en Zuidas. Dat houdt de rest van de stad wat meer beschikbaar voor de gewone mens. Alleen jammer dat ze al zo veel huurwoningen hebben verkocht….

John Zwart
John Zwart
Antwoord aan  Arnoud Hugo
2 jaar geleden

Moet ik wel aanmerken dat ze die IJ-oevers aardig verpest hebben. Maar die zuidas zal me geen zorg zijn. Daar kunnen ze samen genieten van de a10 achter hun driedubbel glas.

John Zwart
John Zwart
2 jaar geleden

Makkelijk zo’n ”as” voor de coke distributie met elektrische scootertjes

Bart van der Kolk
Bart van der Kolk
Antwoord aan  John Zwart
1 jaar geleden

Link mijn reactie maar even van AC

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
5
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x