treurig Zandvoort
Even afreageren

Zandvoort moet helemaal weg

Wat is dat Zandvoort toch een kansloze gemeente. Echt, ze verdienen het gewoon niet om lekker aan zee te liggen. Zandvoort moet helemaal ondergeschoffeld worden, weggebuldozerd. Zand erover.
Mijn ongenoegen vindt uiteraard zijn oorsprong in de organisatie van de Grand Prix formule 1. Vooral het doordrukken ervan tegen alle corona-regels en klimaatrapporten in. De provinciale en gemeentelijke bestuurders volgden als slaafse lakeien de wensen van de prinselijke Brilsmurf. Want het is nu eenmaal traditie dat je niet tegen de Oranjes ingaat.

Zandvoort bestaat volgens mij uitsluitend uit middenstanders. Zij zien hun kans schoon wat eurootjes mee te graaien binnen het parasiterend verdienmodel van de pandjesprins. Patat, bier, Zimmer Frei, Hotels, merchandise, strandballen, strandstoelenverhuur, schepjes en emmertjes en ga zo maar door. Meer kwaliteit bieden ze niet. Ze collaboreren allemaal met lepe Bernhard junior. Historisch verklaarbaar, want de NSB vond in het verleden volop aanhang onder de kleinburgerlijke middenstand. Daar bovenop had Zandvoort ook nog eens het hoogste percentage NSB’ers van Nederland! Neemt u daar even notitie van!
Komt u trouwens wel eens ‘s winters in Zandvoort? Dan laat het zijn ware gezicht zien: grauw, tochtig en troosteloos.

Onderklasse

En dan dat publiek dat nu massaal toestroomt. Dat is echt de onderklasse van de sportfanaten. Want laten we eerlijk zijn, er is geen reet aan bij zo’n Grand Prix. Alleen maar kronkelige rondjes rijden. Wie bij de start vooraan staat heeft al bijna gewonnen. Statistieken wezen dit uit.

Op Zandvoort is inhalen bijna niet mogelijk. Daar helpt zelfs de Arie Luyendijkbocht niet bij. Drie dagen volop vergeefs Max Verstappen aanmoedigen. Hij hoort niet eens wat.
De meerderheid van de fans komt denk ik voor de sensatie, de spectaculaire crash, de door de lucht vliegende brandende bolides, de totale vernietiging.
Bij thuiskomst gaan ze direct hun aftandse Peugeot uit 2005 tunen, van striping, sportuitlaat en spoiler voorzien. Vervolgens gaat het plankgas over de A2. Max Verstappen bedankt. Hoe groot zou zijn ecologische voetafdruk inmiddels zijn trouwens? Ik denk dat hij niet weet wat het is.

Lees ook:
Stompzinnigheid na corona

Collectief doof

Ik lees dat inwoners van Zandvoort helemaal opleven bij het geluid van de race-autootjes. Dat is toch zo geweldig! Als je Tata Steel en Schiphol naar Zandvoort verplaatst, zou je die mensen er een plezier mee doen, zo geschift zijn ze al geworden.

Een F1 wagen produceert door de bank genomen 130 decibel aan herrie. Voor het menselijk oor ligt de pijngrens op 80 decibel. Zandvoort wordt collectief doof. Spreek daar in gebarentaal.
Filialen van Beter Horen of Schoonenberg zijn er in Zandvoort niet. Zinloze investering, de inwoners zijn niet meer te repareren. In meerdere opzichten trouwens.

De tering

Ik gun de mensen uiteraard hun pleziertjes. Maar niet tegen elke prijs. Wat mij enorm stoort is het volslagen gebrek aan verantwoordelijkheid, aan betrokkenheid bij natuur, klimaat, volksgezondheid en het welzijn van toekomstige generaties. Laat iedereen maar lekker de tering krijgen, is de communis opinio.
Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan egoïstisch en banaal vertier, dwars tegen de tijdgeest in. Anderen in dit land getroosten zich allerlei opofferingen om de uitstoot van allerlei kwalijke stoffen te beperken. De resultaten daarvan worden asociaal teniet gedaan door de Grand Prix organisatoren. Daarbij niet te vergeten ook de grote bedrijven die dit evenement sponsoren.
Het is toch om je kop tegen de muur te beuken over zoveel onbenul? Het zou bestraft moeten worden met hoge boetes! Liever nog lijfstraffen!

Laten we dus afscheid nemen van deze volkomen foute gemeente. Bedelf hem onder duinzand met een laag vruchtbare aarde, waarop Max Verstappen en Bernhard junior levenslang bomen moeten planten. Zij hebben namelijk nog het een en ander aan natuurschade te compenseren.

Laatste revisie op 4 september 2021.

(276 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

 • bart van der kolk

  Zandvoort is al tijden het speelgoed van het schorem uit Aerdenhout, Haarlem en omgeving: Wonen in een Villa, uitgaan in een dorp wat leeft van duitsers in de zomer. Die konden destijds zo’n racebaan vanwege het geld van Bernard Senior niet tegenhouden: burgemeester vriendje van… etc.
  Nu nog: burgemeester VVD, de macht van het geld regeert er en de weinige bewoners die milieubewust zijn worden het dorp uitgekeken..
  Ik zou er een cordon sanitaire omheen leggen: niemand er in of eruit die er niets te zoeken heeft, zoals die heel erg foute pandjesprins. Overigens: waar heeft die zijn startkapitaal vandaan? Waarschijnlijk van de familie…

 • Ximaar

  Helaas ben ik het volledig met je eens. Vond het wel leuk dat een hele volksstam van vooral mannelijke rokers een flink stuk moest fietsen om bij het crircuit te komen.
  Las ook dat een bandenwisselaar 0,3MegaEuro per jaar opstrijkt voor hooguit 60 minuten werken per jaar.
  Verder stijgt al die aanbidding Max naar ‘t hoofd. Dat was een week later te merken in Monza waar ie van achter over Hamilton reed en daarna klaagde dat Hamilton hem geen ruimte gaf.

 • John Zwart

  afgereageerd? en opgelucht nu?
  Natuurlijk, hoewel het mijn woorden niet zijn ben ik het met je eens (niet met dat onderschoffelen, er staan best leuke optrekjes ook). Maar ik moet ook wel terugdenken aan een opmerking van een oude kapitein op een stormachtige dag, toen ik het ergens hartstochtelijk oneens was. ”Ga jij maar eens buiten lekker tegen de westenwind schreeuwen”. Ook dat heeft niets uitgehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share